Cand „hotul” striga: hotii!

Screen Shot 2015-08-16 at 07.17.04

Povestea asta e relativ scurta si destul de comuna in randul bloggerilor autohtoni.

Exista pe internet o sumedenie de surse de informatii pe care bloggeri mai mari sau mai mici le folosesc drept ‘inspiratie’ pentru articole. Platformele de social media sunt doar o mica parte din aceste surse de inspiratie. O alta parte, in cazul unora sunt linkurile din comentarii sau linkuri date de catre cunoscuti.

Vineri, un blogger oarecare ce-si asuma rolul de a-lister bazandu-se pe niste topuri care nu exista nicaieri si pe care nu le realizeaza nimeni, a primit pe chatul din ‘ograda’ lui un link catre un anunt de angajare postat pe Facebook si s-a grabit sa dea un articol pe tema asta:Screen Shot 2015-08-15 at 11.11.49

Desigur, din anunt nu putea sa lipseasca linkul de afiliat, pentru ca dupa cum spuneam intr-un articol anterior e cam mare foamea. Un alt cititor de-al lui preia captura de ecran respectiva si o da pe reddit, unde mai nimeni nu specifica surse sau autori. Indiferent ca vorbim de Romania sau SUA sau orice alta tara situatia e aceeasi, iar reddit-ul la randul lui e in fond o platforma de socializare.

Vazandu-si captura de ecran postata pe reddit individul se grabeste sa publice un articol (de mare angajament) prin care sa informeze natiunea de faptul ca reddit fura. Nu, nu ‘un utilizator al lui reddit fura’ ci pur si simplu ‘reddit fura’. Evident pe om atat il duce mintea, sa acuze direct un site international de faptul ca un utilizator al siteului respectiv si-a insusit o captura de ecran pe care a postat-o el cu linkul de afiliat de rigoare:

Screen Shot 2015-08-15 at 11.19.32

 

Iti dai seama ce ‘onoare’ pe el bloggeru’ sa fie furat de un site international? Dar sa trecem peste asta ca lauda de sine cu care ne-a obisnuit nu are nici o relevanta practica si sa mergem la textul in sine postat pe langa captura de ecran.

Astfel, in textul respectiv individul specifica urmatoarele „nu e ca si cum as fi descoperit eu postul cu anuntul, ci colegul matthers, pe chat”. Adica recunoaste singur faptul ca nu el descoperise postarea, ci ca un cititor de-al lui, care intamplator e si utilizator reddit a descoperit-o. Lucrul asta e confirmat si de matthers care posteaza pe reddit cronologia ‘evenimentelor’.

Cu alte cuvinte, cineva de pe reddit (matthers) a dat pe chatul bloggerului respectiv un link catre o postare pe Facebook, postare publica la care avem acces toti. Bloggerul preia linkul, scrie articol fara sa specifice de unde a avut pontul sau de unde stie de anuntul in cauza si astfel isi asuma articolul ca fiind al lui, cand de fapt doar captura de ecran e a lui. Desigur are mare grija sa apara linkul de afiliat in postare si se supara apoi nevoie mare cand altcineva foloseste captura respectiva de ecran fara sa specifice ‘sursa’.

Si probabil ca asta era o chestie nesemnificativa ce se produce aproape zilnic pe internet, doar ca pentru individul in cauza reddit e doar o ‘platforma de ciorditori’ si in opinia lui si a multora continutul produs de blogger e viciat de catre utilizatorii reddit, fapt ce-i produce lui ‘gauri’ in buget si nu mai poate sa castige cei 500.000 anual de pe urma celor 100.000 de unici.

Ignora in mod flagrant faptul ca lui linkul i l-a dat un utilizator al reddit, dar nu e singurul si nu e prima data cand se intampla asta.

Ori opinia asta si-o exprima in timp ce la fiecare 3-4 articole, individul respectiv posteaza imagini pe care el nu le ‘produce’ ci le ciordeste la randul lui de pe o sumedenie de siteuri straine fara ca sa specifice intr-un fel sursa acestor imagini:

Screen Shot 2015-08-16 at 06.48.31

Desigur, el nu-i ciorditor atunci cand fura de la altii imagini si idei pe care si le asuma ca fiind proprii, doar aia care fura de la el sunt ciorditori. Si daca imaginile preluate de pe siteurile rusesti erau singurul lucru pe care-l ciordeste blogosfera romaneasca era cu siguranta mai linistita, insa nu-i asa pentru ca pare sa fure si idei. Articolul lui publicat pe 20 iulie seamana izbitor de mult cu un articol de-al meu publicat cu 10 zile mai devreme.

Putem evident miza pe o pura coincidenta aici, insa ca blogger, atunci cand iti asumi rolul de preacurat e bine sa verifici cine ce-a mai scris inainte de subiectul in cauza nu?

Eh! si daca totusi povestea asta era doar despre furtul unei capturi de ecran se sfarsea aici, insa nu-i asa pentru ca individul asta nu a scris din postura de deranjat de faptul ca i-a fost ‘furata’ captura de ecran, ci pentru ca stie ca atacand reddit primeste atentie din partea celor de acolo. Si daca primeste atentie ii vin clickuri pe linkurile de afiliat si cam atat.

Toata tevatura asta cu ciordeala de pe reddit nu-i cu nimic mai diferita de postarea cu lupul ucis prin Rusia pe care l-a dat pe Facebook drept caine ucis de vecinii de bloc:

Screen Shot 2015-08-16 at 07.11.33

Cum pozele din Rusia nu mai produc 100.000 de unici si nu se mai castiga astfel acei 500.000 cu care se lauda, si pentru a aduce lumea pe blog e musai sa cerseasca atentie postand fel de fel de mizerii pe Facebook, sau atacand o platforma pentru ce a postat unul sau altul pe ea. Ma mir ca n-a atacat pana acum Facebook pentru faptul ce ne tolereaza unora sa ne ‘propovaduim’ ideile ce nu sunt in asentiment cu ale lui.

El n-are alta metoda sa cerseasca atentie ca nu-i vreo pitzi sa poata sa-si faca zilnic poze fara sutien, si astfel arunca o momeala pentru naivii ce-l urmaresc, dupa care tot el rade pe seama lor si le arata cat sunt de prosti ca l-au crezut:

Screen Shot 2015-08-16 at 07.17.04

Dar desigur asta inseamna blogging de calitate, nu ce facem noi…