Am vrut sa votez USR, dar…

1675676

Sunt sigur ca va ganditi la faptul ca m-am razgandit in ceea ce priveste USR pentru ca Soros, dar nu e asta. Soros e un motiv doar pentru cei care-s suficient de ignoranti incat sa priveasca realitatea cu ochii larg deschisi.

De ce am vrut sa votez cu USR?

Pai in primul rand pentru ca USR e cea mai buna optiune de dreapta in acest moment. PNL-ul a decazut la fel de mult ca si PSD-ul in ochii mei, chiar si la nivel local, iar lucrul asta e un motiv suficient incat sa nu-i votez.

In al doilea rand pentru ca vorbim de oameni noi care fie n-au fost deloc in politica fie au fost prea putin incat sa dovedeasca faptul ca nu sunt demni de a ocupa o functie publica. Si nu in ultimul rand pentru ca majoritatea celor care constituie USR sunt intelectuali, dar intelectuali pe bune nu tarani cocliti care si-au luat licenta la cateva luni dupa ce au dat Bacalaureatul.

De ce am trecut de la certitudine la dubiu?

Am facut-o in primul rand datorita populismului. De cand a inceput campania electorala astia de la USR si-au arogat rolul de Mesia si considera ca sunt singurii care pot sa salveze Romania din ghearele comunismului desi lucrul asta nu reprezinta decat o exploatare populista a contextului socio-politic actual.  Nu pot sa spun faptul ca populismele nu tin, insa ele tin la electoratul de stanga, amator dupa pomeni electorale nu si la electoratul de dreapta care are de obicei o serie de exigente si voteaza in baza unor dovezi concrete.

O cascadorie electorala similara au facut si aia de la Podemos in Spania in urma cu cativa ani si fiindca populismele lor au mers catre electoratul consumator de minciuni electorale cei de la Podemos au castigat in decembrie 2015 un numar considerabil de mandate ce le-au permis sa se implice in aliante politice. Victoria lor a reprezentat motiv de bucurie pentru electoratul tinta si de neincredere pentru electoratul opozant, insa in acelasi timp la nivel politic victoria lor a reprezentat o criza politica si institutionala ce a durat aproape un an.

Din fericire pentru electoratul de dreapta din Spania euforia celor de la Podemos a durat putin, foarte putin, fiindca practica i-a dovedit pe alocuri mult mai ticalosi decat predecesorii lor, fapt ce datorita crizei politice si organizarii unor alegeri anticipate a dus la reorientarea si repozitionarea electoratului. Sase luni mai tarziu partidul care-si arogase rolul de Mesia incepea sa intre in picaj din toate punctele de vedere, iar voturile furate anterior de la partidele vechi s-au recuperat intr-un ritm galopant si au permis finalitatea crizei politice.

Nu cred ca mai merita sa insist pe ideea ca si in cazul Podemos toata echipa era alcatuita din oameni noi fara trecut dubios si cu un oarecare nivel intelectual diferit fata de ce ofereau partidele vechi.

Putem sa comparam USR cu Podemos? As spune ca putem face o comparatie insa doar la nivelul metodologiei de campanie bazata pe populism. Am mai spus-o si am s-o repet, populismul e un model de marketing politic ce se adreseaza exclusiv electoratului de stanga si e nepotrivit pentru un partid ca USR.

In al doilea rand pot spune ca am dubii in privinta a ceea ce ofera USR fiindca foarte multe mesaje din partea USR dau impresia faptului ca USR ii considera pe romani datori sa-i sustina si sa-i voteze.

Ma uitam azi la cateva postari si stiri aparute pe Facebook si am remarcat o serie de comentarii care ne apostrofeaza pe noi ceilalti care privim impasibili de pe margine la campania asta electorala faptul ca USR are doar 800 de observatori in 19000 de sectii de votare.

Ori problema cu USR-ul e ca are pretentia ca romanii sa fie observatori voluntari timp de o zi si o noapte in contextul in care celelalte partide isi platesc observatorii. Nu stiu date concrete, dar am auzit ca in diaspora PSD-ul plateste vreo 300 de euro, PNL-ul 150, iar USR-ul nu plateste absolut nimic. Iar aici survine cu adevarat problema celor de la USR pentru ca cei care au interese ca USR sa intre in parlament au facut donatii consistente:

Nicușor Dan a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă a reușit să strângă în precampanie peste 997.000 de lei, iar în campanie a primit donații în valoare de peste 251.000 de lei. (via Digi24)

Vorbim de aproximativ 1250000 de lei stransi pana in prezent din donatii (adica vreo 275000 de euro), bani cu care USR ar trebui sa-si asigure propaganda electorala si sa-si plateasca observatorii daca intr-adevar vrea sa se asigure ca numaratoarea si contabilizarea voturilor sa fie facuta corect. Ori daca USR-ul ar aloca 10% din suma pe care a primit-o donatie pana in prezent ca sa plateasca observatori atunci ar putea oferi cel putin in tara un minim de 50 de lei/observator ceea ce zic eu ca e mai mult decat decent, iar in diaspora ar putea sa ofere macar 50 de euro, o suma la fel de decenta si nu foarte mare daca e sa ne raportam la numarul de sectii de votare si bugetul necesar. Dincolo de asta ca orice partid USR are membri cotizanti si primeste bani de la stat pentru a se finanta, ceea ce inseamna ca bugetul e mult mai mare decat cel declarat drept donatie.

Din pacate USR-ul nu intelege (sau ignora cu nonsalanta) faptul ca niciun cetatean roman nu e obligat sa-si piarda o zi si o noapte (uneori in frig) pentru a supraveghea in numele USR procesul de votare. Ori daca coroboram faptul asta cu populismele ieftine la care apeleaza USR-ul din postura unui partid care n-are sanse reale sa obtina prin vot o majoritate simpla in niciuna din camerele parlamentului atunci putem sa punem in dubiu bunele intentii.

Chiar si asa pentru mine USR ramane deocamdata raul cel mai mic, un rau necesar ce poate sa castige sau sa piarda simpatizanti pana sa termina campania electorala.

1675676