1680286

Mi-am dat seama in seara asta ca Dragnea, asa ticalos si libidinos cum e el e ceva mai prudent si realist decat votantii lui.

De ce spun asta?

Ei bine timp de doua zile o serie de cunoscuti mi-au jubilat pe messenger si au invocat povestea suspendarii lui Iohannis la fiecare doua trei propozitii plecand de la ideea ca daca PSD-ul are majoritate parlamentara atunci suspendarea lui Iohannis e o certitudine si o chestiune de timp si omitand din start faptul ca astfel de tentative de suspendare, cu majoritate parlamentara mai mare si mai consistenta au mai existat pe parcurs si au esuat puand de altfel presiune electorala pe partidele care au dat curs unor demersuri de acest gen.

Pana la urma presedintele, la fel ca si parlamentul e ales democratic de catre popor si nu numit in functie de catre parlament ceea ce face ca la nivel institutional legitimitatea mandatului sa fie identica si evident inalienabila decat in cazul unei condamnari penale.

Pentru ca oamenii astia imi sunt simpatici am incercat sa le explic ca nu-i chiar asa usor sa-l suspende pe presedinte pentru ca inainte de a-l putea suspenda e nevoie totusi de un motiv intemeiat. Dincolo de asta referendumul presupune o oarecare prezenta la vot si presupune ca in cazul in care se intruneste cvorumul prezentei la vot sa existe si o majoritate in favoare ceea ce matematic nu-i chiar asa de simplu pentru ca spre deosebire de parlamentare unde votul se da pe liste si conteaza lista cea mai votata, la un referendum fiecare vot conteaza. Doar ca atunci cand discuti cu ignoranti nu prea ai sorti de izbanda si ajungi sa renunti la orice tentativa de a explica logica statului de drept.

Sarind peste aspectele legate de calculul electoral si de legitimitate era evident ca mai existau si o serie de aspecte ce tin de exercitiul democratic si de separatia puterilor in stat. Presedintele unei tari devine (cel putin la nivel institutional) apolitic si rolul lui e de a media relatia dintre puterile statului si de a veghea asupra respectarii statului de drept. Ori daca am merge pe ideea ca alegerea unui parlament cu o majoritate de stanga legitimizeaza inlocuirea presedintelui cu unul tot de stanga nu facem decat sa ne pisam la propriu pe mormitele celor care au murit la revolutie si care au iesit in strada sa protesteze intocmai impotriva partidului stat.

Acuma revenind la Dragnea e musai sa intelegem faptul ca omul a jucat tare de la bun inceput deoarece dupa rezultatele partiale a fost in postura omului care a castigat parlamentarele fara sa fie nevoit sa faca aliante. Asa ca a inceput sa emita pretentii si sa aiba asteptari.

Prima carte pe care a jucat-o a fost cea a controlului guvernamental si astfel l-a sunat pe Ciolos cerandu-i sa amane o serie de modificari la codul fiscal ce fusesera adoptate in fond de guvernul Ponta. Cum Ciolos e un om cu principii solide, lui Dragnea nu i-a iesit jocul si a avut parte de o prima infrangere la nivel institutional. De ce i-a cerut Dragnea lui Ponta sa amane o serie de masuri? Ei bine populismele costa si costul o sa fie suportat de viitorul guvern pe care evident o sa-l dea PSD-ul.

A doua carte pe care a jucat-o a fost cea a ignorantei si sfidarii din moment ce a refuzat vehement sa se duca la consultarile de la Cotroceni, convins fiind ca a obtinut majoritate absoluta in Parlament si astfel nu exista nevoia negocierii functiei de prim ministru. Numai ca numaratoarea finala si redistribuirea mandatelor de parlamentar ale partidelor ce n-au trecut pragul au lasat PSD-ul la 12 mandate sub majoritatea absoluta ceea ce confirma faptul ca rundele de consultari pe marginea functiei de prim ministru sunt imperios necesare si PSD-ul e nevoit sa participe.

Acum m-as risca sa spun ca si faptul ca PSD-ul n-a obtinut niciun parlamentar in diaspora e un motiv intemeiat pentru a renunta la atitudinea belicoasa si a trece la un ton moderat, responsabil si cooperant, dar ma gandesc ca poate iarasi o sa ma acuze careva ca dau mult prea importanta diasporei.

Totusi, in seara asta l-am vazut pe Dragnea abordand cu maxima responsabilitate numarul de mandate pe care l-a obtinut Parlament si asumandu-si victoria cu moderatie fara prea multe arogante inutile si absurde. Ba mai mult l-am vazut spunand faptul ca o sa mearga la consultarile de la Cotroceni unde o sa propuna un nume de prim ministru care sa poata fi acceptat.

Ce a inteles Dragnea si n-au inteles votantii lui? Pai in primul rand a inteles faptul ca razboiul institutional nu face bine nimanui din moment ce beligerantii or sa iasa sifonati din punct de vedere electoral, iar marii perdanti sunt in definitiv tot votantii. Dincolo de asta prelungirea investirii unui nou guvern il lasa pe Ciolos interimar si din postura asta guvernul Ciolos are puterea administrativa de a organiza un eventual referendum de demitere a presedintelui, referendum care spre deosebire de cel din 2012 pentru care a fost condamnat de altfel Dragnea nu prea mai poate sa fie furat date fiind circumstantele.

Nimeni nu poate sa conteste concret victoria PSD-ului la alegerile parlamentare mai ales daca tinem cont de faptul ca cele doua scrutinuri ale anului 2016 au fost probabil cele mai corecte si mai bine organizate din 1992 si pana in prezent. Totusi in acelasi timp nici PSD-ul si votantii lui nu pot sa conteste faptul ca 55% din cei care s-au prezentat la vot au avut alta optiune politica.

Dincolo de asta sunt convins ca Dragnea e constient de faptul ca Tariceanu e un om duplicitar si imprevizibil care se poate intoarce impotriva sa de indata ce se gaseste cineva sa-i ofere mai mult decat e dispus sau poate sa-i ofere Dragnea.

By Mălin