Insemnari despre alegeri

1685452

Pentru ca in ultimii ani am reusit sa invat foarte multe chestii in ceea ce priveste alegerile, votul si rezultatul votului m-am decis sa enumar o serie de insemnari personale pe marginea rezultatului actual, rezultat care de altfel pare ca surprinde pe foarte multa lume.

Oarecum in gluma scriam in urma cu o luna ca o sa revina comunismul in Europa de Est. N-am gresit deloc atunci cand am spus faptul ca in Romania PSD o sa castige sigur alegerile acestea. Lucrul asta era previzibil de la bun inceput pentru ca in Romania (si nu numai) exista o baza electorala ce prefera politica de stanga si care traieste de pe urma politicii de stanga. N-are rost sa intru in detalii, insa e important de retinut aici faptul ca oamenii care traiesc de pe urma PSD-ului n-o sa muste mana care-i hraneste si or sa voteze cu fidelitate de fiecare data cand e nevoie. Au existat si vor exista fluctuatii de-a lungul timpului, insa aceste variatii in ceea ce priveste numarul de votanti nu or sa fie niciodata relevante sau semnificative;

PNL-ul e vazut ca marele perdant al acestor alegeri, numai ca nu-i chiar asa. Intr-un articol mai vechi Ice a publicat un grafic cu procentele pe care le-a obtinut PNL-ul ca partid de sine statator si facand coalitii. Singur PNL-ul a reusit sa obtina putin peste 20% doar in 1992 asa ca in contextul rezultatul parlamentarelor din 2016 PNL-ul se situeaza undeva la 22%, un scor istoric pentru perioada postdecembrista. PNL-ul e marele perdant pentru simplul fapt ca in randul electoratului de dreapta, fidel PNL-ului, n-a reusit sa produca „emotia” aia de care vorbea Iohannis. Acum aici e o paine de mancat pentru ca toti cei care se plang de esecul PNL-ului nu iau in calcul si ce anume a provocat esecul respectiv.

In primul rand pe listele de la parlamentare PNL a avut mai multi penali decat oameni noi semn ca reformarea mult trambitata nu s-a produs decat intr-un raport foarte mic. In al doilea rand, in ceea ce priveste guvernul Ciolos, astia de la PNL intai au scuipat pentru ca mai apoi sa linga fix in locul in care au scuipat de teama ca daca nu ling n-or sa atinga nici macar 20%. N-am sa contest faptul ca temerea asta a fost pe buna dreptate intemeiata pentru ca PNL-ul pierduse suficient sprijin din randul electoratului de dreapta in urma gafelor facute dupa destramarea USL-ului. Totusi matematic vorbind s-au tinut destul de bine in dinamica votului.

PMP-ul a dovedit un lucru foarte important si demn de luat in calcul inainte de orice avant politic si electoral si anume acela ca e musai sa faci ceva pentru ca oamenii sa te tina minte inainte sa le ceri votul. Basescu i-a primit pe moldoveni cu bratele deschise si le-a dat cetatenie romaneasca neconditionat, iar atunci cand Basescu le-a cerut votul acestia l-au dat neconditionat. PMP-ul n-a castigat in Republica Moldova doar pentru ca Basescu e la fel de betivan ca si multi de pe acolo ci fiindca in urma cu cativa ani Basescu le-a deschis moldovenilor portile UE sub protestele si amenintarile vehemente ale multora, iar acum moldovenii au contribuit pentru ca PMP-ul sa treaca pragul electoral.

Prezenta la vot in diaspora a fost foarte mica. In Palma prezenta la vot raportata la turul 2 al alegerilor din 2014 a fost de doar 15% si lucrul asta denota o chestie cat se poate de clar si anume faptul ca diaspora nu e catusi de putin interesata de parlamentare pentru ca niciun partid din cele care au pus platformele electorale pe masa n-a avut un plan concret pentru diaspora. Singurii care s-au dus sa voteze au fost cei fideli PSD-ului si PNL-ului si cei care vad votul ca pe o responsabilitate morala si dupa cum arata rezultatele au votat cu USR.

Rezultatul USR-ului reprezinta o victorie majora indiferent de cat de mult o sa fie dramatizata victoria PSD-ului. Dupa cum am spus anterior, era cat se poate de sigur de faptul ca PSD-ul o sa castige alegerile, insa cel mai important era procentul cu care urma sa le castige si mai ales procentul cu care urmau sa intre in Parlament restul partidelor. USR-ul e un partid care s-a format intr-un timp record, de la locale si pana acum si care in putinele luni de la infiintare a reusit sa convinga cel putin 10% din electoratul care s-a prezentat la vot. Niciun alt partid nou n-a reusit performanta asta intr-un timp asa de scurt si niciun alt partid n-a reusit sa castige in diaspora intr-un timp atat de scurt. Problema majora pe care o are USR-ul tine mai degraba de busola politica pentru ca busola lor politica seamana cu cea a lui Jack Sparrow si nu prea indica nimic concret. In USR s-au intalnit ambele doctrine politice din moment ce Clotilde Armand trage tare pe linia socialismului francez, iar Nicusor Dan e adeptul liberalismului pur lucru care-i face oarecum dificil de inteles si votat in randul majoritatii care n-are notiuni minime de educatie politica.

Totusi cei care se asteptau ca USR-ul sa ia fata PSD-ului sau sa ia peste 20% in contextul actual nu sunt decat niste ignoranti care refuza sa inteleaga realitatea ce-i inconjoara.

