Sibienii sunt zmei

Screen Shot 2015-01-29 at 19.51.34

Ca majoritatea romanilor de altfel, sibienii sunt zmei. Dar doar atunci cand au usile si ferestrele ferecate bine, fiindca atunci cand nu le au sunt mielusei.

Probabil ca multi au observat cum Tribuna si-a schimbat acum ceva vreme design-ul. Nu am sa intru in detalii prea mult si nici sa ma leg de aspecte ce tin de functionalitate si usability ci am sa ma opresc asupra unui aspect pe care l-am remarcat inca de cand s-a schimbat designul si pe care-l demonstreaza imaginile de mai jos:

Screen Shot 2015-01-29 at 19.47.08
Screen Shot 2015-01-29 at 19.48.02
Screen Shot 2015-01-29 at 19.48.49
Screen Shot 2015-01-29 at 19.47.36

Avem patru capturi de ecran cu titlurile articolelor, ce arata la fiecare articol in parte, numarul de vizualizari, autorul, data publicarii si numarul de comentarii. Desi vorbim de articole diferite, un singur lucru e acelasi, numarul de comentarii. Care este ZERO. De ce este zero? Pai raspunsul e relativ simplu.
Atunci cand designerul de la Tribuna a schimbat site-ul a pastrat acelasi format de comentare, cu posibilitatea adaugarii unui comentariu atat via Facebook (preferabil) cat si prin functia de comentariu a site-ului in sine.
Insa, diferenta fata de site-ul vechi e data de faptul ca pentru a comenta folosind sistemul de comentarii al site-ului si nu cel integrat de Facebook trebuie mai intai sa apesi pe butonul „Adauga un comentariu” ce mai apoi folosind o functie AJAX incarca formularul de mai jos:

Screen Shot 2015-01-29 at 19.51.34
Acest lucru, aceasta functionalitate e evident relativ complicat de inteles de catre un utilizator normal de internet care, daca nu are afisat clar formularul de comentare, nu mai comenteaza.
Integrarea lui de catre designer in acest format e explicabila, daca tinem cont de faptul ca o gazeta online are nevoie de propaganda pentru a-si atinge targeturile de tiraj si profit, si astfel e de inteles ca se prefera comentariile folosind pluginul de Facebook (pentru ca acolo vad toti prietenii tai ca ai comentat) in detrimentul unui sistem de comentare intern care nu ajuta cu nimic la propaganda.
Ei bine, tocmai acesta este de fapt si motivul pentru care inca de cand s-a schimbat formatul si designul nu mai exista comentarii la articole. Pentru ca Facebook-ul ii scoate din anonimat pe comentatori, si daca nu vad un formular de contact care le confera un grad de anonimitate nu mai comenteaza, oricat de potrivnici ar fi articolului sau autorului. Oricat de mult ar vrea sa-si exprime opiniile impertinente, xenofobe, antisemite si rasiste, limbajul trivial sau sa raspandeasca informatii false, n-o mai fac, fiindca au impresia ca nu o mai fac sub anonimat si astfel se simt vulerabili si dovedesc cat sunt de lasi in speta.

Pana la urma, si inainte, sentimentul de „anonimitate” era cat se poate de fals, fiindca atat Tribuna, ca si alte site-uri de profil afisa public (desi teoretic asta e o violare a intimitatii) IP-ul fiecarui comentator, IP care, cu contactele potrivite putea sa fie reperat relativ usor.

Sunt curios, dupa aparitia acestui articol cati „zmei” vor „descoperi” vechiul sistem de comentarii si vor reincepe sa-si arate tricourile cu muschi…