Marti dimineata, la posta, babele votau

sheep-1347583

Prin decembrie anul trecut in Spania au avut loc alegeri parlamentare pentru ca si astia sunt latini ca si noi si trebuie sa aleaga niste banditi care sa-i fure sistematic.

Numai ca diferenta fata de Spania si Romania e data de faptul ca aici politicienii nu sunt chiar asa de ticalosi si atunci cand sunt prinsi c-au furat sau c-au mintit in vreun fel sau altul de obicei isi dau demisia sau sunt exclusi din partid. Sau ambele.

In campanie la fel e foarte diferit pentru ca nu e asa de multa galagie precum in Romania. Pe grupul de Facebook local pe care l-am fondat in urma cu vreo 2 ani n-am vazut nicio postare politica sau cu tenta politica, desi au avut loc doua scrutinuri pe cand la Avrig de exemplu exista vreo 5 grupuri locale din care 3 sunt create de PSD doar pentru a-si face propaganda politica si cam atat. Pe strada la fel, in afara de cateva bannere discrete si ceva afise nu prea vezi mare branza, dar in schimb cutia postala se umple cu scrisori pentru ca fiecare presedinte de partid sau candidat local ii scrie fiecarui alegator. Ma rog, e impropriu spus ii scrie ca de fapt acolo, in spatele candidatilor se afla o echipa de PR care gandeste scrisoarea si care apoi comanda si trimite scrisorile astea.

Acum c-am lamurit cum e cu campania in mare e musai sa va povestesc cum e cu babele.

Comandasem ceva de pe Amazon si urma sa primesc coletele prin posta nationala si cum in ziua in care se presupunea ca-mi ajung comenzile, iar eu urma sa plec de acasa m-am dus pe la posta (care are program de gravide cu publicul, doar 2 ore pe zi) ca sa-mi ridic comenzile ce mi-au ajuns. La posta din sat, in ciuda programului scurt e de obicei destul de liniste, dar in ziua respectiva era forfota mare si era plin de babaciuni de pentru moment am crezut c-am gresit usa si am intrat in biserica.

Babele se aflau la posta ca sa voteze pentru ca, spuneau ele duminica (in ziua alegerilor) au altceva mai bun de facut si asa votau prin corespondenta cu 5 zile inainte de ziua votului. In mod surprinzator nu se intrebau unele pe altele cu cine voteaza, nici nu discutau despre politicieni sau politica si nici nu faceau apologia vreunuia dintre candidati si nici macar nu pareau incomodate sau deranjate de faptul ca voteaza. Prin prisma varstei si atitudinii pareau ca privesc votul ca pe o responsabilitate in primul rand morala fata de noile generatii si in al doilea rand ca pe o responsabilitate civica fata de concetateni.

In Romania in schimb, votul chiar daca pentru unii e inutil, e descurajat intocmai pentru ca exercitarea lui inspira simtul responsabilitatii fata de comunitate. Conteaza catusi de putin cine o sa iasa, cine ar merita sa iasa sau care-i cel mai bun dintre toti. Important e ca voi sa intelegeti ca sunteti liberi. Abia cand veti intelege cu adevarat lucrul asta, Romania o sa fie o tara mai buna.

sheep-1347583