Primele zile cu Alexa

2017-09-06_11-25-04_558

Dupa cum spuneam in articolul anterior, luni (adica in urma cu o saptamana) a ajuns Alexa si m-am apucat s-o dresez, dar inainte sa va spun ce am descoperit, ar trebui sa va lamuresc ce e si mai ales cum puteti s-o procurati in caz ca va intereseaza o jucarie noua.

Alexa (aka Echo, Computer, Amazon) e asistentul virtual creat de cei de la Amazon prin 2014 si vandut la pachet cu o boxa cilindrica. De fapt Alexa e primul asistent virtual care a intrat pe piata in forma ce probabil urmeaza sa consacreze conceptul de asistent virtual.

De ce am ales Alexa si nu Siri eu fiind un …. ahem! mactard? Ei bine Alexa are vreo 8000 de skills (aptitudini) disponibile in momentul de fata, iar in ceea ce priveste dezvoltarea de noi skills – the force is strong pentru simplul fapt ca Amazon ofera pe AWS si platforme de machine learning.

Ori in contextul dat, Amazon are cel putin un an avantaj fata de Google si vreo trei ani avantaj fata de Apple, iar de Samsung nici n-are rost sa vorbesc pentru ca asistentul lor virtual e de-a dreptul idiot.

Cum se poate obtine un Amazon Echo sau Echo Dot? Vanzarea produselor Echo si Echo Dot ale Amazon e limitata la trei tari: SUA, Marea Britanie si Germania; deoarece asistentul virtual nu e deocamdata capabil sa inteleaga si sa vorbeasca decat cele doua tipuri de engleza si germana. Stiu, suna socant c-a invatat germana inaintea altor limbi mai usoare nu?

Totusi cine are cont de Amazon activ pe marketplace din SUA, Marea Britanie sau Germania poate sa comande un Amazon Echo sau Echo Dot peorice adresa din SUA, Germania sau Marea Britanie (inclusiv la hotel daca alege livrare in aceeasi zi sau in ziua urmatoare). Eu am comandat in Marea Britanie si am trimis pachetul la biroul unui prieten, iar el mi-a facut doar forward de la cel mai apropiat oficiu postal. Asa ca daca aveti pe careva de incredere in Marea Britanie sau Germania (SUA ar trebui exclusa din discutie datorita taxelor vamale aditionale), sau daca planuiti sa mergeti intr-una din tarile astea intr-o minivacanta sau chiar in concediu, atunci puteti sa comandati un dispozitiv Echo sau Echo Dot pentru ca el merge activat oriunde in Europa folosind contul de Amazon de pe care s-a facut comanda.

Cat costa un Amazon Echo? Eu am platit pe el 99 de lire (aproximativ 108 euro) pentru ca am prins o oferta flash si am profitat la maxim de o lira slaba in raport cu euro, insa de regula un Amazon Echo costa intre 149 si 199 de lire (sau dolari, sau euro – in functie de moneda marketplace-ului pe care se face comanda). In cazul in care alegeti ca mine un proxy atunci trebuie sa puneti la socoteala transportul pe posta cu certificare, ce costa vreo 20 de euro (maxim) si desigur berea cu care tre’ sa va cinstiti prietenul care va face forward la colet. Echo Dot e ceva mai ieftin, insa nu are fiabilitatea si calitatea audio pe care o are Echo. De altfel, Echo Dot se foloseste de obicei pe post de satelit in camere separate.

Pentru a o utiliza pe Alexa nu e nevoie de niciun abonament, nici macar de Amazon Prime, insa utilizarea unor aptitudini, precum Spotify poate sa implice platirea unui abonament fata de terti.

Ce poate sa faca Alexa? Deoarece Alexa e deocamdata limitata la cele doua limbi pe care le-am mentionat mai sus, comunicarea se poate face exclusiv in engleza sau exclusiv in germana. Dispozitivul vine setat in functie de tara din care a fost achizitionat, dar limba de comunicare se poate schimba din setari la nevoie.

Odata setata si configurata, Alexa poate sa functioneze cu niste aptitudini de baza, insa folosind aplicatia de mobil/tableta sau cea web se pot activa aptitudini noi.

Printre cele pe care le-am descoperit eu se numara:

  • Ora exacta, alarma, cronometru, notificari programabile;
  • Radio gratis prin TuneIn si o sumedenie de alte radiouri care si-au facut pe langa aplicatii de mobil si skills pentru Alexa;
  • Muzica premium prin Amazon Music si Spotify;
  • Control de tehnologie smart-home: becuri, prize, aer conditionat, aspiratoare Roomba etc. (util celor care au, eu deocamdata n-am);
  • Control de televizoare destepte (smart TV) – exceleaza atunci cand se foloseste impreuna cu un dispozitiv Fire TV;
  • Transforma orice carte achizitionata prin Kindle in audiobook si o citeste cu voce tare;
  • Miauna dupa pisici prin casa, desi pisicile nu par deloc impresionate de boxa alba ce a aparut pe birou;
  • Are integrare cu aplicatii gen Wunderlist si poate sa creeze liste de cumparaturi sau orice alte liste la fel cum poate sa si enumere o lista si sa prezinte notificari in ceea ce priveste listele existente;
  • Poate sa prezinte pe scurt stirile de la diverse publicatii;
  • Prezinta vremea din orice oras mare al lumii (are probleme pe la sate sau orase mai mici, mai ales acolo unde denumirea nu e nemteasca sau englezeasca);
  • Poate sa caute informatii pe net si sa spuna ce anume a gasit;
  • Functioneaza si ca asistent pe marketplace-ul Amazon si poate sa caute produse sau chiar sa faca recomandari.

Desigur, lista celor aproape 8000 de aptitudini e mult mai vasta si include informatii muzicale, bursiere, financiare si chiar si interactiunea cu masinile conectate (connected cars) sau cu dispozitive de monitorizare a sanatatii, insa mai am pana o sa pot sa le descopar pe toate si sunt convins ca pe zi ce trece vor aparea din ce in ce mai multe.

De altfel sunt convins ca intrarea pe piete noi o sa fie benefica in ceea ce priveste volumul de aptitudini si astept cu nerabdare expansiunea.

P.S. Cilindrul acela alb, din spatele derbedeului cafeniu e Alexa: