Internetul pe care nu-l folosim

Screen Shot 2017-08-30 at 20.57.54

Romanii se mandresc aproape cu fiecare ocazie cu vitezele de internet ametitoare, cele mai ametitoare din lume, desi dupa cum am mai spus si cu alta ocazie, treaba asta e doar un mit.

Mai devreme am dat peste un site ce contabilizeaza statistic toate informatiile despre traficul de date pe retelele mobile si care la nivel de UE a relevat o discrepanta de 200 ori mai mare la raportul tarif/GB de date inclusi si de 10 ori mai mare la capacitatea utilizata.

Astfel am aflat ca 100 GB lunar in Polonia costa cu vreo 9 euro mai putin decat 500 MB in Portugalia. Pare extrem de ciudat nu? Mai ales de la un grup de tari care au pretentia de a compune o uniune. Si nu e un caz relationat direct cu pozitionarea geografica au apartenenta la zona euro pentru ca imediat dupa Polonia e Franta, iar 100 GB lunar in Franta costa cu 8 euro mai putin decat 500 MB in Portugalia.

Sarind peste paradoxul asta ce face ca discrepanta dintre pietele de telefonie in UE sa fie de domeniul SF-ului am sa trec la statisticile privind volumul de date pe anul trecut. In Romania, unde internetul e omniprezent si conform unor savanti extrem de rapid, s-au consumat in 2016 aproximativ 211745 TB (aproape 218 PB) in timp ce in Finlanda (care e in top in UE) s-au consumat peste 1 milion de TB, adica aproximativ 1060 PB:

Asta desigur in contextul in care netul in Finlanda nu e asa de rapid ca pe la noi.

Ce inseamna treaba asta? Pai din situatia asta eu deduc doar doua posibile explicatii (ambele fiind la fel de plauzibile si aplicabile):

  • Utilizatorii de internet mobil din Romania merg la consum si opresc datele mobile atunci cand nu le folosesc (cum facea si colega de dormitor de altfel pana de curand, desi ea are 8 GB lunar, iar eu le tin oricum active cu 1 GB);
  • Internetul mobil e folosit in genere doar la social media si chat pe Facebook, Whatsapp si Instagram pentru ca orice utilizare a sa pe platforme multimedia ar insemna un consum mult mai mare de date. Mie Spotify imi mananca 100 MB/ora, iar aplicatia unui post de radio local la fel;

Altfel nu prea vad cum la un cost mediu de 5 euro/30 GB lunar, consumul de date (per capita) sa fie de doar 0,90 GB lunar.