Oamenii pe care-i bate tehnologia

1672527

Numarul de utilizatori de telefoane mobile, tablete sau PC-uri a crescut concomitent cu evolutia tehnologica si patrunderea tehnologiei in orice domeniu. Din pacate insa (pentru noi astia care lucram in domeniu) numarul celor pe care-i bate tehnologia e direct proportional cu evolutia tehnologica si cea mai mare problema in cazul asta e faptul ca pentru oamenii astia mereu de vina e calculatorul, telefonul sau informaticianul. Niciodata nu poarta ei vina.

Cand lucrezi in domeniu ti-e usor sa-i identifici pe oamenii astia pentru ca atunci cand te suna sa-ti spuna ca au o problema se asteapta sa astepti cuminte langa telefon cu raspunsul potrivit si prin magine sa iti dai seama ce vor ei sa spuna si mai ales cum pot ei sa rezolve problema cu doua-trei clickuri.

De altfel sunt oamenii care cred ca daca o aplicatie nu se deschide din primul click sigur o sa se deschida dupa 20-30 de clickuri, sau care daca imprimanta nu le scoate din prima atunci mai dau de cinci-sase ori print si pe urma se plang de faptul ca imrpimanta le-a scos acelasi lucru de X ori.

De asemenea sunt oamenii care cred ca daca esti informatician atunci cu siguranta stii de ce nu merge telefonul lor de duzina precum unul premium sau cum sa le integrati vreo functionalitate in telefon si au asteptari sa ai disponibilitate indiferent de ora sau circumstante.

Multi dintre ei cred ca daca esti informatician atunci cu siguranta poti si o sa vrei sa spargi parola de email sau de Facebook a nevestei sau amantei lor si mai ales ca daca ei ofera clientilor lor servicii de cacat atunci tu o sa faci cumva sa stergi reviewurile negative pe care le-au primit.

Un caz mai aparte il constituie cei care cred ca pot sa traga de pe internet orice si in cazul in care trag ceva defect sau virusat nu e vina lor si e naspa ca trebuie sa te plateasca pe tine sa le refaci Windowsul cand puteau la fel de bine sa-si cumpere ceva licenta.

Despre cei care incearca sa vada filme sau TV online pe siteuri de streaming ilegal carora le pica bufferul si care te suna sa te injure ca sigur n-ai configurat tu bine reteaua WiFi nici nu mai vorbesc pentru ca aia sunt un caz aparte si n-au nicio scapare.

Insa cei mai speciali dintre toti sunt cei care au facut un curs de operare pe calculator de trei zile si cred ca asta le da capacitatea sa gestioneze un sistem de operare, o retea intreaga sau un site, sau care sunt scoliti (nu specializati, pentru ca e o mare diferenta) intru gestionarea serverelor Windows si au impresia ca stiu mai bine decat tine cum e treaba pe un server de Linux sau FreeBSD.

Toti acestia sunt de regula oameni ursuzi si frustrati cu propria lor cariera ce incearca sa-si dovedeasca lor insisi ca sunt capabili sa faca niste lucruri pe care oricum nu le inteleg, dar atunci cand le lucrezi ceva sau iti explica vreo problema cu care s-au confruntat te intreaba cu un accent grav: „oare de la ce sa fie?”; de parca ar si intelege in esenta ceea ce le explici.

1672527