iRelevanta

Uneori Facebook imi mai face si surprize placute si-mi pune in feed aceeasi stire, dar din surse diferite:

Screen Shot 2015-07-31 at 13.18.36

Astfel, sus avem stirea de la Digi24 privind decizia pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna pentru Tineret din 2020. Titlul nu spune orasul care a castigat organizarea acestor jocuri ci orasul care a pierdut si care putea sa castige. Dupa care in articolul in cauza ne vorbeste despre cum Brasovul nu are inca bazele sportive necesare si nu are nici macar infrastructura necesara, in timp ce contracandidatul sau Lausanne are tot ce-i trebuie pentru a organiza o astfel de competitie olimpica.

Articolul in sine e irelevant din toate punctele de vedere pentru ca din el nu se poate trage decat concluzia ca in Romania orasele au o infrastructura de tot rahatul si dotari de tot rahatul, insa chiar si asa isi permit sa participe la o astfel de competitie mizand doar pe principiul ‘la noi e mai ieftin’. Cu ce ii incalzeste pe organizatori ca-i mai ieftin daca lumea n-are cu ce sa ajunga la bazele sportive?

Jos, e o captura de ecran de pe pagina CNN International care vorbeste despre o alta competitie sportiva, si anume Jocurile Olimpice de Iarna din 2022. Titlul este scurt si la obiect si prezinta esentialul stirii in sine fara cuvinte inselatoare, propozitii scrise pe jumatate sau alte astfel de tertipuri tipice metodelor de clickbait.

In articolul oferit de CNN se prezinta aspecte privind tragerea la sorti, motivele pentru care s-a ales Beijingul in locul orasului Almaty din Kazakshtan si pune in valoare atuurile ambelor orase/tari ce au candidat.

Diferentele dintre cele doua articole si titluri nu arata decat felul irelevant in care se face presa in Romania si asa-zisele stiri prezentate de agentiile de presa romanesti.