Revine comunismul in est?

1832525

Deja am stabilit ca peste tot in vest bate vantul fascismului datorita reorientarii proletariatului catre politicile de dreapta exploatate populist de oameni cu orientari de extrema dreapta, insa dupa ultimele miscari electorale si ideologice din tarile est-Europene pare-se ca revine comunismul din moment ce niste oameni de extrema stanga folosesc la fel de bine populismul pentru a atrage in plasa lor votanti de stanga.

In Bulgaria victoria lui Rumen Radev e data ca sigura, in Moldova victoria lui Igor Dodon e la fel de sigura, mai ales ca guvernul de la Chisinau a aplicat in diaspora moldoveneasca metoda patentata cu succes de Titus Corlatean in 2014, iar in Romania cu blatul intre PSD, PMP, ALDE si PRU deja pe masa nu dau nicio sansa celor de la PNL sau USR de a obtine un scor catusi de putin relevant la parlamentare.

Daca mai punem la socoteala faptul ca in Grecia e deja o situatie similara si ca ultimul bastion socialist din Europa de vest (Franta) e pe cale sa treaca de la stanga la extrema dreapta am putea spune ca asistam la o re-editare a situatiei de dupa cel de-al doilea razboi mondial cand vestul si estul nu erau despartite doar de ideologia politica ci si de un zid in mod simbolic.

Nu pot sa garantez faptul ca incepand cu 2017 in UE o sa se traseze un nou zid al Berlinului, insa pozitionarea electoratului pare sa sugereze lucrul asta in momentul de fata.

De ce spun ca revine comunismul in est si nu spun ca revine socialismul? Ei bine fiindca a trecut mult prea putin timp ca sa putem spune faptul ca ideologia si metehnele impuse de comunism au disparut, iar comunismul e un cancer politic si social si ca orice cancer are capacitatea sa recidiveze atunci cand nu i se aplica tratamentul adecvat.

1832525