Cum filtrezi idiotii?

norge-2467913

Din cand in cand mai arunc cate un ochi pe Facebook fiindca am dat follow unor siteuri de stiri care produc mult prea multa mizerie incat sa merite sa-mi stea in feed. E doar vorba de volumul de poluare informationala pe care astfel de siteuri il genereaza. Asa pe Facebook imi apar de la ei doar „stirile” cu cel mai mare engagement si cam atat.

In felul asta ajung sa dau adeseori peste o serie de comentarii de-a dreptul cretine lasate de niste idioti fara margini care comenteaza doar in baza titlului sau fiindca sunt analfabeti functional comenteaza pe langa subiect pentru ca n-au inteles nimic concret din articolul respectiv.

De fapt inainte de campania din 2009 cand aparusera si pe la noi postacii si eram invadati de comentarii cretine facute cu profile false m-am gandit cat de greu o sa fie administrarea siteurilor pe viitor din cauza idiotilor care posteaza pe bani sau din proprie initiativa opinii impertinente, semi-analfabete si de-a dreptul cretine.

Ei bine, se pare ca un site norvegian a gasit solutia unei astfel de probleme fiindca a introdus un sistem de auto-moderare prin care cei care vor sa lase un comentariu trebuie sa raspunda la o serie de intrebari legate de articolul pe care se presupune ca l-au citit inainte sa le fie aprobat comentariul.

Nu e cel mai eficient sistem, nici nu cred ca s-ar putea crea ceva mai eficient cu tehnologia actuala si cu lipsa de control pe care o confera lipsa de reglementare in domeniu. Totusi cred ca metoda asta e the next best thing in domeniu si ar trebui implementata la scara mult mai larga pentru a preveni abuzurile si idiotenia.