Prin subsolul blogosferei

Derinkuyu_Underground_City

Derinkuyu_Underground_CityUneori mai dau o tura prin subsolul blogosferei, si anume citesc acele bloguri care se afla in coada clasamentului ZeList undeva intre pozitia 4000 si 5000.

De ce fac acest lucru? Ei bine sunt cam satul sa vad zilnic de la blogerii din primele pozitii in ZeList aceleasi articole, sa vad la 3 bloggeri aceeasi reclama la Vodafone sau Telekom sau mai stiu eu ce produs doar scrisa altfel. Sa vad cum  de fiecare data cand le scade traficul arunca un articol cu niste gagici pe jumatate dezbracate sau cum ataca vreo persoana publica la intamplare sperand ca persoana respectiva sa-i mentioneze intr-un comentariu pe vreun canal de social media si asa sa le faca un bine indirect.

Si uite asa ajung sa-i citesc pe cei mai necititi dintre bloggeri, pe cei care si-au abandonat de mult blogurile sau cei care se gandesc serios sa o faca si asta dintr-un simplu motiv. Aproape nimeni nu mai scrie in ziua de azi de placere. Toti scriu pentru bani, toti vor sa se imbogateasca din blog si mai toti esueaza.

Dar sa revenim la subsolul blogosferei fiindca am remarcat o serie de aspecte ce caracterizeaza subsolul blogosferei, aspecte pe care le enumar mai jos:

  • majoritatea blogurilor sunt pe blogspot.com, au un design ce te zgarie pe retina si mult prea multa informatie pe prima pagina
  • mai toti blogerii din capatul listei linkeaza spre o sumedenie de alte site-uri sau bloguri in timp ce catre ei nu linkeaza mai nimeni, motiv pentru care sunt si la subsol
  • foarte putini limiteaza postarile pe prima pagina, in asa fel incat sa ofere doar un mic fragment si sa incurajeze vizitatorul sa citeasca mai departe
  • reclamele sunt pozitionate prost, fie in zone in care strica designul fie in zone in care nu au nici o vizibilitate, motiv pentru care nici nu produc nimic

Dincolo de asta, aparent majoritatea blogurilor din subsolul blogosferei au profile specifice:

  • bloguri culinare cu tutoriale si retete culinare realizate de diverse gospodine
  • bloguri de fashion sau cosmetica ce probabil ar atrage un numar limitat de cititoare din moment ce gusturile femeilor difera enorm
  • bloguri de handmade sau mai bine zis magazine de produse handmade
  • bloguri religioase (in general ortodoxe)
  • bloguri extremiste (dedicate doctrinelor extremiste, in general extrema dreapta)
  • bloguri despre ezoterism si despre conspiratii mondiale (paranoia la tot pasul)
  • bloguri culturale, detinute de artisti sau iubitori de cultura

Daca blogurile religoase, extremiste sau cele despre ezoterism si conspiratii isi merita locul in subsolul blogosferei, exista multe alte bloguri din celelalte categorii enumerate mai sus ce au continut de calitate si ar merita sa ocupe pozitii mai bune sau sa fie mai apreciate. Problema e ca in cazul multora designul e factorul principal care alunga vizitatorii fiindca un design care nu ofera proportionalitate si informatia bine pozitionata nu e atractiv. Un al doilea motiv pentru care astfel de bloguri n-au vizitatori e si faptul ca nu se promoveaza ele intre ele, alegand sa promoveze de cele mai multe ori acei bloggeri deja ajunsi in top 100. Si nu in ultimul rand, lipsa unei colaborari intre bloggerii dintr-un anume domeniu care sa sa-i puna sa faca un brainstorming impreuna privind felul in care si-ar putea promova blogurile e al treilea factor ce le tine la coada clasamentului. Probabil ca ultimul si cel mai important aspect ce face ca multe dintre bloguri sa nu fie atractive e continutul de umplutura. Si anume zecile sau sutele de embed-uri de pe Youtube, Vimeo sau alte surse ce reprezinta continut ce a mai fost postat si de altii si care desi ar avea relevanta pentru autor, n-are probabil relevanta pentru nici unul dintre vizitatori.

N-am considerat „toanele” de a scrie drept un aspect fundamental, fiindca pana la urma continutul de calitate atrage vizitatorul si fara ca autorul sa posteze zilnic.

Am observat foarte putine bloguri de IT la coada clasamentului, ceea ce probabil ar putea sa fie un lucru bun, daca in general blogosfera romaneasca ar avea bloguri de IT, bloguri de tutoriale avansate de Linux, Windows, web design si securitate informatica. Intr-un fel poate-i mai bine ca nu exista astfel de bloguri fiindca tocmai mi-a venit mie o idee sa fac asa ceva.

Dar sa revenim la oile noastre fiindca vorbim despre subsolul blogosferei, acel loc in care exista si articole de calitate, articole pe care le includ destul de des in Recomandarile Zilei.