Evlavie marca roTLD

Screen Shot 2015-04-19 at 06.43.00

Ma uitam printre conditiile de inregistrare un domeniu .ro de la roTLD si am observat urmatoarele motive de respingere a inregistrarii:

Screen Shot 2015-04-19 at 06.43.00

Daca primele 7 si ultima sunt relativ de inteles, restul sunt de-a dreptul absurde:

  • nume de domeniu de prost gust – sunt tare curios cum anume definesc cei de la roTLD prostul gust cand la fel ca si tara, internetul e plin de ghiolbani si mai ales cand nume de domenii precum manele.ro sunt deja inregistrate.
  • nume de domeniu necuviincioase – pai se putea altfel in Republica Bisericeasca Romania? Adica doar nu le-om permite taranilor care finanteaza biserica sa inregistreze domenii precum patriarhul-daniel-o-are-mica.ro nu?
  • nume de domeniu care ar putea contravine cu respectarea ordinii publice – nu stiu cum se face dar cineva a reusit sa inregistreze josbasescu.ro, simbol de anarhie domne’
  • nume de domeniu care creaza confuzie – mi se pare cat se poate de corect. Adica cum? sa-i inducem in eroare pe cei care habar n-au pe ce lume traiesc?
  • nume de domeniu care ar putea aduce ofensa cuiva – o alta chestie cu care sunt de acord. Pai nu e normal sa inregistrezi un domeniu gen gigi-becali-e-infractor.ro pentru ca nu-i asa l-ai ofensa nu?
  • nume de domeniu obscene sau pornografice – poporul n-are voie sa inregistreze un domeniu gen puiemonta.ro, in timp ce Ponta are voie sa inregistreze un nume de domeniu puiemopor.ro
  • nume ale unor personalitati bine cunoscute – stai putin sa ne intelegem. Te cheama Oana Zavoranu si vrei sa-ti iei oanazavoranu.ro doar ca mai e o rapandula cu acelasi nume pe care au facut-o „bine cunoscuta” televiziunile de doi lei. Deci nu poti sa-ti inregistrezi domeniul respectiv fiindca mai exista cineva cu acelasi nume care nu s-a sinchisit nici sa-l rezerver, nici sa-l inregistreze si nici sa-si plateasca o marca la OSIM pe numele respectiv.

Cele 7 reguli enumerate si explicate mai sus nu fac decat sa ne confirme inca odata ca libertatea de exprimare in Romania e un adevarat lux si ca in ceea ce priveste online-ul romanesc libertatea de exprimare e suprimata de insusi roTLD intr-un spirit securisto-ortodox.

Si cand te gandesti ca-i plina Romania de IT-isti buni si foarte buni si ca avem cele mai rapide conexiuni la Internet din Europa…