Mari oameni, mari trolli

Screen Shot 2015-07-30 at 08.59.16

Nu cred ca membrii Academiei Romane puteau sa gandeasca o metoda de trolling mai eficienta decat schimbarea in urma cu cativa ani a regulilor privind folosirea si pozitionarea literelor Â, â si Î, î.

N-am putut sa inteleg motivul concret al utilizarii ambelor variante si mai ales motivul concret al unei reguli de a folosi diacriticele respective diferit in acelasi cuvant.

Desi au aceeasi valoare fonetica, vocalele in cauza se folosesc dupa o serie de reguli morfologice si pozitionale si nu dupa reguli etimologice sau fonetice, fapt ce a cauzat inducerea in eroare a tuturor celor care terminau scoala la inceputul anilor ’90.

Rezultatul acestor schimbari relativ absurde in ceea ce priveste utilizarea unor diacritice identice a provocat mai mult rau decat bine, deoarece aparent multi dintre cei care au facut liceul la FF si au aflat din auzite de schimbarile implementate de Academia Romana in urma cu 22 de ani, au inceput sa scrie dupa „noul” sistem (desi vechea scriere inca e unilateral acceptata) facand din fiecare propozitie scrisa un amalgam de greseli ortografice si uneori gramaticale.

Screen Shot 2015-07-30 at 08.59.16

Comentariile de mai sus sunt preluate de pe un grup de Facebook, la o discutie pe marginea finantarii BOR din banii ce urmeaza sa fie luati de la Ministerul Sanatatii dupa rectificarea bugetara. Contextul evident e irelevant, insa exemplul in cauza arata cat de gresit s-a inteles modificarea asta decisa de Academia Romana doar ca raspuns la o reforma implementata de comunisti in 1953.