Suntem inapoiati rau

vcr-1221156

Citind stirile din ultima perioada mi-am dat seama ca suntem inapoiati rau.

Uite spre exemplu timp de vreo doua zile mi-a fost plin feedul de stiri in care se canta prohodul playerului video (VCR) pentru ca dupa aproximativ 40 de ani de productie, ultima fabrica ce producea astfel de aparate avea sa puna lacatul si m-am intrebat cine dracu’ mai foloseste asa ceva, pentru ca daca s-a produs in continuare inseamna ca cineva inca foloseste asa ceva.

Pe urma mi-am adus aminte de faptul ca in urma cu 7 ani, cand m-am dus la reprezentanta Dacia sa-mi iau masina noua am fost intrebat daca o vreau cu servo-directie sau nu pentru ca modelul de baza e fara servo-directie si daca vreau cu aceasta „optiune” atunci trebuie sa platesc din buzunar 500 de euro in plus. Despre faptul ca geamurile sunt la manivela nici n-are rost sa mai amintesc.

Si nu in ultimul rand mi-am adus aminte de faptul ca in urma cu vreo 2 saptamani pe niste siteuri de stiri de specialitate (si nu numai) au aparut niste informatii conform carora intreg sistemul de control al arsenalului nuclear american se bazeaza pe niste discuri floppy de 5,25″.

Ori luand in calcul doar aceste 3 aspecte, in anul in care tehnologia VR, masinile care se conduc singure si dronele fac furori iti dai seama ca omenirea e inapoiata rau si ca indiferent cat de mult se dezvolta o comunitate, mereu o sa existe alta mai „saraca” ce o sa foloseasca tehnologia aruncata la gunoi de prima.

Dar probabil cel mai amuzant si ironic lucru din toata povestea asta e atitudinea romanilor fata de inapoierea musulmanilor care inca isi bat nevasta, isi marita fetele de la varste fragede sau fut capre inainte sa-si puna centura cu dinamita si sa-si ia un bilet dus spre Europa, insa omit faptul ca daca s-ar raporta la orice alta tara Europeana ei sunt suficient de inapoiati dupa procentul de patrundere al canalizarii sau volumul si calitatea infrastructurii.

Evident nu exista niciun dubiu asupra faptului ca tarile mult mai dezvoltate sunt cele care au marginalizat religia, in timp ce tarile dominate de un fundamentalism religios unde doctrina de baza inca e „crede si nu cerceta” evolueaza cu pasi de melc recicland tehnologia pe care altii o arunca la gunoi.

Din pacate, datorita religiei noi ca specie suntem cu vreo 600 de ani in urma vremurilor, daca nu cu mai mult pentru ca 600 de ani s-au pierdut doar in evul mediu si exclusiv datorita inchizitiei. „Noroc” cu cele doua razboaie mondiale care au ravasit Europa, au distras atentia de la povestile cu prieteni imaginari spuse de niste batrani senili si au canalizat toate resursele spre inovare si cercetare in scopuri militare ca altfel o sumedenie din lucrurile pe care le folosim astazi n-ar fi existat.

Stiu, suna cinic mai ales prin prisma numarului de victime civile si militare deopotriva si al atrocitatilor comise de catre beligeranti, insa asta-i realitatea asa cum ne-o prezinta propria noastra istorie moderna si contemporana. Sa nu uitam ca pana si internetul, asa cum il stim noi azi a fost o inventie de sorginte militara cu scopul de a oferi armatei SUA un sistem de comunicare cu mult inainte ca el sa devina public, iar acum ne minunam de densitatea dispozitivelor conectate la internet pe mapamond.

vcr-1221156