Foarte multa lume nu stia ieri la amiaza cu cine sa voteze. Pe la noi, pe grupul de Facebook local unde am postat o serie de indicatii privind locatia sectiei de votare si documentele necesare pentru vot, o doamna imi spunea intr-un comentariu ca nu o intereseaza deloc politica si ca habar n-are cu cine trebuie sa voteze, dar presupune ca nu trebuie sa voteze cu PSD-ul. I-am raspuns doamnei ca nu sunt in postura de a-i spune cu cine sa voteze pentru ca fiecare e liber sa aleaga partidul care-l reprezinta cel mai bine si ca eu personal nu ma regasesc in doctrina si discursul politic al PSD-ului deci n-am cum sa votez cu ei. Ori ca femeia asta sunt multi, foarte multi care se uita la TV si nu inteleg nimic concret si nimic care sa ii indemne spre o directie sau alta asa ca prefera sa refuze votul. Liberul arbitru nu-ti impune sa alegi exclusiv intre A si B ci iti da posibilitatea sa te pozitionezi neutru si sa nu alegi niciuna dintre cele doua variante (sau mai multe). Ori in situatia asta cei care nu sunt de acord cu nicio platforma politica prefera sa stea acasa decat sa mearga si sa-si anuleze votul.

Schimbarea nu se produce exclusiv datorita unor discursuri politice. Toate schimbarile de pana acum au avut drept cauza o serie de evenimente notabile. Cand Basescu a luat presedentia si coalitia condusa de el a luat majoritatea si a format guvernul Tariceanu in Romania inflatia atinsese cote insuportabile si asta era o cauza directa a guvernarilor anterioare proaste si extrem de proaste. Sunt sigur c-or sa-mi sara cativa in cap sa-mi spuna ca guvernarea Nastase a readus Romania pe linia de plutire dupa ce CDR-ul aproape c-a scufundat-o. Asa-i, a adus Nastase Romania pe linia de plutire, dar n-a facut-o exclusiv pe barba lui si n-a facut mai mult decat atat. Apoi in 2012 schimbarea a venit pentru ca baietii si fetele lui Basescu au incercat sa fure intr-un singur mandat cat au furat aia de la PSD in cele trei mandate anterioare si au facut lucrul asta punand presiune intai pe votantii PSD-ului si apoi pe proprii votanti. Masurile cretine luate de guvernul Boc au reusit intr-un singur an sa distruga cam tot ce reusise sa recupereze guvernul Tariceanu dupa mascarea inflatiei prin taierea zeroului de dupa leu si prin deschiderea granitelor odata cu aderarea la UE. Si ca tot am ajuns la Tariceanu e drept de mentionat faptul ca perioada aia scurta de bunastare si evolutie economica pe care a cunoscut-o Romania sub guvernarea Tariceanu e motivul principal pentru care ALDE a trecut pragul electoral.

Ceea ce face Antena 3 si RomaniaTV e redundant si e o irosire a resurselor. Manipularea ieftina tine doar in randurile electoratului care oricum ii voteaza pe cei care se identifica prin aceste metode securiste de a face politica, ori sa le spui celor care oricum te voteaza ca Ciolos e fiul lui Soros nu-ti aduce niciun castig. Absolut niciunul! Si uite de asta PRU se agita de zor la limita ce defineste pragul electoral.

Pentru mine personal, singura parte proasta a rezultatului alegerilor e ca o sumedenie de lucruri bune facute de guvernarea Ciolos or sa dispara, probabil ca or sa desfiinteze pana si GovITHub pentru a elimina orice urma de tehnocratie din aparatul de stat. Pe astia de stanga de obicei ii cam bate tehnologia cu o mana legata la spate si astfel n-or sa aiba curajul sa se riste.

Ah! Si inca ceva pentru cei care o dau zilele astea cu emigrarea. Daca n-aveti deja bagajele pregatite nu va mai agitati pe tema asta. S-a dat gluma asta si in 2004: „Daca iasa Bombo eu ma duc in Congo” si s-a dat si in 2009 si in multe alte ocazii. Daca nu va convinve situatia politica si electorala din Romania, situatie care de altfel nu s-a schimbat din 1992 din moment ce PSD-ul n-a scazut niciodata sub 30% in tot acest timp atunci aveti doua posibilitati. Prima e sa va implicati politic pe la vreun partid de dreapta si sa reusiti sa-l reformati macar la nivel local (pe la noi pe la Sibiu, niste oameni bine intentionati au reusit sa faca lucruri foarte bune cu PNL-ul fapt ce la locale le-a adus o victorie majora), iar a doua e sa plecati acolo unde considerati ca-i mai bine.

Doctrina politica de drepata n-o sa castige niciodata majoritate absoluta intr-o tara cu peste 40% de analfabeti functionali si intr-o tara in care 89% din populatie nu-si permite sa iasa la restaurant macar odata pe luna. Voi astia care v-ati zbatut atat pe online cu toata povestea asta reprezentati in fond o minoritate si ceea ce ati facut voi pe online e la fel de redundant ca si emisiunile celor de la RomaniaTV sau Antena3 din moment ce mesajul vostru a ajuns strict la cei care gandesc la fel ca voi. Si pentru ca cei pe care-i sustineti sa poata sa creasca din punct de vedere electoral e nevoie sa munciti constant nu doar in campanie.

P.S. La cum arata harta votului cred ca a cam venit timpul sa militam pentru independenta Republicii Sibiu.