Despre activisti si lege

Eu v-o spun sincer, nu mi-au placut niciodata activistii astia auto-declarati. Nu mi-au placut pentru ca sunt mult prea galagiosi si ipocriti in discursul lor.

Totusi nu pot sa neg realitatea si sa spun ca activistii au facut doar lucruri rele pentru ca desi aproape de fiecare data au un scop machiavelic, activistii au mai facut si lucruri bune, precum asta despre care scriam in trecere aici.

Tocmai de aceea cred ca e just sa pornim mereu de la premisa ca activistii, indiferent de ce intentii au, nu sunt mai presus de lege.

Desigur rationamentul asta nu se aplica in Romania unde exista o gramada de oameni revoltati pe faptul ca ceva activista turca a fost retinuta si urmeaza sa fie extradata in turcia.

Mi se pare absurd sa te pui cu fundul in poteca si sa te declari impotriva politiei si a justitiei intr-un moment in care in acelasi timp ai pretentia ca politia si justitia sa aplice legea.

Legea, asa cum e definita ea in baza unor protocoale de colaborare si cooperare semnate la nivel international mentioneaza faptul ca atunci cand un stat reclama arestarea si extradarea unui cetatean (indiferent ce nationalitate are acesta) pentru anchetarea, judecarea si eventual condamnarea acestuia, atunci statul in care cetateanul respectiv isi are resedinta sau in cazul in care e vreun fugar sau simplu calator, statul pe care-l tranziteaza si care-l identifica cu ajutorul politiei, are obligatia de a pune in aplicare orice mandat de retinere emis pe numele acestuia.

Apoi un judecator are sarcina de a decide daca solicitarea e justificata sau nu si daca incuviinteaza extradarea.

Persoana retinuta are posibilitatea sa se declare nevinovata, sa spuna ca e persecutata politic de vreun dictator nebun precum Erdogan si sa ceara azil politic asa cum au facut Snowden si Assange, iar daca are noroc poate sa primeasca statutul de azilant politic si sa scape de o eventuala extradare. Totusi, azilul politic e valabil doar in tara care-l emite, iar daca o persoana paraseste tara respectiva pentru oaresce motiv, atunci ea poate sa fie retinuta de prima tara in care e legitimata si identificata.

E atat de lesne de inteles si aplicat rationamentiul asta incat e de porc sa-i plangi de mila unei individe reclamata de autoritatile turce dupa ce te-ai bucurat ca sarbii l-au retinut pe Sebi Ghita.