Despre shareurile la orice mizerie

Screen Shot 2016-12-07 at 07.56.48

Am gasit mai devreme pe Tumblr (Da, stau si pe acolo. Don’t ask why!) o imagine care ilustreaza extrem de bine motivul pentru care majoritatea prietenilor nostri dau share la orice mizerie si propaga stiri false cu nonsalanta:

Cei care dau share la mizerii o fac pentru simplul fapt ca n-au absolut nimic de pierdut si mai ales fiindca nu-i costa nimic sa faca lucrul asta (mai putin timpul lor, dar timpul lor nu valoreaza oricum nimic).

Daca Facebook ar introduce un sistem prin care crearea de pagini si shareurile ar costa ceva bani atunci s-ar curata Facebookul de spam si de mizerii sinistre pentru ca romanului (si nu numai) cand incepi sa-i iei bani din buzunar se lecuieste de astfel de practici.

Nici nu e nevoie de foarte multi bani. E suficient ca Facebook sa incaseze 20-30 de euro pentru privilegiul de a crea un grup de Facebook si 10-20 de euro pentru privilegiul de a crea o pagina de Facebook pentru ca spamul sa scada considerabil. De asemenea daca ar cere o suma modica de 5 euro pentru crearea unui profil si ar monitoriza atent sursele de plata sunt sigur c-ar elimina mai bine de 2/3 din profilele false de pe retea, iar daca pentru fiecare share ar cere 1 cent atunci s-ar duce dracului si stirile false si toate mizerile la care dau share prietenii mei si ai tai.

Spamul (de orice natura) e atractiv si eficient doar pentru ca-i gratis.