Am Dacie tunata, copilu’ e in siguranta

Acum doua zile, in timp ce ma plimbam pe Street View prin Romania pitoreasca am dat peste urmatoarea imagine:

Screen Shot 2015-04-02 at 17.44.07

Si la cati umbla asa pe drumurile din Romania probabil ca nu ar fi o noutate, doar ca se poate observa lejer din capturile de ecran cum in dreapta respectivului sade o doamna, tot fara centura. Iar acea doamna are in brate un copil mic pe care-l tine doar cu o mana fara nici un element de siguranta.

Screen Shot 2015-04-02 at 17.44.37Situatia asta ma face sa ma intreb oare cati alti inconstienti pun in pericol viata copiilor in stilul asta. Inteleg ca el se crede mascul alfa, cu oglinzi si bari cromate pe Dacie, cu coada de rechin si eleron si ca are impresia ca pe o Dacie fara franare sau directie asistata, fara airbag-uri sau orice alt sistem de securitate si stabilitate posibil, e la fel de stapan ca un pilot de formula unu pe al sau monopost atunci cand nu ruleaza la 300km/h, dar totusi ea, mama copilului cum poate sa fie asa de inconstienta?

Ironic din toata povestea asta e ca, desi exista dovezi clare de inconstienta Politia Rutiera nu face nimic. Fiindca celor de la politie le e greu sa puna pe unu’ la un birou care sa ia la pas pe Street View fiecare km de drum judetean si comunal ca sa-i identifice pe toti inconstientii si cocalarii ce nu stiu ce sunt alea reguli de circulatie.

In Romania din pacate nu exista sosele supravegheate video si nu exista dispecerate ce vizualizeaza traficul in timp real pentru identificarea inconstientilor la volan. In Spania si in multe alte tari, un astfel de inconstient apuca sa mearga sa pana la prima intersectie, dupa care era deja incadrat de doua motociclete de politie si sanctionat drastic.

Din pacate in Romania, pe un tronson de drum adiacent a celui de pe care s-au luat capturile de ecran politia a iesit la picnic si n-are timp de vanat bizoni:

Screen Shot 2015-04-02 at 19.51.20

 

Ba mai mult, pe acelasi tronson de drum unde cei doi politai se odihnesc circula si o masina de la penitenciar unde probabil nu au montate centuri de siguranta fiindca nici unul dintre cei doi ocupanti ai cabinei nu par sa poarte centura.

Screen Shot 2015-04-02 at 18.39.31Mi-e greu sa cred faptul ca celor de la politia rutiera le-ar fi greu sa-i identifice pe inconstientii din pozele de mai sus. Pana la urma cate Dacii cu aceeasi culoare, accesorii s-ar gasi intr-un judet sau o localitate oarecare. La fel si in cazul soferului de pe duba penitenciarului. Nu cred ca e greu de aflat cine face ruta respectiva si cine era la volan in perioada respectiva.

Ba mai mult, atunci cand Google StreetView iti da mura in gura o parte din numarul de inmatriculare identificarea e mult mai usoara:

Screen Shot 2015-04-02 at 18.53.50Pana la urma la cat de comune sunt numerele personalizate printre romani cate loganuri MCV cu numar de inmatriculare ce incep cu GJ-25 ar putea sa existe? S-ar putea face foarte usor curatenie pe soselele din Romania, s-ar putea daca s-ar vrea.

O simpla plimbare cu StreetView scoate la iveala faptul ca in cel putin 3 din 5 masini nu se poarta centura de siguranta. Pana la urma, acest lucru pare sa fie o boala la fel cum zicea Marius.