Singura nemultumire in Spania

topvitezainternet

Sa nu credeti ca-n Spania e totul lapte si miere. Sau ca umbla cainii cu covrigi in coada.

In primul rand aici nu sunt caini vagabonzi si nici vreo covrigarie n-am vazut deschisa pe unde am mai umblat. Cat despre lapte si miere, ei bine ele sunt o delicatesa fiindca la ce criza e pe aici…

Dar sa revenim la oile noastre si sa va spun  mica poveste.

Inainte sa vin aici aveam impresia ca mergand cat mai departe spre vest viteza de internet o sa creasca direct proportional cu distanta fata de Romania. (aberez evident :D)

In Mallorca o mare parte din serviciul de internet e furnizat fie prin sistemul DSL, folosind reteaua telefonica pe fire de cupru veche de cateva zeci de ani, fie prin cablu TV sau satelit. Astfel un foarte mic procent din insula are conexiune directa prin fibra optica.

Prin sistemul ADSL se poate obtine o conexiune de maxim 20Mbps si folosind un sistem DSL avansat numit VDSL se pot obtine conexiuni si de 30Mbps. Problema e ca in functie de distanta fata de centrala, de numarul de clienti ce folosesc aceeasi linie si alte aspecte tehnice e influentata capacitatea de furnizare si astfel in medie sistemul DSL functioneaza undeva la 10-12Mbps.

Sistemul de internet prin satelit e scump si la fel de ineficient ca internetul mobil deoarece desi ofera viteze de pana la 50Mbps, echipamentele necesare costa in jur de 200 de euro, iar in mod ilogic si paradoxal latimea de banda e limitata la cativa GB. Acest lucru ma face sa ma intreb ce ratiune e in spatele unei oferte de 50Mbps, cand la o asemenea viteza un client isi poate satura latimea de banda in 2-3 zile, iar restul lunii abonamentul la internet devine inutil.

Astfel, desi avem in Mallorca un flux pe fibra optica de 1Gbps, furnizorii de internet ofera doar in anumite zone linii de fibra de 100-200Mbps, iar restul insulei n-are decat sa se descurce cu liniile amarate de DSL sau satelit. Acest lucru se datoreaza faptului ca extinderea retelei de fibra optica presupune obtinerea aprobari atat din partea guvernului, din partea autoritatilor locale, din partea fiecarei asociatii de proprietari in parte cat si din partea celorlalti furnizori de utilitati. Dincolo de asta extinderea retelei trebuie sa se faca in subteran (pentru ca aici nu atarna sarmele deasupra trotuarelor ca lianele in jungla), iar aceasta retea trebuie trasa in paralel cu mentinerea actualei retele pe cupru. Ba mai mult orice lucrare presupune repararea trotuarelor sau strazilor afectate si orice rabat de la calitate in procesul de reparare poate atrage dupa sine o serie de sanctiuni din partea autoritatilor locale.

Tocmai de aceea, in Mallorca si in general in Spania patrunderea de fibra optica de mare viteza e limitata, iar internetul de mare viteza de peste 100Mbps e pentru multi un lux.

In urma cu aproximativ 1 an de zile, cand mi-am instalat sistemul de IPTV l-am intrebat pe tehnicianul ce s-a ocupat de instalare si configurare daca mai avem mult de asteptat pana sa ajunga fibra si pe la noi si imi spunea ca nici macar in capitala nu a patruns peste tot fibra si ca abia dupa ce se termina de legat toata capitala urmeaza sa se treaca mai departe la marile orase si abia apoi la orasele mici si sate ceea ce probabil presupune o asteptare de cativa ani buni.

Romania in schimb exceleaza la capitolul viteza de net, fiind prima tara din Europa atat ca patrundere de fibra cat si ca medie de viteza si mai nou aparent si ca numar de centre de date noi infiintate.

topvitezainternet

 

foto via