Decoratii lui Iohannis

Desi tara se confrunta in continuare cu aceiasi marginalizare economica si sociala comparativ cu restul tarilor europene si desi au trecut aproape 3 luni de la istoricul 16 noiembrie 2014, aparent pe agenda lui Iohannis prioritatile sunt cu totul altele, din moment ce implicarea in rezolvarea adevaratelor probleme are tarii lipseste si din moment ce nu exista nici un fel de pozitie ferma si concreta din partea presedintelui la problemele ce macina societatea romaneasca.

Astfel, la scurt timp dupa ce a fost “uns” presedinte, Iohannis s-a grabit sa decoreze un legionar, provocand o serie de reactii in contradictoriu, dar asupra carora n-am sa insist fiindca subiectul a fost intens dezbatut in ultima perioada.

Desi, nici nu se uscase bine cerneala pe primul decret, la fel de suprinzator ca zapada ce ne viziteaza in fiecare iarna, Iohannis a semnat un nou decret, prin care l-a decorat cu ordinul “Barbatie si Credinta” pe fostul chestor Ioan Nicolae Cabulea, un personaj controversat implicat intr-un dosar ce vizeaza referendumul pentru demiterea presedintelui, unde a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu. E drept ca respectivul fost chestor a fost achitat in dosarul respectiv, insa imaginea lui si credibilitatea lui in fata societatii a fost grav afectata. Aparent, aceasta decoratie s-a efectuat la recomandarea lui Gabi Oprea, un personaj implicat in multe alte cazuri controversate, actual viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne. N-am inteles pana la capat din cazul acesta daca cumva Iohannis face jocurile adversarilor politici compromitandu-si propria imagine, sau daca are interese comune cu Gabi Oprea. Ramane de vazut ce va urma.

Doar, ca povestea asta cu decoratii nu s-a oprit aici, fiindca imediat dupa, Iohannis l-a decorat “pentru merite deosebite” pe chestorul Tudor Grindean, un sef de politie de la Cluj in al carui judet a crescut rata infractionalitatii, in al carui judet au evadat cinci detinuti in ianuarie si in al carui judet o serie de angajati incompetenti ai ISU si MAI au cautat haotic timp de ore intregi prin padurile judetului un avion prabusit in urma cu un an. Avion localizat ulterior de catre o serie de localnici ce aflasera de prabusire cateva ore mai tarziu de la TV. Probabil ca meritele deosebite ce-l recomanda pentru Tudor Grindean sunt tocmai aceste exemple (stiute, fiindca probabil sunt zeci sau sute nestiute) de indolenta si incompetenta.

Dar, sa revenim la oile noastre, la Sibiu fiindca in timp ce o ardeam pe Facebook am aflat ca si la Sibiu avem un decorat. Si anume pe comisarul sef Lucian Tarnu un om la fel de controversat ca predecesorii lui. Si fiindca stiu ca nu toti cunoasteti ce schelete are in dulap tovarasul Tarnu, acum “cavaler” uns de Iohannis am sa va povestesc eu un scurt episod intamplat prin 2003-2004 ce l-a avut in centrul atentiei pe Lucian Tarnu, la vremea aceea sef al politiei rutiere din Sibiu.Screen Shot 2015-02-09 at 18.14.11

Povestea incepe cu un accident tragic, intamplat pe raza judetului Brasov, unde un tigan analfabet (din Sibiu) a ucis la acea vreme cativa oameni in timp ce se afla la volan si detinea un permis pe care apareau TOATE categoriile. Ofiterii insarcinati cu anchetarea accidentului il duc pe tigan la audieri si ii pun in fata o foaie alba si un pix pentru a completa declaratia privind cele intamplate. Tiganul le spune anchetatorilor faptul ca el nu stie nici sa scrie si nici sa citeasca si astfel n-are cum sa scrie o astfel de declaratie. Intrigati, anchetatorii verifica veridicitatea permisului de conducere, mai ales ca avea toate categoriile pe el si afla cu stupoare ca permisul in cauza fusese emis la Sibiu unde tiganul analfabet sustinuse examenele pentru permis si le trecuse cu brio.

Pe fondul trivialitatilor deja arhi-cunoscute dintre judetele Sibiu si Brasov tiganul este interogat asupra felului in care si-a obtinut permisul si relativ senin le declara anchetatorilor faptul ca pentru obtinerea permisului i-ar fi platit lui Tarnu cateva mii de euro. Cei de la Brasov, la auzul acestei vesti fac demersuri pentru declansarea unei anchete la Sibiu si astfel, atat Tarnu cat si cei doi examinatori care i-au semnat tiganului fisa de examinare sunt anchetati pentru coruptie si abuz in serviciu.

In locul lui Tarnu este numiti la acea vreme adjunctul Palisteanu si in ciuda faptului ca se vehiculau acuzatii grave, si ca existau dovezi concrete asupra faptului ca tiganul respectiv obtinuse un permis de conducere ilegal, la Sibiu examenele inca se puteau cumpara. La acea vreme sala costa intre 200 si 250 de euro in functie de persoana cu care negociai, iar metoda de falsificare a rezultatelor era relativ simpla. In sala in cazul in care nu stiai raspunsul la anumite intrebari, sau nu stiai raspunsul nici uneia dintre intrebari trebuia sa petreci vreo 20 de minute in sala si la iesire sa predai foaia de examen completata cel putin cu datele tale personale, chestionarul si pixul cu care ai intrat in sala, iar in timpul corecturii, cand in sala se aflau doar cei doi examinatori, unul din ei iti completa raspunsurile corecte pe foaie cu propriul pix, facand astfel imposibila identificarea vreunei posibile fraude.

La acea vreme Tarnu nu s-a confruntat cu o cauza foarte grea, deoarece impotriva lui era doar cuvantul unui tigan analfabet si ucigas fara nici o proba concreta si astfel, justitia l-a achitat la scurt timp. Chiar si asa, nu exista nici o urma de indoiala asupra faptului ca la acea vreme, examenele se trucau la Sibiu, daca stiai cu cine sa discuti si cui sa dai banii. De ceva vreme, odata cu introducerea unei noi metode de examinare trucarea examenului nu mai e la fel de simpla, fiindca conform unora din politia Sibiu, in ziua de azi trebuie sa ai foarte multi bani, iar persoana respectiva sa aiba mari obligatii fata de tine ca sa se mai poata face ceva. Totusi, ca sef al politiei rutiere, la acea vreme Tarnu trebuia sa-si asume toate aceste cazuri, cunoscute sau nu si sa renunte din proprie initiativa la functia detinuta. Din pacate n-a fost asa si pe 15 iunie 2004 a fost repus in functie pentru a-si continua activiatea in fruntea politiei.

Nu stiu daca Iohannis are vreun fetish pentru politistii cercetati penal, chiar si gasiti nevinovati, insa decoratiile si distinctiile sunt in opinia mea pentru eroi nationali, artisti, sportivi si nu pentru posibili infractori sau puscariabili. Chiar daca nu sunt adeptul teoriilor conspiratiei, nu pot sa vad in decoratiile astea nimic altceva decat simple tentative de a asigura sustinerea unor oameni “unsi cu toate alifiile” si suficient de influenti, mai ales ca acum in structurile de securitate nationale s-a inceput un process de “epurare” posibil politica si se vor gasi suficiente locuri disponibile pentru decorati.