Despre trollingul politic

control-785555

Si evident oamenii care-l iau in serios.

Politica din Romania a creat aparent patimi mai mari decat fotbalul. De fapt tind sa cred ca datorita nivelului de mediocritate din sportul romanesc, sport ce e sub-finantat si ce serveste mai degraba pentru a spala bani si a sifona bani, majoritatea celor care nu si-au gasit un favorit cu care sa tina s-au orientat spre politica si au facut din patima politica un hobby.

De fapt pana si politica se rezuma in linii mari la regulile unui joc in care unii castiga si altii pierd, iar rolurile se schimba in functie de conjunctura economica, ideologica si sociala. Intre politica si sport nu-i mare diferenta, cel putin la noi unde sportul e omniprezent in politica si unde metehnele sunt cam aceleasi.

Problema e ca lucrul asta a atras dupa sine o serie de manifestari de stadion de multe ori de la oameni ce-si aroga o serie de principii morale pe care dovedesc ca nu le au.

Am scris adeseori pe aici despre politica si am incercat sa o fac in asa fel incat sa iau in calcul fiecare posibilitate. De altfel am incercat sa respect in fiecare articol o serie de principii morale si logice si sa evit in orice fel sa-mi justific simpatia fata de un politician sau altul invocand faptul ca a facut unul sau mai multe lucruri bune si ignorand cu desavarsire conduita lui morala sau respectul pentru legi.

Evident c-am incercat sa trollez politicieni, situatii politice si opinii exprimate colectiv de fiecare data cand am avut ocazia pentru ca in afara de faptul ca votez, trollingul politic a ramas singurul lucru pe care l-as putea face din locul in care ma aflu. Mi-am propus sa respect o serie de principii morale si n-am vrut nicidecum sa ma implic activ in politica ceea ce-mi limiteaza posibilitatile in acest sens.

N-am ezitat niciodata sa fac vreo postare pe Facebook sau sa scriu un articol in care sa imbin ironia cu sarcasmul si sa comentez vreun context politic.

Numai ca pe masura ce am continuat sa fac lucrul asta m-am trezit cu un feedback din ce in ce mai agresiv din partea celor care simpatizau cu partidul respectiv.

Uite de exemplu in urma cu cativa ani un consatean de-al meu cu care aveam relatie amicala s-a apucat sa stearga  pe jos cu mine pentru ca am scris aici pe site despre o mizerie pe care a facut-o PNL-ul la Sibiu judecand strict prin prisma fanatismului politic si nu prin prisma obiectivitatii, corectivitatii si mai ales a bunului simt pe care in mod intamplator PNL il invoca in campania respectiva.

Apoi de curand, un cunoscut m-a apostrofat pentru ca mi-am permis luxul sa spun ca in viziunea mea Romania e ca un pacient in metastaza care moare incet si sigur pe holul unui spital pentru ca n-are bani sa-i dea spaga unui doctor ca sa-i aline suferinta.

Azi la o postare similara, un prieten bun care e simpatizant de stanga n-a prea gustat gluma facuta si a luat-o personal desi nu e prima data cand fac astfel de postari, dar cred c-a fost prima data cand ceea ce am scris a lovit la sentiment atitudinea partidului.

Oricum nu m-a prea uimit pozitia lui mai ales daca e sa ne gandim ca multi dintre cei care au sustinut vehement cauza PSD-ului au cantat inca dinainte de alegerile prezidentiale din 2014 la unison cu seful de partid melodia aia cu „strainii/musulmanii sunt naspa” pentru ca acum sa vina sa ne spuna ca exista un „fine print” in josul ecranului care spunea „strainii sunt naspa doar daca vin din tabara cealalta”.

Cireasa de pe tort a venit insa de la un alt prieten socialist si rasist declarat care aparent uraste din toti rarunchii musulmanii care vin in Europa, dar care atunci cand l-am intrebat de duduia asta propusa pentru primul ministru mi-a zis ca nu e musulmana si oarecum a incercat sa-mi sugereze faptul ca daca s-a casatorit jurand pe Coran si o sa depuna juramantul cu mana pe Coran nu e ca ceilalti care nu-i plac lui. Stiu c-ati remarcat faptul c-am zis socialist si rasist in aceeasi propozite si ca din punct de vedere logic sunt doua chestii complet opuse. Am incercat sa-i explic omului cat si unde greseste, dar s-a suparat pentru ca niciodata nu putem tolera faptul ca altul poate sa aiba dreptate si ca „echipa noastra” poate nu e cea mai buna din univers si nu ia intotdeauna decizii corecte.

In teoretica politica e ca un meci de fotbal, in practica insa bate la fundul gol orice meci de fotbal si orice trivialitate pentru ca la fotbal exista un arbitru care e respectat si echipele nu cauta orice context pentru a schimba regulile jocului dupa bunul plac. Din pacate oamenii despre care va vorbesc ar vrea cu tot dinadinsul sa se schimbe cat mai repede arbitrul cu unul care sa permita schimbarea regulilor jocului fara sa-si asume faptul ca lucrul asta dauneaza masiv democratiei si ca denota o lipsa crasa de fair-play.

Cat despre postarile mele pline de ridicol, ei bine ele reflecta ridicolul contextului politic si mai ales ridicolul celor care incearca sa ne convinga de faptul ca noi suntem prosti pentru ca ne permitem luxul sa gandim si sa analizam situatia din toate unghiurile posibile.

Ah! si inca ceva, sa te declari sustinator infocat al familiei traditionale in timp ce te muti cu amanta sau fanatic religios dupa ce ai cununat o familie de musulmani si ai propus-o pe mireasa drept prim-ministru din partea partidului tau ce a adoptat mereu un ton conservator nu e nici dovada de impertinenta, nici de prostie si nici de bunavointa ci e o dovada de disperare si cam atat, iar sa-ti asumi astfel de decizii din postura de sustinator sugerand ca restul sunt prosti pentru ca tu te contrazici in convingeri e o dovada de servilism si umilinta.

Nu ma astept ca nimeni sa aiba altceva de spus in contra doamnei respective decat faptul ca e fina lui Dragnea si a lui Constantinescu de la Constanta, insa ma astept ca cei care se dau de ceasul mortii ca vor binele tarii sa aiba macar o minima farama de onoare si sa-si faca mea culpa in ceea ce priveste o serie de declaratii si pozitii anterioare. Atata tot!

Si ca sa inchei cu trollingul politic, musai sa spun ca el a venit ca sa ramana. L-au pus in practica si Cristi Ghinea si Julien Ciolos pentru ca ei au inteles ridicolul unor situatii demne mai degraba de regimul comunist decat de 27 de ani de democratie.