Daca nu-si fac datoria nu-i bine. Daca si-o fac iara nu-i bine

Screen Shot 2016-07-27 at 13.09.33

Vad la Mircea Marian, care de altfel are postari foarte bune, urmatoarea postare si constat o chestie oarecum absurda in mentalitatea colectiva:

Screen Shot 2016-07-27 at 13.09.33

Astfel, niste oameni ai legii constata faptul ca o duduie a comis o ilegalitate pentru ca vindea zmeura fara sa aiba autorizatie si documente in acest sens si si-au facut meseria aplicand legea, insa asta-i o problema pentru ca femeia vindea doar zmeura si nu dadea in fond vreun mare tun evaziv, ori cu treaba asta eu am o mare problema pentru ca legile care definesc drepturi si obligatii sunt menite sa fie respectate si sa se aplice pentru toti dintre noi pentru ca pana acum n-am auzit de lege care sa fie aplicabila discretionar sau discriminatoriu.

Ori in cazul asta daca sa vinzi zmeura pe faleza sau pe plaja inseamna o incalcare a legii nu inteleg ce justificare morala are intentia de a-i rusina public pe oamenii care au aplicat legea. Cu totii ne plangem de faptul ca nu se aplica legea, dar prin postari dinastea pare-mi-se ca nici nu prea vrem sa se aplice.

Lui Mircea Marian ii e usor sa gandeasca asa si sa priveasca lucrurile altfel pentru ca probabil el considera vanzarea de zmeura drept o infractiune minora nedemna de sanctiune, insa in fond tot infractiune e si asta. Ba mai mult sunt sigur ca habar n-are omul asta ca atunci cand lucrezi legal printr-o firma daca te trezesti cu vreun control de pe la ANAF si ti-a gasit in gestiune lipsa on bax de hartie igienica iti iei o amenda de nu te vezi chiar daca „paguba” pe care o puteai produce statului prin presupusa evaziune fiscala e infima. Si nu, nu se intampla lucrul asta datorita faptului ca vreun inspector face exces de zel ci ca exista niste amenzi bine definite in functie de infractiune si nu in functie de suma sau alte criterii.

Ba mai mult in tarile civilizate infractiunile minore presupun amenzi mai mari pentru ca in fond ideea e de a descuraja infractiunile majore pedepsindu-le drastic pe cele minore si uite asa in Spania de exemplu pentru un radar poti sa-ti ie 60 de euro amenda in timp ce pentru centura poti lua 200.

Probabil ca atunci cand lumea o sa inteleaga faptul ca pentru ca legea sa se aplice si sa fim multumiti de cum se aplica e nevoie ca ea sa-i afecteze si pe astia cu zmeura sau mai stiu eu ce, vom putea sa vorbim de adevarata emancipare in Romania.