Bunul simt nu are varsta

1911937

Mai devreme am tras o fuga pana la minimarketul din sat (unul din cele trei) ca sa cumpar niste de-ale gurii si ceva „baterii” pentru corp (la doza).

M-am grabit sa pun cele necesare in cos pentru ca pauza de 30 de minute nu-mi permite sa zabovesc prea mult printre rafturi si evident m-am indreptat direct catre casa de marcat unde inaintea mea erau doua batrane. Ceea ce nu e tocmai iesit din comun pentru ca la noi in sat sunt multi batrani si adeseori dai de ei prin magazine.

Una din ele ce parea trecuta bine de 60 de ani avea doua carucioare pline si cand m-a vazut mi-a spus ca pot sa trec in fata ei pentru ca ea are mult mai multe si are timp. Evident ca n-am refuzat si am sarit in fata de indata ce i-am multumit.

Sunt sigura ca ea, pensionara fiind s-a gandit ca la ora respectiva poate ma grabesc sa ajung inapoi la munca si n-avea rost sa stau dupa ea care la varsta ei cam are timp de orice.

Ori lucrul asta m-a facut sa ma gandesc la faptul ca in Romania nu am avut niciodata parte de astfel de gesturi si ca batranii de obicei invoca varsta pentru a-si aroga prioritatea.

Sunt deja clasice cazurile cu batranii din Romania care sunt recalcitrati nevoie mare ca nu le-a cedat vreun tanar locul in autobuz sau in tren si din postura omului care a facut atatia ani naveta la servici si care dupa 0 zi de munca stand in picioare si minim 2 km. de mers pe jos pana la statia de autobuz vreau sa zic ca in 90% din cazuri pretentiile batranilor sunt nejustificate. De multe ori eu, cel cu servici si care faceam naveta eram mult mai obosit si istovit decat un batran odihnit care a stat toata ziua in fata TV-ului si evident meritam mult mai mult sa stau jos.

Nu exclud faptul ca nu exista batrani care abia se pot tine pe picioare si care merita o atentie speciala, insa acestia sunt minoritari si ipocriti atat timp cat se folosesc de varsta pentru a-si impune o oarecare prioritate nescrisa.

Treaba asta cu respectul fata de batrani e o relicva a regimului comunist si vine in contradictie cu socialismul pe care comunistii il invocau ca justificare a actiunilor lor. Socialismul presupune egalitate indiferent de varsta, iar respectul trebuie sa fie reciproc.

Nu cred c-as refuza vreodata sa cedez locul in autobuz sau la o coada oarecare unuia care vine si-mi cere sa fac asta rugandu-ma frumos si justificand de ce trebuie sa aiba prioritate, dar as refuza fara sa ezit pe unul care cu aere de superioritate mi-ar spune ceva de genul „tinerii din ziua de azi…”.

In definitv respectul si bunul simt n-au limita de varsta si am invatat lucrul asta abia aici unde nu de putine ori mi-au cedat altii locul fara sa le cer asta in vreun fel. Si tot aici am invatat sa cedez si eu locul atunci cand contextul o impune.

1911937