Votul e sfant, restul e ignoranta

1690448

Aparent foarte putina lume e capabila sa inteleaga deopotriva importanta votului cat si motivele pentru care unii prefera sa nu si-l exercite.

Probabil cea mai clara dovada a faptului ca votul conteaza raportata la spatiul mioritic e esecul referendumului pentru suspendarea lui Basescu din 2012 sau alegerea lui Iohannis din 2014, iar cea mai clara dovada a faptului ca votul conteaza chiar si intr-o tara condusa de un dictator e rezultatul alegerilor din Gambia, cea mai mica tara Africana, unde un individ si-a arogat rolul de presedinte pe viata si a esuat lamentabil in urma unui exercitiu democratic.

Prezenta scazuta la vot nu e niciodata un esec ci o victorie. Lipsa oamenilor de la urne e prezentata ca un esec mai mereu de catre perdanti care incearca sa-si ascunda incompetenta si impertinenta ce a determinat lumea sa stea acasa aruncand vina pe cei care nu s-au solidarizat si nu s-au mobilizat ca sa-i voteze.

Am mai spus de cateva ori in discutii private ideea ca omului fara prea multa educatie politica e nevoie sa-i dai un motiv ca sa te voteze si motivul respectiv trebuie sa fie suficient de convingator pentru ca altfel nu-l scoti din casa.

PNL si-a convins doar electoratul fidel si foarte putin din electoratul furat de la PDL, ma rog ce-a mai ramas din el. PMP si-a convins electoratul fidel care l-a urmat pe Basescu orbeste inclusiv pana in cocina UNPR-ului in timp ce USR-ul i-a convins cu precadere pe cei care au cazut prada populismelor rostite pe un ton hipsteresc si cam atat, iar PSD-ul a castigat pentru simplul fapt ca are o baza electorala mai mare si ca stie ce mesaj sa transmita acelei baze electorale. Sunt convins de faptul ca daca PSD-ul se reforma catusi de putin si se debarasa pe alocuri de ticalosi sau ii trecea undeva pe randul al doilea avea sanse sa obtina chiar majoritate absoluta pentru ca dintre cei care au stat acasa sunt multi care au o viziune politica orientata spre stanga conservatoare ceea ce inseamna ca nu votau neaparat cu „alternativa” daca erau convinsi sa iasa la vot.

Si totusi votul e sfant, iar abtinerea de la vot in lipsa unui sistem de vot care sa respecte pe deplin liberul arbitru in care votantii sa aiba posibilitatea de a refuza orice optiune de vot si a propune individual cate o optiune de vot legitimizeaza pe deplin absenteismul.

Probabil ca era just sa ne pronuntam si sa criticam absenteismul in contextul in care legitimitatea votului era data de un cvorum asemeni votului de la referendumuri, insa in lipsa unor criterii clare de prezenta la vot impuse legal n-avem ce discuta pe subiect pentru ca orice alta discutie care tinde sa justifice esecul unora in baza absenteismului nu e decat o dovada clara de ignoranta.