Frustrare vs. Bucurie

Citind postarea lui Vali, nu pot sa raman indiferent. Sincer eu nu il inteleg, pentru mine fiecare zi e perfecta. In fiecare dimineata trag aer adanc in piept si ma bucur ca am mai prins inca o zi. 19 ani de zile au fost de fapt pentru Romania un fel de ev mediu, despre care nu vrem sa ne aducem aminte.

In urma cu ceva vreme toti analizau profetia fostului comunist Silviu Brucan. De fapt este vorba de o profetie si o remarca personala. Remarca spunea cam asa romanian stupid people, o remarca josnica si jignitoare, care a devenit realitate pe 7 decembrie 2009.

Profetia lui Brucan spunea ca avem nevoie de 20 de ani ca sa iesim din comunism. Multi au contestat lucrul asta si au contrazis profetia. Si totusi primul pas spre confirmarea profetiei s-a facut in 20 februarie, odata cu alegerea lui Victor Ponta in fruntea PSD, pas intarit pe 7 martie de realegerea lui Crin Antonescu la conducerea PNL.

Stiu ca pentru multi, ca si pentru Vali, ce-am scris pana in acest moment e irelevant, insa reflecta realitatea pura.

Ma uit in fiecare zi la TV si ce vad? Pensionari, majoritatea iesiti la pensie dupa `89, oameni care pana acuma nu si-au dat seama ca legea e incorecta si ca ei iau 300 de lei pensie. De altfel vad profesori, doctori, magistrati, functionari publici care se dau de ceasul mortii ca sunt bataia de joc a guvernului.

Zilnic stau si ma gandesc la remarca lui Brucan si la adeverirea ei. Daca generatia parintilor mei a facut revolutia pentru o viata mai buna, acesti oameni care acuma se dau victime unde au fost timp de 20 de ani? Au trait bine si acuma subit nu mai traiesc?

In opinia mea realitatea e alta, toti acesti intelectuali sunt acei stupid people ai lui Brucan, oameni care au acceptat si au tolerat regimul. Fiecare stire legata de aceste subiecte este pentru mine o veste buna, o reconfirmare a pozitiei mele fata de regimul politic actual.

Azi, aflu ca, dupa 20 de ani, o gasca de intelectuali au aflat ca e posibil sa castigi in instanta o institutie suprema a statului si sa-ti iei niste drepturi cuvenite. Si totusi timp de 20 de ani de ce nu s-a putut? Raspunsul e simplu, pe vremea lui Iliescu, a guvernelor Nastase si Tariceanu a fost rau, dar s-a trait bine.

Mugur Isarescu a punctat subtil realitatea economica a tarii. Guvernul Boc a fost prea ocupat sa acorde finantari clientilor politici mari constructori de autostrazi, ca sa mai aiba bani de pensii.

Si apropo de profetia lui Brucan, noi, generatia tanara, acei oameni care avem in feedreader Ziarul Financiar sau Financial Times si nu Cancan sau Click, vom schimba incet si sigur soarta tarii. Citind zilnic articole pe bloguri imi dau seama ca in acest moment de fata se duce un razboi psihologic intre noi si intelectualii care au decis pentru noi, insa fiecare zi noua pe care o prindem cu guvernul Boc si presedintele Basescu este o zi castigata pentru noi. Alegerea lui Ponta si Antonescu, facand abstractie de speculatiile puerile privind puterea de decizie a acestora, reprezinta intr-adevar o revolutie, nu a bunului simt, mai degraba a nesimtirii si a dispretului nostru fata de oamenii care ne-au adus in situatia actuala.