Solidaritatea si donatia inseamna japca

donatie

Am observat zilele astea doua clisee care arata cum niste cuvinte ce descriu o actiune voita au ajuns sa reprezinte o japca la drumul mare.
Cele doua cuvinte sunt desigur solidaritate si donatie.

SOLIDARITATE

S-a vorbit mult in ultima perioada despre taxa aia de solidaritate pe care primul ministru ala cu mecla de matrafoxat o simuleaza pentru a-i identifica viabilitatea.
Conform DEX Online, solidaritatea e definita in felul urmator:

SOLIDARITÁTE s. f. Faptul de a fi solidar (cu cineva sau cu ceva); sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc.

Desigur, vorbim de vreo 15 definitii diferite pentru cuvantul solidaritate, insa niciuna din ele nu prezinta solidaritatea ca pe o obligatie ci mai degraba ca pe un rezultat al liberului arbitru.
Ori sa impui solidaritatea prin lege nu inseamna decat japca pe fata. Dupa cum spunea un cunoscut de-al meu, taxa asta pe solidaritate nu e decat un impozit pe venit progresiv, aplicat peste cota unica.
In opinia mea, taxa asta nu e decat o gaselnita tipica unor politici de extrema stanga, pur comuniste.

DONATIE

De cativa ani, niste burtosi barbosi care nu mai au niciun fel de scrupule au transformat notiunea de donatie in japca. In fiecare an, majoritatea popilor abia astepata sa mearga pe la enoriasi cu boboteaza ca sa conditioneze sfintirea casei de achitarea unei contributii fixata in prealabil si unilateral pe care ei o trec pe chitantele emise drept donatie.
Definitia donatiei conform DEX Online e urmatoarea:

DONÁȚIE ~i f. 1) Act prin care o persoană transmite cu titlu gratuit și irevocabil un bun al său altei persoane.

La fel ca si in cazul solidaritatii, cuvantul donatie are 16 definitii diferite, insa toate reflecta caracterul voluntar al actiunii.
Iar daca povestea asta e deja clasica, ei bine aflati ca ieri am dat pe /r/Romania peste imaginea de mai jos, unde un utilizator posta o instiintare primita in posta de la preotul paroh in care i se cerea sa achite suma de 200 de lei, reprezentand "donatie" pentru noua biserica pe care burtosul barbos vrea s-o construiasca:

Exemplele astea doua ne arata cum niste ticalosi extremisti, unii de stanga si altii de dreapta au transformat liberul arbitru in obligatie si au dus conceptul de vointa in derizoriu.