Viitorul suna bine?

In urma cu cateva zile a aparut pe media o stire aparent banala: Un partid de oportunisti a fuzionat cu un partid de lichele.

Desigur contextul politic si social actual nu prea confera stirii in cauza nici un fel de relevanta, insa daca ne gandim bine la felul in care a aparut UNPR, la contextul politic al acelei vremi precum si la faptul ca PPDD a castigat pe alocuri primarii si fotolii de consilieri locali, aceasta fuziune trebuie sa fie cel putin ingrijoratoare.

In primul rand e cat se poate de evident ca UNPR a inceput sabotarea guvernului de indata ce Gabriel Oprea s-a trezit sa-l critice pe Victor Ponta si de indata ce l-a ‘adoptat’ pe ministrul justitiei. In al doilea rand, e si mai evident faptul ca Gabriel Oprea spera la o criza politica din moment ce in diverse discursuri a luat partea presedintelui Iohannis si s-a pozitionat impotriva guvernului din care face parte.

Si nu in ultimul rand pozitionarea (cel putin la nivel declarativ) lui Oprea in problema tensiunilor si disensiunilor dintre PSD imi sugereaza faptul ca in acest caz generalul Oprea ar aplica o incercare de ‘divide et impera’ pentru a slabi suficient de mult PSD-ul.

Rezultatul? Pai e foarte simplu.

Peste un an de zile votantul roman trebuie sa aleaga intre doua rele, una de stanga si alta de dreapta. Ca sa faca alegerea potrivita trebuie sa existe ‘raul’ cel mai mic, ori actualul PSD cu jumatate dintre membri fosti, viitori sau actuali parnaiasi nu prea are cum sa reprezinte raul cel mai mic.

De asemenea un PNL condus si de Blaga ce pare ca face suficient de mult pentru a mentine actuala clasa politica si prea putin pentru a combate masurile populiste ale PSD, in timp ce anumiti membri de partid (chiar si fosti) sunt imuni la justitie nu poate sa reprezinte nici pe departe raul cel mai mic, mai ales ca presedintele Iohannis a comis suficiente gafe si o sa mai comita cateva pentru a-si putea compromite ireversibil (pentru unii) atat imaginea lui cat si cea a partidului care l-a trimis la Cotroceni.

Si astfel poporul are nevoie de un partid ‘salvator’, un partid care nu are corupti dovediti. Si acel partid poate sa fie UNPR-ul sau oricare alt partid rezultat din fuziunea UNPR-ului cu partide mai mici. Simpla prezenta in aceste partide a unora care au obtinut fotolii la alegerile locale si parlamentare anterioare serveste drept gaj pentru multi dintre votantii Romaniei.

Ori la fix 10 ani distanta, aparitia unui nou partid ‘salvator’ nu poate sa aiba decat efectul pe care l-a avut in 1996 aparitia CDR, o coalitie de dreapta ce s-a dovedit a fi o adevarata dezamagire din moment ce adanc in structurile partidelor erau aceeasi ciocoi si aceeiasi politruci scoliti de securisti.

Exista desigur posibilitatea ca eu sa gresesc, insa ma gandesc la o serie de aspecte ce l-ar putea legitima pe generalul Oprea sa pozeze in salvatorul tarii cu un ‘nou’ partid la momentul oportun:

  • Inainte de a fi politician e general de armata si Armata Romana e institutia care se bucura de cel mai mare nivel de incredere in randul romanilor
  • Din moment ce e general si e si politician cu siguranta e un bun strateg si stie cand sa fructifice o oportunitate
  • Pana in 2016 o sa se laude cu partidul alcatuit din cei mai ‘curati’ oameni si o sa justifice plecarile membrilor UNPR din alte partide pe fondul focarelor de coruptie prezente in partidele majoritare in acest moment
  • In urma cu doua luni a transmis in direct un mesaj privind intentia lui de a ‘salva’ Romania
  • Viseaza sa aiba peste 1 milion de membri de partid (in acest moment depasind 500.000 odata cu fuziunea UNPR cu PPDD) ceea ce i-ar putea atrage, matematic vorbind, minim 4 milioane de voturi, cifra ce l-ar pozitiona cel putin la egalitate cu oricare dintre partidele ‘mari’ ale momentului.

Daca mai luam in calcul si faptul ca in ultimii ani scoala romaneasca a scos pe banda rulanta generatii intregi de viitori votanti care au luat Bacalaureatul in proportie de sub 30% si ca multi din acei 30% abia au luat nota de trecere ingrosand randurile viitorilor absolventi de facultate fara capacitatea de a face performanta in facultate si astfel de a-si asigura un loc de munca, e cat se poate de evident ca numarul celor care vor vota cu mana intinsa si doar pe baza unor promisiuni populiste a crescut invers proportional cu promovabilitatea de la Bacalaureat.

Voua va suna bine viitorul? Ca mie nu prea…