romania-544056

Ca in orice campanie electorala din ultimii 10 ani, pe net si cu precadere pe Facebook, au inceput sa circule o serie de filmulete, manifeste sau imagini care au intentia de a se viraliza si sunt realizate cu scopul declarat de a convinge lumea ca trebuie schimbata clasa politica.

Numai ca abordarea asta e gresita si eforturile de acest gen sunt in zadar. Eu nu le dau share si like unor astfel de clipuri sau manifeste pentru ca am inteles cat sunt de inutile si irelevante.

Ieri spre exemplu in timp ce incercam sa-mi omor timpul in sala de asteptare a clinicii am vazut un astfel de clip la Gabi si pentru ca in momentul in care a ajuns pe fereastra activa si-a dat autoplay ($@#*! %&!@ Zuckerberg cu autoplay-ul matii) si am vazut un cliseu in care aparea Ponta pe la ceva miting politic de prin 2013 in care declara ca pana in 2017 o sa finalizeze nu stiu ce autostrada.

Evident ca Ponta singur nu reprezinta intreaga clasa politica, dar am sa-l folosesc ca exemplu pentru ca-i cat se poate de elocvent.

S-o luam cu inceputul si sa lamurim niste chestii general valabile indiferent de contextul electoral:

  • Lui Ponta nu ii poate imputa nimeni faptul ca n-a facut o autostrada pe care a promis-o in 2013 pentru ca Ponta n-a fost lasat sa-si duca la bun sfarsit mandatul. Poate o facea sau poate nu, mai mult ca sigur ca nu sau poate o inaugura defecta in prag de alegeri cum a facut cu asta de la Sibiu, dar simplul fapt ca nu si-a terminat mandatul il exonereaza de orice responsabilitate in acest sens. Si da, il urasc si eu pentru ca-i ticalos, dar nu pot sa-l folosesc drept exemplu de „asa nu” intr-un astfel de context. Asa ca abordarea pe subiect e gresita din start.
  • Oamenii nu mai au nevoie ca sa le spuna cineva ca toata clasa politica de acum e infecta. Treaba asta cu aratatul cu degetul catre vinovati era la moda si eficienta in anii ’90 si asa a ajuns CDR-ul cu ai lor 15000 de tampiti, pardon specialisti sa conduca Romania. Si ghiciti ce s-a intamplat? Au dat-o in bara mai rau decat o facusera neo-comunistii anterior asa ca lumea s-a cam convins si tocmai de aceea ascensiunea lui C.V. Tudor n-a fost intamplatoare.

Acum c-am lamurit treaba asta sa lamurim si cum ar trebui de fapt sa se schimbe clasa politica si cum ati putea sa convingeti lumea ca USR-ul e mai bun decat PSD sau PNL sau toti ceilalti la un loc:

Votantii din zilele noastre nu au nevoie sa le spuna cineva care-i problema fiindca ei stiu bine care e problema in ceea ce priveste clasa politica, dar au nevoie de garantia ca n-o sa fie mai rau. Cei care au trait in comunism si au privit revolutia cu speranta si celeritate au inteles faptul ca in comunism a fost mai rau si sunt constienti de faptul ca se poate si mai rau si tocmai de aceea nu sunt dispusi sa riste.

Actuala clasa politica a creat de-a lungul anilor o zona de confort in Romania si votantii nu sunt dispusi sa riste votand un candidat cu un discurs bun pentru ca se tem ca nu cumva candidatul respectiv sa-i scoata din zona lor de confort.

Majoritatea celor care voteaza candidati cu probleme in justitie o fac mergand cu gandul la faptul ca in ’96 a venit CDR-ul si i-a pus sa stranga cureaua, apoi in 2008 dupa o perioada excelenta pentru economia tarii a venit Boc si le-a taiat salarii, le-a taxat pensia si le-a inchis firmele cu impozite abuzive ceea ce in perioadele guvernarii PSD nu s-a intamplat sau cel putin nu s-a intamplat la un nivel perceptibil de catre intregul popor.

