Nu tot ce citesti e si adevarat

Screen Shot 2015-06-22 at 20.37.04

La fel cum in viata reala se aplica proverbul „nu tot ce zboara se mananca”, pentru ca nu trebuie sa iei de bun tot ce spune orice papagal cu care te intersectezi in viata si mai ales sa nu apleci urechea la laudele de sine ale nimanui si pe internet e exact la fel.

M-as risca sa spun ca pe social media cam 60% din „stirile” sau „rezultatele unor studii” care se vehiculeaza sunt false si asta din doua motive:

  • cititorul nu are posibilitatea sa verifice veridicitatea celor expuse pentru ca se citeaza o serie de surse si cercetari de care n-a auzit nimeni si o serie de „specialisti” pe care nu-i cunoaste nimeni.
  • autorul acestor informatii false profita din plin de viteza de propagare a internetului pentru a raspandi informatia falsa

Desigur exista si exceptii si aceste exceptii sunt site-urile gen Times New Roman unde stirile false sunt scrise cu buna intentie si unde autorii mentioneaza clar acest lucru. Chiar si asa exista suficienti cretini care iau o stire dinasta falsa drept stire veridica si o dau mai departe pe vreun post de radio sau TV, iar cazul dintre Dorin Cioaba si Patriarhul Daniel e exemplul clar in acest caz.

Si daca povestea stirilor false s-ar rezuma aici nu am mai avea nici o problema, insa din pacate exista o serie de autori care propaga stiri false cu buna stiinta, iar o serie de naivi pun botul si dau mai departe.

Daca sunteti fani efemeride.ro, cocoon.ro sau mai stiu eu ce alt site cu acelasi tip de postari atunci va incadrati in tabara naivilor si va plang de mila sincer.

Probabil ca va intrebati ce motiv ar avea un oarecare sa scrie pe un site chestii false si sa induca in eroare naivii. Pai raspunsul la intrebarea asta e simplu: Cei care scot pe banda rulanta articole dinastea false nu sunt cu nimic mai diferiti fata de preotii care ridica din zori si pana in seara biserici pentru ca la fel ca si preotii vand minciuni si iluzii.

Desigur veti spune ca nu platiti nici o taxa ca sa cititi minciunile respective. E drept, nu platiti taxe, insa va sar in ochi suficiente reclame si de multe ori mai si dati click pe ele, ceea ce e suficient pentru ca vanzarea de minciuni sa fie profitabila.

In urma cu jumatate de an am dat like unei pagini pe Facebook denumita RomaniInSpania pentru ca imi aparuse printre recomandari, pentru ca distribuia stiri la obiect despre diaspora romaneasca si pentru ca o serie de prieteni apropiati dadusera la randul lor like.

Dupa cum am mai spus, nu dau like chiar oricarei mizerii care nu ma intereseaza si din respect pentru multi dau like paginilor la care ma invita si pe care le detin, dar imediat dupa dau unfollow pentru ca incerc sa-mi pastrez feed-ul curat si sa primesc actualizari doar din sursele care conteaza si care ma intereseaza.

Mai devreme pagina respectiva a dat share unei mizerii de neimaginat:

Screen Shot 2015-06-22 at 20.37.04

 

Sa te apuci sa dai share unei mizerii de articol care citeaza un oarecare site, care la randul lui citeaza un alt site si care-l citeaza pe primul ministru e de-a dreptul aberant ca sa nu zic altfel.

Sa te apuci sa propagi paranoia in randul diasporei romane cum ca oamenii or sa aiba cipuri implantate la fel ca vacile e din nou o cretinitate fara margini.

Sa iei de buna o astfel de stire si sa o consideri suficient de credibila incat s-o dai mai departe intregii comunitati e o tampenie de nedescris.

Nu dragilor, de la 1 ianuarie 2015 n-or sa li se intample romanilor din Italia absolut nimic fiindca deja suntem in iunie 2015 si nu le-a implementat nimeni cip-uri, n-a vorbit nimeni despre asta si nu poate nimeni sa-i oblige in nici un fel sa faca lucrul acesta.

La nivel mondial exista o serie de norme si drepturi ale omului, la nivel comunitar, statal sau local acele norme se aplica intr-u totul si astfel e imposibil ca o astfel de mizerie sa poata sa fie credibila.

Si totusi exista suficienti care pe pagina respectivului au luat-o de buna din pacate.