Despre tineri, diaspora si alegeri

_DSC4253

Am vazut o gramada de reactii pe Facebook si nu numai si am avut parte de o gramada de reactii pe privat privind rezultatul alegerilor parlamentare si mi-am dat seama ca foarte multi formatori de opinie din Romania in frunte cu Mihai Sora si Dacian Ciolos habar n-au pe ce lume traiesc.

Din ce am putut sa inteleg eu dezamagirea a fost determinata de doua situatii distincte:

  1. Votul din diaspora unde au fost infinit mai putini decat la prezidentiale;
  2. Lipsa tinerilor de la vot, tineri despre care se presupune ca votau impotriva PSD-ului;

Am sa incep cu votul din diaspora si am sa incerc sa lamuresc putin de ce votul din diaspora n-a contat aproape deloc in ecuatia electorala. Inainte de toate sa lamurim cam ce inseamna diaspora in cifre. Astfel conform unor date oficiale diaspora romaneasca e alcatuita din vreo 3,4 milioane de romani in timp ce volumul neoficial atinge cu siguranta 4 milioane de cetateni romani. Pe cei care nu se incadreaza in cifrele oficiale (adica nu au rezidenta legala in alte tari) nu-i punem la socoteala si presupunem ca doar 3 milioane au drept de vot.

Ei bine conform distributiei parlamentare, cei 3 milioane de romani sunt reprezentati in parlament de 4 deputati si doi senatori, adica 6 parlamentari dintr-un total de 464 cati sunt in viitorul parlament. Asta inseamna ca intreaga diaspora decide doar pentru 1,5% din Parlament. E un procent fara vreo valoare reala si irelevant din toate punctele de vedere.

De ce e procentul atat de mic? Pai legea care aloca diasporei un singur colegiu electoral a fost facuta inca de pe vremea cand numarul romanilor plecati din tara nu depasea cateva sute de mii si astfel pentru un numar atat de mic 6 parlamentari era mai mult decat suficient. Faptul ca nimeni nu s-a sinchisit sa recalculeze nevoile diasporei si sa redistribuie ponderea in colegile electorale din tara in asa fel incat sa se ajunga la o cifra echitabila nu mai mira pe nimeni. Consulatele Romaniei incaseaza milioane de euro anual doar ca sa le arate romanilor plecati din tara cam cat de departe poate sa mearga ticalosia, incompetenta si indolenta si nimic mai mult.

Dar hai sa vorbim despre tineri ca toata lumea a acuzat tinerii ca n-au mers la vot. Ba au mers tinerii la vot numai ca o treime din cele 3 milioane de tineri cu drept de vot ai Romaniei sunt in afara tarii. Unii sunt la munca, altii la studii si altii la furat. Nu prea conteaza nici cu ce se ocupa si nici in ce tara sunt ci conteaza ca n-au fost acolo unde li se reproseaza ca erau.

Sa recapitulam, conform datelor oficiale cam 31% dintre tinerii cu drept de vot (18-35 de ani) au votat in Romania adica aproximativ un milion si cam o treime dintre tiner sunt in diaspora adica alt milion ceea ce inseamna ca cei care intr-adevar n-au votat in Romania dintre tineri sunt cel mult un milion, tot o treime.

De ce n-au votat tinerii in diaspora cu toate ca au fost mai multe sectii de votare? Pai explicatia e simpla, n-au avut ce si de ce sa voteze. La prezidentialele din 2014 fiecare vot din diaspora a contat pe cand la parlamentarele din 2016 indiferent cat de multe voturi sunt in diaspora ele conteaza doar pentru matematica simpla a unui colegiu electoral. Si daca votau 3 milioane de romani in diaspora, votul lor reprezenta o enclava mica in mijlocul unui parlament ce are alta culoare politica. Dincolo de asta indiferent cat de multe voturi se adunau in diaspora, procentele partidelor nu se schimbau foarte mult si cei mai multi din diaspora care n-au fost la vot erau convinsi de faptul ca noi, cei care am fost la vot o sa facem alegerea corecta si pentru ei. In diaspora PSD a luat sub 10% si daca ne chinuiam catusi de putin ii faceam sa nu treaca pragul electoral, dar pana la urma la ce folos?

Revenind la tineri, o treime dintre ei au plecat din Romania pentru ca au inteles faptul ca in tara aia nu pot sa aiba viitorul pe care si l-au dorit. Cand marile partide vorbesc doar de pensionari si bugetari si ii doare fix in fund de locurile de munca, de calitatea educatiei si a vietii in general e normal ca tanarul cu putina scoala sa fie incapabil sa conceapa un viitor promitator intr-o astfel de tara. Asa ca multi au plecat si dintre cei care au plecat sunt multi care spun ca nici nu mai vor sa auda de Romania. De fapt multi din diaspora din cauza asta nici nu mai merg la vot pentru ca li s-a facut lehamite sa se umileasca pe la usile consulatelor si sa plateasca sute de euro taxe pentru a putea intretine un aparat birocratic invechit si incompetent.

Dincolo de asta sunt multi tineri care se gandesc sa plece si multi familisti care regreta faptul ca n-au plecat la momentul potrivit si care considera ca acum e prea tarziu. Poate or sa plece si aia in definitiv, dar multi or sa plece doar dupa ce o sa le ajunga cutitu’ la os.

Totusi pentru multi inca e bine fiindca s-au aciuat pe la vreun partid, sau traiesc din smenuri si tepe si astfel pe ei nu-i afecteaza prea tare ce se intampla in tara pentru ca hotii mari ii lasa si pe ei sa fure putin cate putin si astfel ei sunt multumiti.

Ei bine cam astia suntem si asta-i viitorul. N-am gresit deloc cand am anticipat c-o sa castige PSD-ul alegerile pentru ca rezultatul era cat se putea de previzibil tinand cont de faptul ca majoritatea „de dreapta” a tarii a cam plecat catre vest, acolo unde un partid care-si spune si „liberal” nu adopta o pozitie conservatoare si un discuts pe masura, iar un partid care-si spune si „democrat” nu incearca din rasputeri sa faulteze statul de drept ori de cate ori are ocazia.