Cateva randuri despre Soros

1894395

Pentru cei care nu cred toate teoriile conspiratiei de doi lei care se vehiculeaza pe interneti.

Cand am auzit prima data de Soros, in urma cu vreo 15 ani (in timp ce eram inca in liceu) aflasem ca omul e un speculator profesionist si ca s-a imbogatit exploatand la maxim vunerabilitatile cotatiilor de pe bursa, lucru ce pe langa bani i-a adus si titlul de persona non-grata in cateva tari.

Pana la criza din 2008 nu i-am mai auzit numele pe nicaieri si atunci l-am auzit facand niste profetii financiare negative care nu s-au adeverit nici pana acum.

Numai ca paranoia multora a inceput sa-l vehiculeze pe Soros de diverse miscari de strada sau crize politice facand referinta la Soros ca omul din spatele ocultei mondiale ce incearca sa impuna un model politic sau altul intr-o tara sau alta.

Cred ca alegerile din noiembrie 2014 pentru presedentia Romaniei au fost momentul in care am inceput sa aud tot mai des ca numele lui Soros e vehiculat cu Romania in fel de fel de articole ce incercau sa sugereze faptul ca Soros manipuleaza opinia publica pentru a-si impune diversi oameni in functii publice. M-a cam intrigat pozitia asta a multora, mai ales ca cel mai des astfel de supozitii fara substrat veneau din partea unor oameni cu orientare politica de stanga si mi-a dat de gandit.

Acum, dupa alegerile din SUA numele lui Soros a iesit din nou la suprafata din moment ce diverse organizatii finantate de el au recurs la miscari de strada pentru a exploata la maxim nemultumirea cauzata de alegerea lui Trump presedinte.

Ieri seara incepuse sa se vehiculeze un clip video (pe care desigur toata lumea il vrea sters de pe net chiar daca el apare peste tot si sta pe Youtube din 2011 cel putin) in care Soros recunoaste in cadrul unui interviu faptul ca se ocupa cu destabilizarea politica a tarilor.

Acuma un individ care nu sta sa rumege in detaliu randurile pe care le-am scris mai sus o sa se grabeasca s-o arunce pe aia cu oculta mondiala si daca-l intrebi care-i scopul final n-o sa fie in stare sa-ti spuna, dar va spun eu ca sa intelegeti cum sta treaba.

Orice criza politica are ca efect o slabire a monedei nationale in raport cu celelalte monede de schimb si orice criza politica e de scurta durata. In ultimele 5 luni s-a intamplat la #brexit cu lira sterlina si s-a intamplat zilele trecute cu dolarul american. Experienta anilor trecuti ne-a dovedit ca cu cat e criza politica mai lunga cu atat sunt sanse ca moneda nationala a tarii respective sa scada, dupa care (cum s-a intamplat si cu lira si cu dolarul) de indata ce se revine la stabilitate politica moneda recupereaza teren.

Ori Soros e specialist fix in a cumpara ieftin si a vinde scump moneda. Asa s-a imbogatit el, nu vanzand tigari la butic si nici facand politica ci influentand si manipuland pietele de capital si situatile politice din tarile aflate in criza. Omul s-a pregatit pentru treaba asta toata viata lui si o face cu stil pentru ca are deja experienta.

Cum ar spune un cititor inrait de-al meu, in capitalism pierderea cuiva e castigul altcuiva, asa ca banii aia care se pierd de fiecare data cand apare o criza politica trebuie sa-i castige cineva.

Nu i-a scapat nicio criza din nicio tara in ultimii 10 ani (cel putin) si a castigat de fiecare data. Pentru mine si pentru cei care ma citesc o variatie cu 0,01 a dolarului in raport cu euro nu inseamna mare lucru, insa pentru oameni ca Soros variatia aia e mana cereasca.

Sunt sigur ca foarte multi se intreaba care-i treaba cu organizatile finantate de Soros, care-i rolul lor si de ce lumea se solidarizeaza cu ele. Ei bine Soros si-a dat seama de faptul ca pietele nu mai reactioneaza asa de violent si asa de virulent la cuvantul lui pentru ca lumea s-a obisnuit cu faptul ca ceea ce spune el are menirea de a destabiliza pietele asa ca pentru a-si atinge scopul omul a recurs la solutii alternative. Nu exista un indicator de criza politica mai puternic decat prezenta unor mase de oameni in strada, la fel cum nu exista un indicator de criza economica mai mare decat dezvaluirea unor cazuri rasunatoare de evaziune fiscala.

Oricat suntem de ignoranti nu putem sa negam faptul ca lui Soros ii datoram indirect impactul Wikileaks, ii datoram Panama Papers, RISE Project si multe alte organizatii care ne-au eliberat din minciuna. E adevarat ca eliberarea asta are un cost si e cinic ca ea sa fie motiv de bucurie, insa in lumea imperfecta in care traim unde suntem mereu pusi in situatia de a alege raul cel mai mic, Soros chiar reprezinta raul cel mai mic in raport cu politicienii corupti care nu doar ca vor ci isi subjuga cu adevarat popoarele.

Acestea fiind spuse, sunt sigur ca pentru cei suficient de ignoranti incat sa deschida ochii larg pentru a vedea lumea in care traiesc, Soros o sa fie doar ala care-l plateste pe Mindruta sa spuna ca PSD-ul e naspa pentru ca nu-i place de mustata lui Dragnea.

Resurse pe subiect:

Businessman Celebrating