Murim la noi in tara, dar ne pasa de cainii altora

In ultimele zile am dat unfollow si hide la vreo cateva tinere care mi-au bombardat Facebook-ul cu o serie de petitii si articole prin care-mi sugerau sa ma solidarizez impotriva unui festival chinezesc unde localnicii sacrifica si gatesc caini.

Si lucrul asta nu mi s-a parut doar absurd ci si revoltator din cateva motive. In primul rand nu ma duc sa dau in cap pescarilor pentru ca pescuiesc, la fel cum nu dau in cap nici veganilor ca mananca tot ce-i verde si bineinteles la fel cum nu dau in cap nici macelarilor ca transeaza porci sau ciobanilor ca-si cresc oile.

China in primul rand e o tara comunista si ca orice tara comunista nu asculta de nimeni si nimic. N-or sa opreasca respectivii consumul de carne de caine doar ca asa vor cateva zeci de dudui europene isterice si nefutute pentru ca ele militeaza impotriva cruzimii animalelor.

Dincolo de asta China si Asia in sine reprezinta o cultura diferita unde oamenii mananca ceea ce au pe acolo, nu ceea ce vrem noi sa le impunem sa manance. Daca o tara cu doua miliarde de locuitori nu-si permite sa produca suficienta carne de porc cat sa sustina nevoia populatiei (sau de oaie, sau vaca) si daca alternativa cainelui sau a sobolanului e sanatoasa atunci e dreptul lor sa manance ceea ce vor, nu ce vrem noi sau mai bine zis ce vor cateva isterice.

Cainele pana la urma e un animal la fel ca si porcul si oaia. Faptul ca noi l-am domesticit nu ne da dreptul sa ne bagam in obiceiurile si cultura altora. Pana la urma daca vaca-i sfanta la indieni pana acum n-am vazut indieni sa faca petitii impotriva romanilor ca mananca produse din carne de vaca. La fel cum n-am vazut arabi sa faca petitii sau mai rau sa ne trimita vreun Osama peste noi pentru ca noi mancam carne de porc si la ei e interzisa.

Si nu in ultimul rand nu-i de uitat faptul ca majoritatea celor care fac astfel de petitii si-si hartuiesc prietenii cu ele nu sunt decat o serie de persoane care nu si-au asumat niciodata responsabilitatea de a lua un caine de pe strada sau o pisica si de a le face respectivelor animale un bine. E usor sa faci petitii online si sa arati ca-ti pasa. NU, NU-TI PASA. Iti pasa atunci cand te duci si iei de pe strada un caine si o pisica, mergi la cabinetul veterinar si pui din buzunar vreo 200 de euro pentru sterilizare si vaccinuri. Cand ii schimbi animalului apa zilnic, cand ii cumperi o mancare buna si nu-i dai o latura ca la porc si nu in ultimul rand cand faci curat dupa animalul respectiv dovedesti ca-ti pasa cu adevarat de soarta animalelor. Sa detii un animal inseamna sa-ti asumi o responsabilitate la fel de mare ca aceea de a adopta un copil.

Daca toate cele si toti cei care-mi trimit petitii ar avea un minim simt al responsabilitatii si le-ar fi pasat catusi de putin de animale atunci cu siguranta la ora actuala Romania nu mai colcaia de caini vagabonzi infometati, bolnavi si agresivi. Daca tuturor le pasa asa cum se lauda ca le pasa, in acest moment drumurile nationale ale Romaniei nu aveau pe marginea lor mai multe lesuri decat borne kilometrice.

Si totusi pana la urma toate astea se aplicau daca animalele erau prioritatea zero a Romaniei, dar sunt atatia copii saraci care n-au ce manca si cu ce se imbraca si noi facem petitii impotriva chinezilor?