Cum fura intelectualii?

02125-Ibw6X-TWAes

Pentru ca stiti deja cum fura prostii din moment ce vedeti toata ziua la stiri despre alde Ponta, Ghita, Dragnea si restul gastii am sa va spun cum fura intelectualii pentru ca sigur nu stiti.

In fiecare an se publica niste statistici despre ce carti s-au mai furat de prin librarii si o gramada de insi se dau oripilati de subiectul asta.

Cum adica? Oamenii intelectuali si educati fura?

Da fura si aia pentru ca educatia costa foarte scump. Nu e ca si cum citind o carte te-ai edificat pe viata. Ca sa intelegi lumea in care traiesti, sa inveti lucruri noi sau pur si simplu sa-ti satisfaci intelectul imaginandu-ti actiunea nu vazand-o proiectata pe ecran e musai sa citesti sute, sau chiar mii de carti de-a lungul vietii. Iar cartile costa si cu cat sunt mai bune cu atat sunt mai scumpe. Treaba asta se aplica si in cazul cartilor rare.

O solutie viabila e sa cumperi carti de la anticariat, dar acolo nu gasesti chiar orice si cu siguranta n-o sa gasesti intotdeauna cele mai bune titluri si nici cele mai noi. Cine are carti bune nu le arunca, le lasa mostenire (daca are cui).

Asa ca si din librarii se fura, poate ca mai mult decat din supermarket fiindca foamea de cunoastere e mai mare.

Pana acum era cunoscut furtul clasic cu ascunsul cartii prin haine sau in geanta, dar de cand cu sistemele astea de supraveghere video metoda asta a devenit destul de riscanta, asa ca hotii intelectuali apeleaza la alte metode, ceva mai ingenioase.

Metoda 1 – Cititul pe gratis

Noile normative europene in domeniu comertului spun ca clientul are dreptul sa returneze un produs in termen de 14 zile de la data achizitiei si sa primeasca banii inapoi sau alt produs la schimb, asa ca multi achizitioneaza carti, le citesc in 2-3 zile si apoi le returneaza pe motiv ca au vrut sa le faca cadou si destinatarul cadoului are deja cartea respectiva.

Metoda 2 – Doua carti la pret de una

Clientul achizitioneaza cartea pe care o doreste, primeste bon pe achizitie si pleaca cu cartea acasa, cateva zile mai tarziu se intoarce cu o mapa sub brat si bantuie prin librarie intr-un moment in care librarul e ocupat cu alti clienti. Ia de la raft fix aceeasi carte pe care o achizitionase anterior, o baga in mapa si mai ia o carte (cu pret identic sau apropiat) pe care ar vrea s-o cumpere. Scoate cartea cealalta din mapa impreuna cu bonul si spune ca a gresit si ca voia de fapt sa cumpere a doua carte asa ca cere sa i se faca retur pe prima si sa i se emita bon pe a doua carte.

Probabil ca a doua metoda o sa dispara odata cu librariile fizice, dar prima metoda ramane valabila atat timp cat politica de retur il protejeaza si-l favorizeaza doar pe client, nu si pe vanzator.

P.S. Sunt sigur ca si prin Romania se practica prima metoda din moment ce o parte din cartile ce mi-au venit de la diverse librarii online aveau deja urme de uzura…

foto via vk.com