Inca un mit spulberat

internet-speed

Am dat pe /r/Europe peste statistica de mai jos ce arata cam cat de bine sta Romania in comparatie cu restul de tari din UE in ceea ce priveste viteza de net:

Mereu am fost sceptic in ceea ce priveste „mandria” multora legata de viteza de net din Romania si asta din doua motive:

  • Cand infrastructura e facuta pe pari inclinati in varful carura troneaza niste manunchiuri de „spaghete” orice garantie privind fiabilitatea si securitatea dispare;
  • Cand inca exista localitati fara electricitate sau localitati unde un amarat de ADSL e singura conexiune la internet atunci orice poveste cu niste orase ce au broadband real n-are nicio relevanta practica.

Astfel, daca e sa ne luam dupa viteza medie la internet ce reprezinta probabil cel mai bun indicator in ceea ce priveste vitezele de internet disponibile intr-o tara, Romania se situeaza pe locul 19 in lume si 11 in UE cu o viteza medie de 14,9 Mbps cu doar 0,4 Mbps peste Spania.

De ce e relevant indicatorul asta? Ei bine sa luam drept exemplu Spania fiindca intamplator cunosc ceva mai bine situatia.

In urma cu vreo 7 ani un ISP din Spania se lauda ca are concurenta doar in Japonia fiindca oferea utilizatorilor casnici viteza de 200 Mbps (asta era inainte sa vina RCD/RDS cu planurile lor gigabit) si intr-adevar oferea astfel de viteze, dar doar in zona de acoperire ce de multe ori insemna centrele marilor orase si cartierele adiacente si cam atat. Daca aveai ghinionul sa locuiesti undeva la periferie sau in vreun satuc trebuia sa te multumesti cu un ADSL.

Povestea nu s-a schimbat prea mult in ziua de azi fiindca atat in Spania cat si in Romania extinderea broadbandului real s-a facut intr-un ritm foarte lent si o sa mai curga multa apa pe Cibin pana cand si ultimul catun din Romania o sa aiba viteze de sute de mega, iar atunci marile orase vor trece probabil la zeci sau chiar sute de giga.

Ca sa va faceti o idee si mai ampla asupra problemei am sa va spun ca in urma cu mai bine de 10 ani aici in insula s-a adus un cablu de fibra optica ce are o capacitate totala de transfer de 42 Tbps (da ati citit bine, patrujdoi de terrabiti pe secunda) si ca in ziua de azi „consumul” intregii insule nu depaseste 1 Tbps pentru ca reteaua nu e suficient de extinsa incat sa poata sa garanteze un consum mai mare.

Totusi intre Romania si Spania exista o diferenta in ceea ce priveste limitarea expansiunii retelelor broadband fiindca in Spania se lucreaza greu datorita birocratiei si a faptului ca furnizorii de internet sunt obligati sa mearga in subteran si sa repare strazile in urma lor in timp ce in Romania majoritatea lucrarilor sunt tergiversate fiindca orice politruc incearca sa obtina comisioane de la furnizorii de internet ca sa-i lase sa traga cablurile de fibra optica.

Si uite asa s-a mai spulberat un mit in ceea ce priveste „mandria” romanilor.