Rachetele Patriot si drumul din Avrig

In urma cu vreo cativa ani un artist din Avrig a fost invitat la ceva eveniment prin Elvetia ca sa reprezinte orasul si creatia locala din oras. Gazdele sponsorizau transportul si protocolul, insa invitatul trebuia sa-si plateasca singur cazarea. Era vorba de o cheltuiala de aproximativ 700 de euro pe care trebuia s-o acopere in fond primaria din Avrig fiindca artistul respectiv mergea in Elvetia ca un ambasador al orasului.

Departamentul de cultura si turism avea buget suficient pentru o astfel de cheltuiala, insa pentru ca ea sa se materializeze era nevoie de acordul majoritatii consilierilor locali. Artistul in cauza a redactat o solicitare atasand toate detaliile evenimentului precum si invitatia primita impreuna cu desfasuratorul de cheltuieli si a predat toate documentele primarului. Acesta a trecut solicitarea pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de consiliu local si si-a exprimat acordul privind o astfel de cheltuiala.

A urmat sedinta de consiliu si cand s-a dezbatut subiectul un papagal vocal ce se intitulase drept cronicar al consiliului a luat cuvantul si a contestat cheltuiala respectiva motivand faptul ca de banii respectivi se poate reabilita un drum din oras. Suficienti consilieri la fel de idioti si impertinenti ca si respectivul i-au cantat acestuia in struna si au votat impotriva cheltuielii respective crezand ca or sa fie capabili sa reabiliteze un drum din banii respectivi.

Desigur, era cat se poate de evident faptul ca un astfel de lucru era imposibil fiindca pe un buget prestabilit nu poti sa iei banii de la cultura ca sa faci drumuri la fel cum nu poti sa iei banii de la drumuri sa faci cultura. Poti ce-i drept sa tai anumite sume de bani ce au ramas necheltuite si sa le redistribui in urma unei rectificari bugetare, dar treburile astea nu se pot face din pix si in fiecare zi.

In felul asta orasul a ramas si fara drum reabilitat, fiindca e absurd sa spui ca reabilitezi un drum cu banii pe care-i incaseaza in cel mai fericit caz 4 lopatari care sa sprijine timp de o luna lopata, si fara delegat la evenimentul respectiv, iar banii necheltuiti au fost probabil cheltuiti pe pliante la care n-are acces nimeni in afara de cei care viziteaza orasul.

Ce legatura are asta cu rachetele Patriot? Ei bine toti cei care contesta achizitia lor si spun ca am putea sa rezolvam problema saraciei din banii respectivi sunt la fel de idioti ca cei care spuneau ca or sa reabiliteze un drum cu banii de la cultura.

Bugetul MApN, ca orice alt buget de altfel, e stabilit in prealabil de catre Guvern si votat de catre Parlament, iar odata intrat in vigoare nu poate sa fie modificat prea mult. Apoi, dupa cum spuneam anterior, Romania are un angajament fata de NATO, iar Trump nu a ajuns sa fie asa de prietenos si amabil degeaba.

Probabil ca nu merita atat de multa atentie subiectul, insa nu pot sa nu observ cat de autisti sunt anumiti indivizi, precum parlamentarul ala de la USR sau diversi formatori de opinie, atunci cand transforma orice cheltuiala in ceva iresponsabil si invoca nenorocirea copiiilor flamanzi ca justificare in timp ce ignora cu nonsalanta faptul ca suma cheltuita pe rachetele Patriot e sub prejudiciul cauzat an de an de furtul din bani publici.

L.E. Ceva mai concret pe subiect a scris si Radu.