Actele pierdute se gasesc pe Facebook

Screen Shot 2015-07-10 at 06.55.52

Ieri, in feed-ul de Facebook aparuse o postare in care o domnisoara ce a gasit pe jos un talon al unei masini l-a pozat si l-a publicat pe profilul personal de Facebook invitandu-si prietenii sa dea share postarii pentru ca astfel sa fie gasit proprietarul si sa i se faca un bine.

Cateva ore mai tarziu printr-o coincidenta am vazut cu coada ochiului inca o postare cu un talon gasit, de data aceasta in Germania:Screen Shot 2015-07-09 at 14.47.47

 

Mi s-a parut relativ amuzanta abordarea asta si incercarea de a gasi proprietarul unui talon pe Facebook atat timp cat el poate nici nu foloseste Facebook si atata timp cat poate talonul in cauza a fost declarat pierdut si s-a obtinut altul in schimb. (ceea ce transforma talonul pierdut intr-un act nul)

Daca tin bine minte (pentru ca s-a sters intre timp postarea) in primul caz era vorba de un talon pierdut in Avrig de catre un avrigean, iar pe talon dupa cum se vede si in poza de mai sus scrie si adresa proprietarului. Ori intr-un oras precum Avrigul ma intreb oare daca e mai greu sa mergi la adresa din talon si sa i-l inmanezi omului care l-a pierdut decat sa-i faci o poza, sa intrii pe Facebook si sa-l vada o jumatate de tara, dar nu si proprietarul de drept.

De cealalta partea, in cazul talonului gasit in Germania ma intreb cat de greu poate sa fie, tinand cont ca vorbim de o masina inmatriculata pe o societate comerciala, sa bagi numele firmei in Google, sa-i aflii numarul de telefon al responsabilului, sa-l suni si sa-i spui: uite domne’ ti-am gasit talonul, hai sa ti-l dau.

Screen Shot 2015-07-10 at 06.55.52

Nu e deloc greu, la fel cum nu e greu nici sa mergi cu documentul gasit la cea mai apropiata sectie de politie si sa-l predai cum e si normal sa faci in astfel de cazuri si nu sa te apuci sa cauti tu proprietarul pe Facebook. Doar ca daca nu postezi pe Facebook nu mai vede nimeni ce bun samaritean esti, si nu ai parte de „expunerea” publica in astfel de cazuri. Daca predai documentul politiei o sa primesti cel mult un multumesc si cam atat. Daca-l predai proprietarului de drept la fel o sa primesti un multumesc si rareori o invitatie la o cafea pe cand pe Facebook ai sa primesti „aprecierea” tuturor si o sa crapi de mandrie cand vezi crescand numarul de share-uri si de like-uri la postarea ta de bun samaritean.