Sa ne salveze cineva din ghearele salvatorilor

In ultimele decenii s-a umplut lumea de hipsteri cocliti care si-au asumat rolul de Mesia si au ajuns sa creada ca e datoria lor si sta in puterea lor sa salveze orice si pe oricine.

Analizandu-le comportamentul multora am ajuns la concluzia ca nu sunt decat niste attention whores frustrati si complexati pentru ca orice om intreg la cap si responsabil si-ar vedea de propria viata fara sa incerce s-o distruga pe a altora.

Sunt sigur c-ati avut cu totii de-a face cu astfel de indivizi sau individe, mai ales daca tinem cont ca in randurile lor se numara si aia care nu mai dorm noptile datorita faptului ca noi alegem sa ne vaccinam copiii si ei nu. Sau aia care pana si atunci cand stau pe buda sunt profund ingrijorati de faptul ca noi mancam gratar sleios si nu zama de radacini ca ei.

Probabil ca fiecare familie a avut sau are parte de paranoici dinastia care pe zi ce trece devin tot mai intruzivi si care incearca sa te invete cum sa-ti traiesti viata de parca paranoia lor si frica lor de moarte i-ar legitimiza sa faca lucrul asta.

Aceeasi oameni sunt predispusi de altfel sa pice victime in cadrul unor manipulari grosolane si ajung astfel sa apere si sa justifice violenta in familie doar cu scopul de a-i salva pe copiii altora din mainile unor autoritati responsabile pentru a-i arunca inapoi in sanul familiei fundamentaliste.

Astfel incet si sigur s-a creat peste tot o comunitate a activistilor care isi aroga un rol si niste merite sociale pe care niciun om intreg la cap nu li l-ar da, mai ales daca tinem cont de faptul ca fiecare cruciada in care se angreneaza astfel de oameni porneste de la informatii pe care nimeni nu le verifica si pe care niciunul din ei nu le poate justifica in totalitate.

M-am trezit sa scriu articolul asta dupa ce am citit pe Digi24 faptul ca toata hipstereala salvatoare ce a inconjurat subiectul Rosia Montana a avut drept rezultat esecul proiectului si aruncarea in somaj a 500 de oameni, lucru ce a pustiit zona si mai mult. De fapt inca de cand s-a blocat proiectul n-am mai auzit ca vreunul din hipsterii aia care se bateau cu pumnul in piept ca salveaza o tara intreaga s-a declarat macar ingrijorat de soarta oamenilor din Rosia Montana. De campanii de ajutorare financiara sau de vreo campanie care sa atraga investii ce puteau sa faca locuri de munca acolo n-a vorbit nimeni niciodata pentru ca scopul n-a fost nici pe departe sa-i salveze pe oamenii aia ci mai degraba sa-si arate fiecare dintre ei nivelul de naivitate si instabilitate psihica in timp ce umpleau zona de PET-uri si seringi.

Nu intentionez sa iau apararea exploatarii de la Rosia Montana in felul in care s-a dorit sa se faca. N-am toate datele ca sa-mi permit luxul de a spune ca exploatarea aia era sau nu daunatoare, insa pot sa concluzionez faptul ca orice om responsabil si care avea toate datele problemei se implica pe subiect incercand sa se asigure ca exploatarea respectiva se face cu respectarea normativelor in domeniu. Respingerea in totalitate a proiectului n-a facut decat sa prelungeasca agonia unei zone condamnate la saracie si sunt sigur ca toata povestea asta o sa aiba consecinte pe termen lung.

Evident Rosia Montana e doar un exemplu in acest sens, unul renumit si intens mediatizat pentru ca aproape fiecare comunitate are parte de astfel de hipsteri care cred ca au ei dreptul sa-si aroge rolul de salvatori.

Pe aici prin Spania de exemplu, unii din sud care n-au serbari cu tauri s-au dus in nord ca sa-i salveze pe taurii care oricum ajungeau sa fie sacrificati din mainile unora ce duc mai departe o traditie veche de cateva secole. Ori astia nu sunt cu nimic mai diferiti de “iubitorii de animale” de la noi care vor sa salveze cainii vagabonzi de la eutanasiere, dar care n-au adoptat in viata lor un caine sau o pisica.

Pana de curand, intruzivi si galagiosi erau doar iehovistii si mormonii, insa de indata ce internetul a devenit accesibil oricui, fiecare pierde-vara de pe lumea asta are sansa sa devina un “erou”. Pe vremuri cand incercai sa faci prea mult pe eroul in fata blocului se gasea mereu cate o baba cu o fata acra sa te trimita la scara ta…

activists-protestors-with-placard-signs-protesting_zyy72p8o_l