Desigur, asta nu inseamna ca PSD-ul e cel mai bun partid sau ca doctrina lor politica si metodele lor sunt juste si corecte. Nici vorba de asta, insa atunci cand vorbim de preferinta de vot si de rezultatul cumulat e musai sa ne orientam dupa indicatorii care dicteaza psihologia maselor.

Asemeni lui Motoc multi spun ca batranii si bugetarii sunt prosti pentru ca voteaza cu PSD-ul, insa eu parafrazandu-l pe Lapusneanu’ as spune ca sunt intr-adevar prosti, dar sunt multi si la vot numarul conteaza.

Bugetarii si asistatii social sunt primii care au interesul sa-si mentina zona de confort si tocmai de asta or sa iasa mereu masiv la vot.

Ce e de facut pentru a schimba clasa politica?

Pai inainte de toate oamenii au nevoie de garantii. Un discurs pe o scena si o fituica frumos colorata nu le confera oamenilor garantia ca votandu-l pe Xulescu or sa traiasca mai bine si nu mai rau. Poate cineva sa le ofere vreo garantie? Nu prea. Uite Boc a fost un primar excelent la Cluj si o sa intre in istorie ca cel mai incompetent prim-ministru pe care l-a avut Romania vreodata. Iohannis a fost un primar excelent si e cel putin pana in prezent un presedinte slab fara realizari notabile, dar indubitabil e un presedinte mai bun decat putea sa fie Ponta.

Si totusi exista garantii care pot sa convinga electoratul. Una din ele e renuntarea voluntara la orice fel de imunitate conferita de statutul de parlamentar. O alta e renuntarea la o serie de privilegii pe care le confera statutul de parlamentar. E drept, renuntarea respectiva se poate oficializa doar in momentul obtinerii unei functii politice, dar inainte de asta se poate formaliza printr-un document adoptat la nivel de partid si inregistrat juridic.

O alta garantie poate sa tina exclusiv de candidat si mai ales de CV-ul lui. Am vazut o serie de opinii pe la cunoscuti in care se exprima entuziasmul asupra faptului ca cel putin in diaspora USR-ul are numai profesionisti cu o cariera de invidiat, numai ca CV-urile alea nu ajung la omul de rand si omul de rand n-are interesul sa le caute. Asa ca degeaba ai un CV-u de invidiat daca dai o postare pe Facebook in care spui c-o sa dai legi sa controlezi presa si internetul. In momentul ala nu mai da nimeni doi bani pe tine chiar daca esti de la USR. Dincolo de asta o poza si un slogan pe un banner electoral nu te recomanda pentru nimic, chiar daca are sigla partidului pe ea. Pe astia care au mai fost ii recomanda faptul c-au fost si lumea stie cam cat de departe sunt capabili sa mearga, dar pe tine care n-ai existat pentru ei pana in prezent nu te recomanda nimeni si nimic si n-or sa te voteze daca nu le spui/dovedesti intr-un fel de ceea ce esti capabil. Cristi Ghinea face o campanie excelenta, dar el o face din postura omului care a fost ministru si pe care a ajuns sa-l cunoasca lumea, in timp ce Nicusor Dan face o campanie execrabila si dovedeste ca e nedemn de postura de lider de partid. Se descurca infinit mai bine Clotilde Armand care a luat pulsul strazii si stie cum sa abordeze situatia.

E uimitor cum discursul asta anti-sistem pare sa fie singura arma a „alternativei” in campania electorala si nimeni sa nu-si dea seama ca un astfel de discurs nu tine, cel putin nu la noi. Stiu, a tinut la americani si la britanici, numai ca noi nu suntem americani sau britanici si n-am avut nivelul lor de trai. Noi am avut comunism si persecutie politica in timp ce ei au avut democratie si vom putea sa gandim si sa votam ca ei abia cand democratia noastra o sa fie cel putin la fel de veche ca si a lor.

romania-544056

By Mălin