nici frauda nu mai e ce a fost

mf3_thumb.png

In urma cu cativa ani fenomenul fraudelor informatice s-a raspandit si in Romania. Totul a inceput in urma cu vreo 12 ani in Alexandria, cand niste baieti, inspirati de pe afara s-au gandit sa puna licitatii fictive pe ebay. Metoda a tinut, americanii s-au ars si romanasii nostri au facut profit.

La acea vreme, atat dotarea materiala cat si cea intelectuala a Politiei Romane era in urma cu 20 de ani fata de tarile vestice, lucru care a facut imposibila orice tentativa de a putea investiga si ulterior incrimina astfel de fapte.

La scurt timp metoda a fost preluata de cativa baieti destepti din Dragasani (Valcea), oras care a devenit la inceputul anilor 2000 capitala internationala a fraudelor pe ebay. Desi trecusera 4 ani de la raspandirea acestui fenoment Politia Romana era la fel de pasiva ca si la inceputul lui.

In vara anului 2002, dupa 3 luni de interceptari se fac primele arestari pentru fraude informatice in Romania. Si de aceasta data, Politia neavand nici o taina, intreaga ancheta fiind condusa si realizata de agentii CIA atasati pe langa Ambasada SUA.

In anul urmator, in Sibiu are loc a 2-a ancheta de amploare, realizata de asemenea de catre CIA, insa de aceasta data se obtine sprijinul BCCO (actualul DIICOT) si infiltrarea unui agent sub acoperire, care filmeaza cu un telefon mobil pe membrii retelei in timp ce fraudau licitatiile.

In perioada urmatoare fraudarea licitatiilor atinge apogeul, fapt care duce in scurt timp la declinul fenomenului, odata cu imbunatatirea sistemelor de securitate ale websiteurilor si bancilor.

Tot in acest timp se dezvolta un nou fenomen in Romania, practicat intens si de multa vreme in SUA, si anume achizitia de produse de pe siteuri cu plata online folosind date bancare furate.

In ciuda sistemelor informatice sofisticate acest fenomen este in floare in Romania si la aceasta data.

Dar, sa lasam mica introducere si sa ne concentram pe titlu.

In urma cu 1 zi primesc urmatorul email:

mff

               Evident o tentativa de fraudare. Interesant este faptul ca emailul pe care a venit este acelasi care e inregistrat la ANAF si MFP pe firma, lucru care nu poate decat sa duca la concluzia ca fie aceste incercari de fraudare sunt facute de cineva din interior, fie cu ajutorul unei persoane din interior. Ce nu inteleg este de ce s-a ajuns in situatia asta?  In urma cu cativa ani cand se frauda cu sport strainatatea Romania beneficia de un ajutor economic considerabil, 90% din banii fraudati fiind cheltuiti in tara si astfel ajutand economia tarii indirect. Nu pot sa inteleg cat poti sa fi de infometat sau prost sa incerci sa fraudezi niste oameni ale caror afaceri sunt pe duca, sau oameni ale caror salarii au fost taiate, care au rate la banci sau care nu au nici macar bani sa-si plateasca impozitele. De fapt nu pot sa inteleg cum dracu incerci sa fraudezi romani?

Oricum, sunt sigur ca sunt victime suficiente, fiindca celebrul Internet Explorer, care detine peste 50% din cota de piata in Romania habar nu are ca siteul e fraudulos. Mozilla, al 2-lea browser ca utilizare in tara e la fel de impasiv ca si Internet Explorer. Singurele care avertizeaza utilizatorii de potentiala frauda fiind Opera si Chrome. Aveti screenshoturile mai jos:

mf mf2 mf3

Mai interesant e faptul ca, dupa bagarea datelor cerute pagina de frauda redirectioneaza catre websiteul MFP, lucru care face ca toate aceste redirectionari sa apara in statistici cu referal vizibil. Si totusi au trecut mai mult de 24 de ore de cand a inceput toata fraudarea si MFP nu a raportat nimic, stand nepasator si asteptand stimulentele promise.

Pentru mine, toata aceasta poveste nu este decat dovada clara a degradarii intelectoale in care se afla Romania.