PuieMonta versus PuieMopor

Victor Ponta a fost primul ministru si probabil politicianul asupra persoanei caruia s-a exercitat cel mai bine dreptul la libertatea de exprimare.

Astfel cu mult timp inainte sa inceapa campania electorala, atat pe internet cat si in strada au inceput o serie de idei menite sa-l decredibilizeze pe Victor Ponta.

In mare parte aceste idei au avut un succes nebun si au atras dupa sine asocieri destul de absurde.

Tin minte ca in timpul campaniei electorale am inceput sa dezactivez notificari pe Facebook de la diverse persoane, pagini si grupuri doar ca postau aceleasi imagini trucate prost si care-l infatisau pe Ponta in vreo ipostaza ‘improprie’.

Nu am simpatizat si nu simpatizez cu Victor Ponta, insa consider ca orice dezbatere si argument adus in contra trebuie sa aiba la baza date concrete si corecte pentru ca nu poti conduce o tara, sau numi un conducator de tara doar pe baza unor argumente de mahala. Ori postarea de imagini pe Facebook care au mai degraba rolul sa denigreze decat sa combata ideologic nu fac decat sa dovedeasca nivelul de mahala al votantului roman.

Dar pana la urma nu despre asta intentionam sa vorbesc, ci despre tot ceea ce a urmat acelei campanii si acelui vot.

Faptul ca Victor Ponta nu putea sa ignore toata campania ce s-a realizat impotriva lui era de asteptat si din moment ce-si pastra pozitia de prim-ministru, sustinut de o majoritate parlamentara era de asteptat ca orice decizie ulterioara votului din 16 noiembrie 2014 sa fie anti-popor.

Si uite asa au inceput adevarate telenovele, intai cu impozitarea bacsisului, si mai nou cu schimbarile din noul cod fiscal. Ponta era constient inca din 2014 ca nu o sa fie prea mult timp premier si ca odata ajunsi la putere ‘ailalti’ o sa fie greu sa recuperezi un capital electoral atunci cand ai facut un bine tarii.

In declaratii si la TV guvernul actual pare ca face un bine. In realitate aproape fiecare masura adoptata e de fapt o tatonare a terenului pentru sabotarea guvernului ce va urma, si asta pentru ca intrarea in vigoare a noului cod fiscal o sa produca o serie de efecte ‘pozitive’ pe termen scurt, insa poate produce efecte negative pentru multi ani de acum incolo.

Astfel, s-a trecut de la PuieMonta la PuieMopor si asta doar pentru ca 2 din 3 romani l-au combatut pe Ponta si PSD-ul intr-un stil de mahala, in loc sa-si impuna punctul de vedere concret si sa puna osul la debarcarea guvernului de indata ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale.

E drept ca nici opozitia n-a avut ca obiectiv imediat caderea lui Victor Ponta pentru ca nu prea aveau alternative viabile pentru inlocuirea lui si a guvernului. Si pentru opozitie era mai usor ca Ponta sa se ‘impuste singur in picior’ (in mod ironic s-a accidentat la baschet) decat sa-i caute ei nod in papura. Pentru opozitie singurul moment confortabil pentru preluarea guvernarii e la putin timp inainte de alegerile parlamentare si locale pentru ca sa aiba sub control organizarea acestor alegeri. In schimb pentru ei e mai bine ca deocamdata sa guverneze Ponta si sa piarda puterea din capital electoral decat sa guverneze opozitia avand o majoritate potrivnica in Parlament.

Binenteles ca din tot acest joc politic de pierdut are doar poporul, prins la mijloc intre o feuda presarata pe alocuri cu mici reglari de conturi ce au loc intre doua forte politice mai ceva ca intre doua grupari mafiote.