Postul, ora pamantului si boicotul benzinei

h-is-for-hypocrisy

Sunt sigur ca v-ati intrebat ce anume au cele trei in comun.

Ei bine, facand abstractie de faptul ca ora pamantului a picat in postul pastelui va pot spune ca atat postul, cat si ora pamantului si boicotul benzinei au ceva in comun. Si anume ipocrizia din spatele conceptului pe care-l reprezinta.

Dar sa le luam pe rand:

  • Postul: acest simbol al evlaviei e probabil cel mai concret exemplu de ipocrizie din toata cultura religioasa romaneasca. In timpul postului mii de asa-zisi crestini fie isi schimba dieta mancand numai ierburi fierte sau se infomenteaza de-a dreptul zile intregi, dupa care de indata ce se termina postul mananca cu o lacomie de nedescris incercand parca sa recupereze la o singura masa fiecare calorie pierduta in timpul postului. N-am reusit niciodata sa inteleg care-i de fapt argumentul din spatele unui astfel de comportament si mai ales care-i rolul abstinentei daca e imediat urmata de excese. Ce am inteles insa e ca majoritatea celor care tin post ca sa dovedeasca lumii cat sunt ei de evlaviosi sunt oameni cu probleme de sanatate, sau oameni in varsta. Aceiasi oameni vulnerabili la orice dereglare a metabolismului si care de obicei ingroasa cozile prin spitale aproape an de an imediat dupa post fiindca organismul lor nu este si n-a fost niciodata capabil sa suporte abstinenta urmata de excese. In mod ironic acestia sunt acei oameni care citind dintr-o carte de povesti incearca sa ne dea lectii de viata si care se mira de faptul ca speranta de viata in Romania e mult sub media europeana.h-is-for-hypocrisy
  • Ora pamantului: pentru mine ora pamantului e probabil cea mai absurda campanie de protectie a mediului. Stiu ca sunt multi adepti ai campaniei care sting lumina timp de 1 ora in fiecare an sperand ca astfel vor salva lumea de la un cataclism iminent. Totusi, ora pamantului are ca scop reducerea emisiilor de CO2 din atmosfera prin reducerea consumului de electricitate. Problema e ca majoritatea celor care sunt angrenati in astfel de tentative sunt si cei care consuma mai mult. Spre exemplu, Romania e inca plina de becuri si electrocasnice ineficiente energetic. Un roman ce intr-un intreg apartament foloseste numai becuri „para” consuma electricitate intr-o singura zi cat consum eu intr-o luna intreaga folosind becuri cu led. Ba mai mult, ca tot vorbim de CO2-ul din atmosfera, daca stam bine sa ne gandim un roman ce stinge becurile de ziua pamantului nu face nici un bine pamantului daca a doua zi in loc sa mearga la cumparaturi la magazinul de la doua strazi distanta pe jos sau cu bicicleta el se incapataneaza sa isi scoata masina in trafic si sa polueze mult mai mult cu esapamentul masinii. Dincolo de asta cum salveaza pamantul unul de stinge luminile o ora pe an, insa foloseste o centrala termica pe gaz sau curent ce consuma enorm si cauzeaza mult mai multe emisii in atmosfera in loc sa treaca pe un sistem cu panouri solare ce i-ar reduce nu doar costurile pe termen lung ci si consumul. Pana la urma electricitatea a devenit la fel de necesara ca si apa si e absurd sa militezi pentru restrictionarea electricitatii pe motivul ca vrei binele pamantului. E ca si cum ai boicota consumul de apa fiindca vor seca izvoarele. Indiferent ce viziune are fiecare asupra mediului si al poluarii, solutia nu e in nici un caz regresul sau boicotul, ci progresul si anume militarea pentru utilizarea de surse alternative pentru generarea electricitatii si pentru cautarea de solutii care sa reduca cat mai mult posibil consumul de electricitate. Aceste solutii exista si unii dintre noi le folosim la maxim, altii in schimb incearca sa salveze pamantul asemeni hipsterilor care vroiau sa protejeze mediul de cianuri la Rosia Montana, dar cand se organiza Fan Fest lasau in urma tone de deseuri.
  • Boicotul benzinei: probabil ca boicotul benzinei a fost cea mai mare dovada de prostie pe care au putut s-o ofere romanii. M-am amuzat teribil sa-i vad cum ingroasa cozile in benzinarii pentru a face provizii de combustibil cu o zi inainte de boicot. Mereu m-am intrebat ce spera sa rezolve oamenii astia din moment ce alimentand in avans le ofera companiilor petroliere banii in avans pe saptamana respectiva, iar boicotul lor nu rezolva nimic fiindca banii aia odata ajunsi in conturi produc alti bani doar asa pasiv. Nu stiu ce minte stralucita a venit cu o astfel de idee de a boicota un produs de prima necesitate, dar stiu sigur ca nu doar in Romania exista astfel de minti stralucite si ca „exodul creierelor” a trimis si pentru export cativa dinastia, fiindca de curand am vazut un indemn pe Facebook intre romanii din Spania pentru boicotarea acelor statii peco unde nu exista operator care sa-ti bage benzina in rezervor pe motivul ca in pretul benzinei e inclus si operatorul respectiv. In mintea lor ingusta, cei care au gandit o astfel de campanie de boicot si mai ales cei care s-au grabit sa-i sustina nu au considerat faptul ca in Spania pretul combustibilului variaza in functie de distanta statiei peco fata de cea mai apropiata rafinarie, in functie de localizare si costuri de intretinere si mai ales in functie de facilitatile oferite. Ori intr-o statie peco self-service mereu combustibilul o sa fie mai ieftin decat intr-una unde gasesti un operator care sa-ti bage in rezervor.