Votul e un drept nu o obligatie

1701185

Am vazut la ultimele trei scrutinuri, cel putin, o serie de articole si campanii care portretizeaza votul ca pe o obligatie cand de fapt votul e un drept, iar cetateanul roman e cat se poate de liber sa aleaga daca vrea sa si-l exercite sau nu.

In fond votul e o alegere si s-a stabilit deja ca mereu o sa fim nevoiti sa alegem raul cel mai mic, iar unii oameni cu principii solide adeseori nu vor sa aleaga nici raul cel mare nici cel mic ci sa se abtina.

Dincolo de asta mai toate campanile si postarile care incurajeaza mersul la vot se invart in jurul ideii „daca nu iesi la vot or sa castige ceilalti” si punct. Nu exista aproape nicaieri o justificare din punct de vedere calitativ si productiv privind mersul la vot, dar exista un oarecare santaj emotional.

Despre cei care ies la vot si au motiv s-o faca am mai vorbit si n-are rost sa mai insist pe subiect, insa despre cei care  nu au motiv sa iasa la vot n-am prea vazut pe nimeni sa vorbeasca.

Hai sa va spun o mica poveste…

In turul doi al alegerilor din noiembrie 2014 ne-am asezat frumos la coada, o coada de vreo 200 de persoane, si pentru ca nu aveam altceva mai bun de facut am intrat in vorba cu cei din fata noastra, un grup format din 3 cupluri cu varste apropiate de ale noastre.

Una din intrebarile pe care le-au pus a fost daca noi am mai fost la vot si cam cum se procedeaza pentru ca ei desi au drept de vot de mai bine de un deceniu n-au fost niciodata pentru ca n-au avut motiv s-o faca. I-am intrebat atunci de ce au venit tocmai acum si de ce au venit la vot tocmai in turul doi si mi-au spus oarecum jenati faptul ca n-au venit sa-l voteze pe Iohannis pentru ca nu stiu mai nimic despre el. Au fost la Sibiu si le-a placut, dar asta nu-l recomanda pe Iohannis ca presedinte mai ales ca vine din partea PNL-ului si nu s-au dus nici sa voteze cu Ponta, chiar daca sunt de la Ponta din judet ci s-au mobilizat sa voteze impotriva lui Ponta si faceau lucrul asta pentru ca au vazut la TV cum au fost umiliti de catre guvernarea Ponta oamenii prin diaspora, cum au stat ore in sir in ploaie ca sa voteze si cum au fost denigrati si flituiti de diverse televiziuni oamenii respectivi care au plecat din Romania intocmai datorita faptului ca pe ei nu i-a reprezentat niciodata nimeni.

Cauza pentru care luptau ei n-avea nimic de-a face cu politica ci mai degraba cu solidaritatea fata de cei care de varste apropiate cu a lor au plecat la randul lor din Romania si au gasit motivele necesare sa lupte pentru o cauza din punct de vedere politic. In campania electorala respectiva nu i-a convins nici aroganta lui Iohannis si nici impertinenta lui Ponta.

Ori problema celor care nu vor sa iasa la vot fix asta e. Nu-i reprezinta nimeni. Votul inseamna desemnearea unuia sau mai multi reprezentanti al caror scop e sa reprezinte interesele celor care voteaza, insa daca in discursul candidatilor nu se regaseste niciunul din interesele unei generatii intregi nu inteleg de ce ar avea cineva asteptari de la generatia respectiva si ar milita pentru ca generatia respectiva sa voteze. Pe cine sa voteze? Ce-i ofera candidatii respectivi? Va spun eu ce. Nimic!

Noile partide nu sunt atractive pentru electoratul tanar pentru simplul fapt ca vin cu acelasi discurs si aceeasi retorica infecta pe care o au si partidele consacrate. La prezidentialele din 2014, Monica Macovei a venit cu un discurs nou si cu un model de campanie nou pentru Romania si a reusit sa-si cladeasca un electorat suficient incat sa-i dea un procent si o pozitie relevanta pentru podium dupa primul tur de scrutin. A facut un lucru bun pe moment, dar s-a blindat ulterior de oameni cu acelasi discurs politic invechit si partidul sau a decazut la fel de repede pe cat a crescut in campania electorala din 2014, insa nimeni n-a fost in stare sa copieze in detaliu ideile Monicai si sa-si faca partidul atractiv pentru electoratul ala care nu se simte reprezentat.

Pentru ca oamenii care nu ies la vot sa fie convinsi sa voteze ei trebuie sa fie motivati intr-un fel si nu pot sa fie motivati cand subiectul campaniei tine strict de pensii, coruptie si denigrarea adversarului politic. Orice newcomer ar trebui sa vina cu un discurs nou care sa fie adaptat la nevoile noii generatii pentru ca de aia veche se preocupa deja mult prea multi politicieni in Romania.

Cei care nu ies la vot nu sunt nici ignoranti si nici fraieri ci dimpotriva sunt suficient de destepti incat sa inteleaga faptul ca fiecare partid nou care apare n-are absolut nimic nou si nu poate sa le ofere nimic concret in raport cu nevoile si asteptarile lor.