De zece ani pe pod #1

10-ani

10-ani
Anul acesta se implinesc 10 ani de cand Calin a inceput sa scrie pentru prima data articole pe blogul numit initial Mazemania si gazduit pe platforma gratuita a blogspot.com. Mai exact, primele articole ale lui Calin dateaza din Septembrie 2005, incep cu o scurta prezentare si continua cu diverse analize redactate in limba engleza pentru ca mai apoi sa alterneze articolele cu cele in limba romana si sa predomine cele scrise in limba romana intr-un final.

Pe parcursul mai multor articole intentionez sa fac o retrospectiva a celor 10 ani de blogging Sibian pentru a le prezenta celor ce n-au rabdarea sa ia la rand sute de articole experienta traita de noi in acesti 10 ani. Orice sugestie, informatie aditionala sau corectare la aceasta retrospectiva e binevenita.

Prin 2007 descoperisem si eu blogul lui Calin si articolele lui m-au motivat sa lansez si eu in 2008 blogul orasului Avrig. Atat volumul de articole, cat si popularitatea blogului au crescut odata cu anul 2008 cand Calin a diversificat subiectele si a inceput sa publice o serie de postari interactive angrenandu-si cititorii in diverse discutii.

In iulie 2008 a avut loc prima intalnire a bloggerilor sibieni, iar cei ce au participat sunt enumerati in articol. Din pacate, multi au renuntat la a mai scrie pe blog inchizandu-si sau abandonandu-si blogul.

Cei care au ramas consecventi si inca scriu se regasesc mai jos:

Restul din pacate s-au pierdut in neantul internetului, dar pentru multi dintre ei au ramas mostenire pentru noua generatie articolele scrise. Tot atunci Calin a lansat si Blog Sibiu Index, un agregator de fluxuri RSS ce avea rolul de a centraliza intr-un singur loc ultimele postari de pe blogurile sibiene. Agregatorul de la Blog Sibiu Index este functional si acum si a fost actualizat de curand, iar cei ce nu isi regasesc blogul in lista pot sa solicite adaugarea lui printr-un simplu email sau mesaj pe Facebook trimis mie sau lui Calin.

La sfarsitul lunii august 2008 s-a organizat o a doua intalnire a bloggerilor sibieni si la fel ca si in cazul primei intalniri cei care au participat sunt enumerati in articol. Dintre cei ce au facut parte din a doua intalnire se pare ca doar Miruna si Kolcs au ramas  fideli scrisului pe blog, restul abandonandu-si blogurile intre timp.

Tot in 2008, in septembrie cineva a facut un grup de Yahoo denumit Sibiu Bloggers, grup ce din pacate a fost si el abandonat dupa o vreme.

O a treia intalnire a bloggerilor sibieni a fost programata pe 21 septembrie 2008. La aceasta intalnire au participat 12 bloggeri, iar 3 dintre ei au fost din afara orasului Sibiu, lucru ce a constituit o premiera la intalnirile dintre bloggeri. Dintre cei prezenti a ramas dedicat scrisului doar Tomitzel care a si publicat un album de Picasa (inca activ) de la intalnire.

In septembrie 2008 a avut loc o „premiera” in Romania deoarece politia a retinut un blogger pe motiv ca impartea fluturasi fascisti. Povestea intreaga se regaseste inca aici.

In urma deciziei luate la cea de-a treia intalnire a bloggerilor, si anume cea privind infiintarea clubului bloggerilor sibieni (Club BSI) s-a programat o a patra intalnire pe data de 5 octombrie 2008. Spre deosebire de celelalte intalniri, cea de-a patra a fost organizata in baza unei tematici stabilite in prealabil.

Luna octombrie a fost si cea in care, pentru prima data am vazut pe bloguri un indemn la boicotarea votului datorita lipsei de alternative. Tot atunci Calin a postat o statistica privind traficul de care beneficiau gazetele locale datorita articolelor aparute pe blogul Mazemania.

Aparent anul 2008 nu a fost doar un an excelent din punct de vedere al continutului de pe bloguri si al expansiunii blogosferei ci si anul in care politica romaneasca a inteles importanta internetului, a mesajului puternic pe care internetul il poate transmite in randul noilor generatii si astfel campania electorala s-a mutat pe online.

Tot in luna octombrie a anului 2008 la Sibiu a avut loc si prima campanie Free Hugs ce a fost organizata de AIESEC si partenerii.

O luna mai tarziu, in noiembrie 2008 blogul Mazemania a avut parte de prima mentionare la TV unde s-a dat citire unui articol scris de Calin.

Tot atunci Calin a decis sa mute blogul de pe platforma gratuita oferita de blogspot pe un domeniu propriu https://www.podulminciunilor.ro, o miscare ce avea sa consolideze blogul, sa-i dea identitate si sa-l transforme intr-un brand local.

Luna noiembrie a fost si cea in care pentru prima data cativa dintre noi ne-am intalnit in cadrul laboratorului de marketing organizat de Ciprian Stavar.

Chiar inainte sa se termine anul 2008, un an plin din punct de vedere politic cat si jurnalistic blogul Mazemania a inceput sa fie gestionat de o echipa fapt ce avea sa aduca in anii ce au urmat un plus de articole si mai ales prezentarea celor intamplate din mai multe puncte de vedere.

Anul 2008 s-a finalizat cu 107 bloguri inscrise in Blog Sibiu Index si cu un volum enorm de articole postate atat pe blogul Mazemania cat si pe celelalte bloguri sibiene.

Inchei aici prima parte a acestei retrospective pe care o voi continua curand cu anii 2009-2010.

sursa foto