Grija mare ce atasamente deschideti

Nu obisnuiesc sa scriu despre astfel de subiecte pe aici, insa imi dau seama ca informatia asta ar putea sa ajunga la mai multa lume care are nevoie de ea.

Din cand in cand mai primesc astfel de emailuri, fie pe adresa personala fie pe cea de la munca in care imi sunt trimise diverse documente atasate in oaresce format:

De fiecare data emailul pare credibil si e trimis dintr-o sursa credibila, insa de cele mai multe ori e vorba de o tentativa de spear phishing sau de infectare cu ransomware.

In 9 din 10 cazuri emailul de la care se trimite a fost spart in prealabil si e folosit pentru a infecta pe cat de mult posibil lista de contacte a utilizatorului.

Astfel, daca primiti un email cu atasament e bine sa va ghidati dupa o serie de reguli ca sa evitati infectarea:

  • Daca nu cunoasteti expeditorul atunci in 99% din cazuri e virus si ar trebui sa stergeti emailul primit fara sa deschideti nimic;
  • Daca cunoasteti expeditorul, dar nu va asteptati sa primiti un email cu atasament de la el atunci cel mai bine e sa confirmati cu expeditorul trimiterea unui astfel de email;
  • Daca cunoasteti expeditorul si va asteptati la un email cu atasament din partea lui atunci ca sa fiti sigur ca nu e virus cel mai bine e sa descarcati fisierul si sa-l scanati cu un serviciu online gen Virustotal sau Jotti inainte sa-l deschideti.

Desigur, chiar si asa ramane o probabilitate de cel putin 1% sa va infectati, insa vorba aia better safe than sorry.

P.S. Atat Virustotal cat si Jotti sau URLVoid pot sa va ajute sa scanati si linkuri primite pe email atunci cand nu sunteti siguri de legitimitatea lor si nu vreti sa le deschideti.