Karlology (de Karl Pilkington) – scurt comentariu

DSCN4890

V-ati intrebat vreodata cum gandeste un idiot? Ei bine daca da atunci aveti posibilitatea sa aflati felul in care gandeste un idiot citind cartea lui Karl Pilkington, intitulata Karlology.

Cartea incepe cu o scurta introducere autobiografica a lui Karl Pilkington si continua cu o serie de capitole in care Karl descrie invatamintele pe care le-a asimilat in urma unor experiente diverse.

Constient de faptul ca educatia lui nu e nici macar medie, Karl isi impune provocarea de a se autoeduca la o varsta ceva mai inaintata (35 de ani) cu ajutorul diverselor muzee, biblioteci, vernisaje etc. pe care le avea la dispozitie in Londra.

Astfel, in cadrul fiecarui capitol, Karl incearca sa-i relateze cititorului fiecare lucru nou pe care l-a invatat, insa in acelasi timp are tendinta sa gaseasca diverse explicatii logice pentru anumite probleme existentiale, explicatii demne de mentalitatea unui adevarat idiot.

Ca sa va faceti o idee, una din ultimele probleme existentiale pe care le-a luat in calcul Karl are legatura cu unghiile de la picioare. De ce are omul nevoie de unghii la picioare? Ce rol au ele si la ce sunt folosite? Va rog sa incercati sa raspundeti la aceste intrebari facand abstractie de faptul ca netaiata, unghia mare de la picioare are scopul de a „distruge” sosetele.

La finalul fiecarui capitol, Karl a inclus si o pagina de fun facts si cultura generala prin care transmite cititorului o serie de notiuni de cultura generala destul de interesante.

Cartea, pe care am luat-o dintr-un charity shop, m-a intrigat la inceput fiindca nu puteam sa ma decid daca ceea ce scrie Karl e realitate sau trolling. Spre final s-a dovedit ca fiind realitate si datorita umorului tipic englezesc si a filozofiei de-a dreptul cretine mi-a starnit interesul s-o citesc pana la capat.

P.S. Din cartea asta am invatat faptul ca se estimeaza ca s-au publicat 175 de milioane de carti pana in prezent, iar daca un om ar avea capacitatea sa citeasca o carte pe ora tot i-ar trebui 19000 de ani ca sa le termine pe toate. De asemenea se pare ca in fiecare an se publica aproximativ 1 milion de carti, iar o cincime din ele sunt publicate in Marea Britanie.