Tehnologia ca aroganta in viziunea incuiatilor

Screen Shot 2017-07-08 at 17.20.05

A aparut in urma cu ceva vreme in media si pe bloguri (cred c-a fost preluat si la TV si radio) un non-subiect despre faptul ca niste primarii si un spital au achizitionat telefoane iPhone de ultima generatie si un MacBook Air printr-o serie de licitatii publice, transparente si prin procedee perfect legale.

Unicul argument al celor care nu sunt de acord cu astfel de achizitii se rezuma la faptul ca achizitia unui iPhone e o risipa de bani, dar doar atunci cand o institutie publica da banii pe un astfel de dispozitiv pentru ca atunci cand o persoana privata isi permite o astfel de aroganta se numeste privilegiu in viziunea astora care nu mai dorm noptile de grija telefoanelor respective.

Am avut si noi la Avrig un caz dinasta unde s-au luat vreo 6 iPhone, si da am scris la vremea respectiva pe subiect fiindca ceea ce s-a facut la noi la Avrig a fost un smen ordinar din moment ce s-au luat telefoane cu niste abonamente paguboase si in loc sa fie folosite in interes public acestea s-au oferit cadou unor angajati, fix inainte de alegeri fie pentru a le cumpara tacerea, fie pentru a le cumpara loialitatea.

In acelasi timp am observat ca foarte multi indivizi care activeaza in domenii tehnologice sunt de parere ca sa ai un produs Apple e o mare aroganta, ca acestea sunt doar scumpe si proaste. Desigur astfel de opinii vin mult mai des din partea unor oameni care n-au avut in viata lor un produs Apple da-si dau cu parerea pentru ca asa ne place noua si pentru ca sa-ti dai cu parerea impertinent nu costa pe nimeni nimic.

In ceea ce priveste calitatea produselor Apple exista o serie de aspecte necontestabile. Din proprie experienta imi permit sa spun ca software-ul e mult mai stabil si mai sigur decat tot ceea ce exista pe piata. Desigur in contextul asta e avantajat si de cota de piata mica, dar totusi pana la proba contrarie imi permit sa merg pe ideea asta mai ales pentru ca Steve Jobs a inceput sa boicoteze Adobe Flash cu mai bine de un deceniu inainte ca acesta sa fie declarat drept cel mai infect produs software din punct de vedere al securitatii.

Apoi in ceea ce priveste partea hardware, echipa Apple lucreaza de ceva vreme cu componente folosite si in alte dispozitive, iar daca la nivel de hardware un lot de placi video de exemplu pleaca din fabrica cu un defect anume, atunci acel defect o sa afecteze toate dispozitivele ce utilizeaza placa respectiva indiferent de marca sub care se vand. Ceea ce de altfel s-a si intamplat in urma cu ceva vreme cu niste placi video nVidia.

In felul asta e cat se poate de evident ca din punctul asta de vedere diferentele intre dispozitive au de-a face doar cu rigurozitatea cu care sunt alese componentele de catre fiecare producator si nimic mai mult.

Nu stiu cati dintre voi stiu treaba asta, insa in urma cu ceva vreme Apple a reziliat contractul cu cei de la Supermicro si a renuntat sa mai lucreze vreodata cu Supermicro dupa ce o bresa de securitate a permis urcarea de firmware vulnerabil pe o serie de modele de servere Supermicro pe care le foloseau si cei de la Apple in centrele lor de date. Eu unul mereu am considerat Supermicro ca fiind niste servere slabe in primul rand pentru ca au ventilatoare ieftine ce fac un zgomot infernal, iar daca un producator se zgarceste la o cheltuiala infima precum cea a ventilatoarelor nici nu vreau sa ma gandesc ce compromisuri face in alte parti.

Dar sa revenim la Apple. Pe foarte multi ii deranjeaza pretul produselor Apple pe care nu-l vad in niciun fel justificat. Ei bine sunt o serie de aspecte pe care cei care nu vor sa gandeasca prea mult le ignora din start:

  • Sistemul de operare (fie ca vorbim de macOS, iOS, tvOS, watchOS) e gratis, dar in realitate intretinerea si imbunatatirea lui costa bani;
  • Designul produselor Apple e minimalist si cat mai discret posibil. Nu poti compara un laptop badaran din plastic ieftin ce costa vreo 300 de euro cu un MacBook Air, chiar daca avem de-a face in linii mari cu aceleasi specificatii tehnice. In 9 din 10 cazuri laptopul ala ieftin cantareste cel putin 2 kg. din cauza la o baterie ce abia tine 3 ore, iar Macbook Air cantareste la jumatate si bateria sa tine cel putin 8 ore;
  • Produsele sunt facute in asa fel incat sa nu le poata repara orice „specialist” care a gasit niste tutoriale pe Youtube si acum e mare depanator;
  • Reparatia in centrele autorizate costa mai mult decat la coltul blocului pentru simplul fapt ca oamenii de acolo au parte de instruire de specialitate si sunt platiti mult mai bine decat un depanator oarecare;
  • Piesele utilizate sunt alese in urma unui control de calitate riguros ce presupune costuri mai mari din start, dar si o eficienta si durata de viata mai mare;
  • Nivelul de inovatie e foarte mare. Sa nu uitam ca primul smartphone comercial a fost produs de Apple care din comertul cu produse si servicii trebuie sa-si finanteze cumva si departamentul de cercetare si inovatie.

Astea fiind zise, in ziua de azi ar trebui sa fii de-a dreptul incuiat ca sa consideri ca raportul pret/calitate in cazul Apple e doar o gluma proasta menita sa-i fraiereasca pe prosti, mai ales daca platesti licenta pentru Windows si alte softuri si daca atunci cand ti-ai cumparat un dispozitiv te-ai uitat intai la calitatea pe care poate s-o ofere si abia mai apoi la pret. Si de-a dreptul idiot sa refuzi sa accepti atatea argumente cat se poate de obiective pe subiect.

Dincolo de argumentele de mai sus e musai sa mentionez si faptul ca pe piata exista in ziua de azi dispozitive cu specificatii tehnice identice sau mai slabe decat cele ale produselor Apple ce sunt vandute la preturi identice sau mai mari decat cele ale produselor Apple, si am sa las mai jos doua exemple in acest sens:


Astfel, rationamentul asta cu scump si prost putea sa fie credibil pe vremea cand nu existau astfel de alternative, insa nu mai are cum sa fie credibil in ziua de azi.

In definitiv produsele Apple reprezinta o nisa ce se adreseaza oamenilor care au nevoie de ele, stiu sa le foloseasca si isi permit achizitia si intretinerea lor.