Screen Shot 2017-08-05 at 09.48.37

In ultima perioada foarte multa lume s-a scandalizat si s-a pronuntat impotriva a ceea ce numim generic fake news, numai ca inainte de fake news au existat alte probleme mult mai vechi pe care toata lumea pare ca le-a ignorat si le ignora in continuare.

In primul rand cred ca e musai sa spunem din capul locului ca fake news au devenit importante si interesante pentru omul de rand abia atunci cand ele au influentat intr-un fel sau altul sansele unui candidat dintr-o cursa electorala pentru ca altfel nu le-a prea dat nimeni importanta, desi ele existau de ani buni si au stat la baza unor miscari hipsteresti precum antivaxx si a unor sarlatanii ce tin de detoxifierea sau purificarea organismului. Fake news au facut victime si pe vremea cand nu erau asa de cool, doar ca nu ne-a pasat noua prea mult.

In cazul fake news multi s-au bucurat fiindca au gasit leac si s-a propogat cu surle si trambite o serie de informatii care la randul lor constituiau fake news. Ce vreau sa zic de fapt e ca toata povestea asta cu blocatul fake news e doar o farsa ordinara pentru ca atat timp cat lasi filtrarea si clasificarea a ceea ce reprezinta fake news pe mana utilizatorului si nu dezvolti un sistem autonom care sa identifice intr-un fel sau altul sursa si credibilitatea, totul e in van. Utilizatorii pot sa fie rau intentionati de la bun inceput, iar armatele de postaci care in afara campaniei electorale mai mult someaza pot sa fie folosite pentru a influenta sistemele astea mult laudate. Nici nu trebuie sa mergem mai departe de cazul TNR care a dovedit intr-un timp foarte scurt cat de prost si inutil e sistemul de filtrare al fake news utilizat de un gigant ca Facebook si cat de manipulabil e. Sa ne intelegem, toate sistemele astea de fake news se bazeaza pe un algoritm care in baza unor rapoarte incearca sa stabileasca o corelare intre cei care raporteaza si daca un procent extrem de mare dintre cei care raporteaza nu se cunosc intre ei si nu par sa aiba nicio legatura aparenta atunci rapoartele sunt considerate credibile si se cenzureaza sursele raportate. Cine gaseste vulnerabilitatea unui astfel de sistem (si din proprie experienta va spun ca ingineria inversa nu e asa de complicata) poate sa-l manipuleze cand si cum vrea.

Ei si daca beleaua asta nu era suficient de mare si aproape imposibil de combatut, aflati ca avem altele mult mai importante, dar pe care le ignoram la fel cum am ignorat si fake news atatia ani pentru simplul fapt ca nu ne-au infuentat direct optiunea politica, sau mai stiu eu ce alta optiune.

Stirile irelevante

Prima si probabil cea mai importanta dintre probleme o reprezinta stirile irelevante. Multi dintre noi isi ocupa creierul si mintea cu o sumedenie de cacaturi irelevante si tocmai de asta am trecut orice sursa de informatie de care dispun prin feed reader. Aproape ca nu mai exista pagina de ziar sau jurnal de stiri la radio si TV unde sa nu apara o „stire” despre nu stiu ce vedera sau pseudo vedeta ca sa aflam si noi ce-a mai mancat si unde s-a mai cacat. Ieri spre exemplu, in feed mi-a aparut un titlu despre Taylor Swift care a dat in judecata si a castigat procesul impotriva a nu stiu ce individ (evident ca n-am intrat sa citesc stirea in detaliu) pentru ca i-a pus mana pe fund. Imi si imaginez relatat cu lux de amanunte cum ar arata o astfel de stire care detaliaza si ce a facut ala cu mana pe fundul unei hipsterite ratate in dragoste. Glumesc desigur, nu dau doi bani pe vedete si „stirile” despre ele.

