Despre PIB si trantori

kitty-491013

Sa vorbim putin despre PIB si impactul numarului de trantori asupra lui.

PIB-ul inseamna produsul intern brut si o explicatie exhaustiva in ceea ce-l priveste gasiti pe Wikipedia asa ca n-am sa ma mai obosesc eu sa va explic ce inseamna de fapt.

Trantorii sunt acei paraziti sociali care traiesc toata viata ca niste lipitori mufate la bugetul statului si o fac cu impresia ca statul e obligat sa-i intretina, iar clasa muncitoare e obligata sa plateasca impozite din ce in ce mai mari pentru a-i putea intretine pe toti. Daca ati ascultat vreodata vreun discurs electoral din partea PSD sau a celor de la Podemos in ceea ce priveste impozitarea si asistatii social atunci cu siguranta sunteti capabili sa-i identificati usor pe trantori.

Da sa trecem la subiect si sa va dau cateva exemple de luat in calcul.

In urma cu ceva vreme astia de la Dacia au scos si ultimul as din maneca (daca ii pot spune asa) si i-au amenintat pe ticalosii astia care conduc tara c-or sa mute toata productia in Maroc daca nu li se face autostrada promisa si raspromisa de atatia ani, autostrada ce n-are nici macar un plan concret finalizat inca.

Dupa cum era de asteptat au aparut de urgenta cateva intoxicari de presa pentru a spune lumii ca autostrada totusi se face fiindca s-au licitat niste locuri si or sa se inceapa lucrarile la o anumita portiune de drum. Ma rog, e vorba de ceva vrajala ieftina fiindca cel putin in zona Sibiului portiunea ce urmeaza sa fie transformata in autostrada e deja drum expres cu doua benzi pe sens si nu trece prin nicio zona muntoasa incat sa fie foarte complicata extinderea sa.

In fine n-are rost sa va plictisesc cu prea multe detalii, ideea e ca exista o gramada de „savanti” care si-au dat seama – ca si mine de altfel – ca ticalosii astia n-au nici cea mai mica intentie sa termine autostrada Sibiu – Pitesti la termenul stabilit si ca vor incerca sa cumpere in continuare timp, luandu-i pe aia de la Renault drept fraieri de fiecare data. Ba mai mult, unii mai buni la matematica decat mine au socotit si au ajuns la concluzia ca plecarea Renault din Romania poate sa presupuna o pierdere de 1% din PIB.

Bine si ce legatura are asta cu trantorii?

Pai conform unor date luate tot de pe Wikipedia, uzina Dacia avea in 2012 un numar de 13800 de angajati care prin munca lor sunt capabili sa asigure aproximativ 1% din PIB. Desigur exista foarte multi angajati indirecti care contribuie la exporturile realizate de catre uzina de la Mioveni, insa numarul total al celor implicati nu depaseste 20000 de persoane. Daca e sa ne raportam la numarul total de angajati am putea spune ca e vorba de 0,5% din populatia activa.

Si totusi ce legatura are asta cu trantorii?

Ei bine ieri am dat peste un articol din presa locala in care se analizeaza impactul economic pe care-l au cele 17 (da saptispe!) fabrici de automobile din Spania. Articolul respectiv spune ca cele 17 fabrici dau de lucru unui procent de 9% din populatia activa si ca astfel reusesc sa produca 8,9% din PIB.

Exemplul Spaniei e cat se poate de relevant in contextul in care cifrele sunt aproximativ identice cu cele ale Romaniei. Spania are o populatie activa cel putin de doua ori mai mare decat Romania.

Ce inseamna in definitiv cifrele astea?

Pai privindu-le logic am putea sa tragem concluzia ca un PIB mare si un nivel de trai ceva mai ridicat se relationeaza in mod direct cu sectorul de investitii, cu productia masiva si desigur cu nivelul de calitate al muncii realizate.

De altfel e cat se poate de logic faptul ca in Romania productivitatea muncii pe care o au 20000 de insi e un motiv suficient pentru a justifica realizarea unei autostrazi care sa garanteze cele 20000 de locuri de munca si sa ajute la sporirea nivelului de productie si productivitate al fabricii care furnizeaza locurile astea de munca.

Apoi atat cifrele din Romania cat si cele din Spania releva doua aspecte extrem de importante:

  • Adevarata viata decenta a clasei muncitoare nu se poate sustine si intretine cu munca ieftina si putina. PIB-ul nu creste din vanzatori angajati cu salarii sub minimul pe economie ca sa vanda la negru marfa de la butic;
  • Cu cat o tara incurajeaza mai mult lenea si cu cat li se dau trantorilor motiv sa stea acasa pe spinarea celor care muncesc cu adevarat, nivelul de saracie al tuturor, inclusiv al clasei muncitoare creste exponential cu numarul de trantori de intretinut pe cap de locuitor.

Astea fiind zise, autismul unor curvari matrafoxati si semi-analfabeti ce au ajuns sefi de partid, vis-a-vis de problemele de mare interes ale societatii, n-o sa aiba alt rezultat prin 2020 decat adancirea saraciei generalizate si saracirea tot mai mare a clasei muncitoare. Cel mai probabil uzina de la Mioveni n-o sa puna lacatul de pe o zi pe alta ci o sa reduca productia controlat pana cand ajunge suficient de jos incat sa poata pune lacatul pe cosmelie. De fapt productia tot mai mare din Tanger confirma oarecum intentia asta din moment ce deocamdata piata nu creste mult mai lent decat productia.

N-am nici cea mai mica indoiala privind faptul ca angajatilor cu adevarat buni de la Mioveni o sa li se ofere oportunitatea de a pleca sa lucreze in Tanger sau chiar si in Spania unde Renault are 6 fabrici (daca le punem la socoteala si pe cele de la Nissan), iar lucrul asta o sa aiba un efect foarte pervers pentru cei ramasi la munca in tara fiindca cu cat o sa se contracte mai mult PIB-ul cu atat o sa creasca presiunea asupra celor angajati pentru a putea intretine trantorii.

Iar concluzia finala asupra careia voiam sa ajung dupa toata expunerea de mai sus e ca intre PIB si numarul de trantori exista o stransa legatura. Un PIB mare si care creste de la an la an inseamna un volum de populatie activa foarte mare si un numar de lipitori ce sug de la buget mai mic. Un PIB mic ce scade de la an la an sau se mentine la acelasi nivel mic inseamna un volum de populatie activa foarte mic si un numar infinit mai mare de trantori.

Stiu ca nu exista un indicator macroeconomic care sa confirme cele spuse, insa logica elementara si cifrele coroborate sunt suficiente in opinia mea.

Mno’ si ca sa inchei e musai sa spun ca sunt constient de faptul ca s-ar putea sa apara vreun stangist care sa-mi spuna ca sunt trantorfob (stiu ca nu exista cuvantul, l-am inventat eu fiindca sunt convins ca sunteti oameni destepti si intelegeti ce vreau sa spun), si chiar prefer sa fiu trantorfob (adica sa-i urasc pe cei saraci si lenesi cum face Macron de altfel) fiindca intr-o lume normala unde se cere respectarea egalitatii atunci regula de baza ar trebui sa fie „nu muncesti, nu mananci„. E atat de simplu.