Cand statul incurajeaza trandava

1674943

Apropo de statistica pe marginea careia am comentat zilele trecute, am dat peste un articol din presa spaniola in care se face si un ranking concret al tarilor cu cei mai multi tineri inutili. Astfel la nivel de UE, Romania se situeaza pe locul doi, dupa Italia, cu un procent de 23,6% dintre tineri care nici nu lucreaza nici nu studiaza sau urmeaza vreun curs de formare profesionala.

Carevasazica, aproape un sfert din tinerii romani sunt inutili societatii pentru ca nu fac nimic.

Privind de afara si fara alte detalii din economie am putea spune ca situatia asta e cauzata de faptul ca nu exista locuri de munca. Celor 25% dintre tineri nu le-a placut scoala, nu si-au permis sa urmeze o scoala si astfel neavand locuri de munca n-au nici posibilitati.

Numai ca povestea nu e cam asa fiindca evident aparentele insala. Astfel intr-un alt articol, de data asta din presa locala, un patron se plange ca n-are cui sa dea de lucru, ca nu mai exista oameni care sa vrea sa munceasca in Romania pentru ca toti aia interesati au plecat pe afara.

Restul, care au ramas in tara si primesc diverse forme de ajutor social din partea statului nu sunt nici interesati sa munceasca nici sa se califice in vreun fel. Marea lor majoritate sunt necalificati care ar vrea sa munceasca undeva, pe santier sau mai stiu eu pe unde, ca sa fie bani multi su munca putina. Ori statul greseste flagrant in cazul asta si incurajeaza masiv trandava prin politicile sociale pe care le are.

Atunci cand ajutorul social reprezinta cel putin 50% din salariul minim, munca nu mai devine atractiva pentru trantori pentru ca ajutorul social si cateva zile muncite la negru, cu ziua, le aduce acestora de cele mai multe ori cat un salariu minim fara ca ei sa-si rupa spatele timp de o luna la program de 8 ore.

Diminuarea drastica a oricarui tip de ajutor social sau conditionarea acestuia prin diverse metode precum obligativitatea urmarii unor cursuri de recalificare sau a realizarii unor munci in folosul comunitatii ar descuraja probabil nivelul tot mai mare de trandava in care se afunda societatile capitaliste ce au mostenit si au integrat in ele modelul socialist de gestiune al resursei umane.

Din pacate treaba asta echivaleaza cu eliminarea pe deplin a populismelor, un lucru cu adevarat utopic fiindca fara populisme unii n-ar avea nicio sansa in politica.

In alta ordine de idei si oarecum relationat cu ceea ce spuneam mai sus, am dat azi peste un articol care critica o masura buna a PSD-ului (stiu, suna ciudat) ce aparea pe programul de guvernare inainte de alegeri. Astfel, PSD-ul s-a angajat sa lanseze un program denumit prima chirie prin care sa incurajeze migratia fortei de munca. Astfel, daca n-ai unde sa muncesti la tine in sat n-ai decat sa te duci la cea mai apropiata agentie a fortei de munca, sa te treci pe o lista si sa te angajezi ca in schimbul beneficiului financiar pe care-l primesti sub forma de somaj sa urmezi niste cursuri de calificare si sa te prezinti la interviu la toate locurile de munca pe care ti le ofera agentia fortei de munca (pentru ca in fond asta-i rolul ei si de asta iau unii salarii pe acolo) indiferent de pozitionarea geografica a locului de munca in raport cu domiciliul tau.

Daca angajatorul la care esti trimis te refuza din diverse motive nu-i nicio problema, dar daca tu il refuzi atunci e evident o problema pentru ca e cat se poate de elocvent faptul ca nu vrei sa muncesti (sau ca vrei s-o faci impunand o serie de conditii) ci astepti ca statul sa te intretina toata viata pe spinarea celor care muncesc si-si platesc taxele sau mai bine zis sunt obligati sa plateasca taxele respective chiar daca nu prea primesc nimic in schimb.

Daca agentia pentru forta de munca iti gaseste un loc de munca la mai bine de 50 de km. de adresa din buletin atunci guvernul pesedist ofera prin programul „prima chirie” subventionarea chiriei in contextul relocarii fortei de munca. Ca sa beneficiezi de un astfel de beneficiu oferit gratuit trebuie evident sa iesi din zona de confort si sa te muti in chirie in alt oras unde agentia de forta de munca ti-a gasit un loc de munca in concordanta cu aptitudinile si competentele tale. Ori aparent pentru unii treaba asta reprezinta o problema majora si o conditie inacceptabila. Pentru cei care fac sau au facut ani la randul naveta zeci de km. la locul de munca pentru a-si intretine familia si a plati impozite din care teoretic si altii care nu muncesc sa poata sa puna o paine pe masa n-a fost niciodata un inconvenient, chiar daca ei n-au primit niciodata niciun beneficiu din partea statului ca sa faca lucrul asta.

Ah! inca ceva. N-as avea nimic impotriva oamenilor care nu muncesc sau nu vor sa munceasca la modul clasic cu program de 8 ore/zi, sefi dificili si conditii mai mult sau mai putin discutabile de munca daca acestia ar face voluntariat pe undeva sau macar daca ar citi ceva carti sau ar studia toata ziua pentru a gasi metode prin care sa faca lumea asta mai buna pentru noi toti. Din pacate foarte putini au tragerea de inima sa faca lucrul asta fiindca oamenii inutili au impresia ca totul pe lumea asta li se cuvine si ca ar trebui sa existe niste sclavi care sa munceasca intocmai pentru ca astia lenesi sa poata sa traiasca cumva de pe spinarea sclavilor.