Redundanta informationala

Urmaresc in feed o serie de surse de informatie in patru limbi diferite si adeseori gasesc in lista vreo 7-8 articole ce prezinta fix aceeasi stire, doar tradusa si ras-tradusa fara sa existe vreo diferenta intre ele si fara ca vreuna dintre ele sa aduca ceva nou. Daca cumva e o paine de mancat cu subiectul respectiv atunci cu siguranta apar si doi-trei bloggeri care sa il abordeze, diferenta intre bloggeri si stiri e ca de cele mai multe ori bloggerii mai si comenteaza stirea nu doar o rescriu sau o dau cu copy/paste.

Mult mai rau e cand redundanta informationala si stirile irelevante se combina si se propaga asemeni exemplului de mai sus. O stire care priveste strict armata americana si pe cei care vor sa serveasca acolo nu reprezinta o stire de interes mondial pentru ca eu de exemplu n-am sa ma inrolez veci in vreo armata, daca as vrea s-o fac n-as avea nicio sansa sa ajung in armata SUA pentru ca in primul rand mi-e destul de complicat sa obtin o amarata de viza turistica doar pentru ca sunt roman si astfel stirea nu m-ar interesa catusi de putin, la fel cum nu-i intereseaza nici pe chinezii care fac iPhoane pentru armata americana in conditii jalnice si nici pe copiii care au supravietuit diverselor razboaie propagate de armata americana si acum nu doar ca nu mor de foame, dar sunt si victimele diverselor mafii dupa ce parintii le-au fost ucisi in astfel de razboaie.

Publicitate inselatoare

De cate ori ati intrat pe un site sau blog pentru a citi o informatie credibila si utila si ati dat peste anunturi pentru purificarea trupului si al sufletului, pentru marirea penisului sau ridicarea sanilor cu o sigura pastila sau metode de slabit peste noapte?

Mie mi se intampla destul de des si sunt sigur ca nu e vorba nici de targeting nici de re-targeting pentru ca majoritatea siteurilor care prezinta astfel de reclame folosesc retele de publicitate obscure care doar cu asta se ocupa. Din cand in cand mai scapa si niste anunturi cu virusi pe ele, dar asta-i alta poveste.

Zilele trecute cineva a dat share la un clickbait si am intrat de curios pe siteul respectiv ca sa citesc articolul. Stirea in sine era buna, facand abstractie de clickbaitul din titlu, si prezenta o opinie pertinenta si argumentata impotriva campaniei antivaxx, dar inainte ca stirea sa inceapa tronau trei anunturi. Primul se presupune ca era un tutorial prin care inveti cum sa furi curent legal. Al doilea si al treilea erau in spaniola (au targetat limba folosind GeoIP ceea ce e probabil cel mai tampit mod de targetare fiindca unui roman in China care nu stie chineza ii arata numai chestii in chineza) si in timp ce al doilea prezenta o metoda minune de a vindeca varicele fara chirurgie cu lapte de cocos, ilustrand niste bucati de carne ce se miscau pe un fund ca niste viermi in cel mai repulsiv mod posibil, al treilea prezenta o metoda minune de a slabi 20 kg. intr-o singura luna probabil traind doar cu picaturi de lamaie:

Nu stiu detalii pentru ca n-am dat clic pe niciun anunt ci doar am tras concluzia in baza la ceea ce am vazut ilustrat.

Totusi, de multe ori stau sa ma gandesc ce credibilitate poate sa aiba o gazeta sau chiar si un blogger cand combina o informatie legitima, credibila si verificabila cu mizerii dinastea sau cu advertoriale la fel de infecte si inselatoare?

E o intrebare retorica desigur, la care sunt sigur ca stiti si voi raspunsul.

Ei bine, mai rau decat redundanta informationala si stirile irelevante impreuna e combinatia celor doua cu publicitatea inselatoare. Orice site sau blog care preia continut irelevant pentru publicul general de la altii si-l traduce sau rescrie sub oaresce forma fara sa aduca ceva nou si pe care-l monetizeaza cu publicitate inselatoare nu reprezinta decat o scursura informationala mult mai periculoasa decat fake news.

By Mălin