Suntem prea inapoiati si asta ne ocupa tot timpul…

Mereu am fost de parere ca dezvoltarea tehnologica si intelectuala a omenirii a inregistrat o intarziere de cel putin jumatate de mileniu.

Practic cred cu tarie faptul ca nivelul tehnologic pe care l-a atins generatia mea putea sa fie atins in urma cu 500 de ani, daca posesorii a zeci de mii de minti stralucite nu sfarseau executati in public pentru ‘erezie’ sau cu oasele zdrobite prin beciul vreunei biserici, dupa ce erau torturati pana la ultima suflare sub privirea sadica si intens satisfacuta a vreunui fals profet in sutana. Si nu in ultimul rand, daca nu mureau atatia prin razboaiele ce au zguduit fiecare civilizatie si care n-au facut decat sa demonstreze o serie de forme grotesti de barbarie moderna.

Dar nu despre inapoierea tehnologica si intelectuala cauzata de religie vreau sa va vorbesc ci despre volumul crescand de inventii si inovatii inutile, care nu doar ca sunt irelevante si nu ajuta cu nimic dezvoltarea, ci si limiteaza intr-o oarecare masura evolutia.

Astfel, ieri am dat peste o stire al carei preambul suna cam asa:

Unele dintre cele mai neplăcute momente sunt acelea când afară plouă, iar mobilul sună fără oprire. Este aproape imposibil să ţinem umbrela, bagajele şi să mai şi tastăm pe telefon fără să îl scăpăm sau să îl udăm. Sud-coreenii au luat în calcul şi această situaţie. Au scos pe piaţă o umbrelă cu un mâner special: Phone-brella.

sursa Digi24.

Am sa sar peste explicatia cretina cu umbrela, bagaje si tastat pe telefon pentru ca in lumea in care traiesc eu s-au inventat casti cu Bluetooth, telefoane ce raspund pe baza la comenzi vocale etc. si am sa spun doar ca mizeria asta nici nu merita sa apara ca stire. E suficient sa dai o raita pe eBay sau pe mai stiu eu ce alt site de accesorii ca sa te umplii de ‘inventii’ inutile si irelevante.

Daca ati sperat vreodata ca ‘cretinitatea cool’ sa se opreasca la licuricii lipiti pe Nokia 3310, la foliile de protectie, husele cu diverse forme sau la receptorul de telefon vechi adaugat unui smartphone doar pentru ca-i cool sa ai telefon pe care-l pierzi prin buzunar si sa-i cari receptorul intr-o traista, atunci am sa va dezamagesc profund pentru ca inventii cretine si inutile continua sa apara. Si fiecare inventie dinasta absurda si inutila nu face decat sa franeze progresul acelor inventii care conteaza cu adevarat.

In fiecare an vad la TV despre inventatorii romani care castiga X premii pentru inventiile lor, dar care cersesc bani ca sa le breveteze. Si lucrul asta e doar datorita faptului ca oamenii intregi la mine nu vad utilitatea chiar oricarei mizerii. Tocmai de aceea astfel de ‘inventii’ ajung sa se vanda mai degraba prin tepe gen teleshopping decat pe raftul vreunui magazin.

Si toate aceste inventii nu fac decat sa-i exploateze financiar, profitand de o slabiciune psihologica, pe acei dintre noi care sunt mai complexati de fel. N-o sa vedeti pe nimeni sa foloseasca Phone-brella din utilitate, ci pentru ca asa e ‘cool’.

Abia astept pozele in care un smartphone o sa stea la plaja sub o Phone-brella ca sa nu faca stapanul lui insolatie.